Platform over gevels, glas & daken
Tergooi Ziekenhuis – projectspecifieke aluminium geveloplossing, waardevolle samenwerking, prachtig eindresultaat
Het Tergooi MC in Hilversum waarvoor Intal ruim 7.000 m2 aluminium gevelelementen geproduceerd en geleverd heeft. (Beeld: Sebastiaan Rozendaal)

Tergooi Ziekenhuis – projectspecifieke aluminium geveloplossing, waardevolle samenwerking, prachtig eindresultaat

Tergooi Hilversum en Blaricum zijn samengevoegd onder één dak. Op een geweldige plek, waar Tergooi Hilversum al sinds de jaren ’50 stond, is een nieuw state-of-the-art ziekenhuis verrezen. Intal heeft hiervoor ruim 7000 m2 aluminium gevelelementen geproduceerd en geleverd waarvoor een projectmatige oplossing werd bedacht.

Het nieuwe ziekenhuis is ruimtelijk en licht en bevindt zich midden in de bosrijke omgeving van Monnikenberg. De architecten van Wiegerinck hebben bij het ontwerp de groene kracht van de plek optimaal benut. Het bos is als inspiratiebron gebruikt, en dat is ook terug te zien in de gevels. De verticale ritmering, het boombastachtige verticale metselwerk, het als bladeren zijdeglanzende aluminium en de contrasten tussen licht en donker harmoniëren met de omgeving en weerspiegelen subtiel het omliggende bos.

Het slanke profiel voldoet aan de wensen van de architect en doordat de hele inbouw in één element is gerealiseerd, leverde het ook een kostenbesparing, tijdwinst én een hogere esthetische kwaliteit op. (Beeld: Sebastiaan Rozendaal)

Projectmatig aluminium profiel

Vooral de hoge ramen met lage borstweringen, waarbij de vensterbanken op zithoogte zijn ontworpen, zorgen voor een innige verbinding tussen binnen en buiten. “Hiervoor hebben we een projectspecifiek aluminium profiel ontwikkeld, op basis van onze standaard profielseries IT55 en IT77”, zegt Johan Andringa van Intal. “Door in een vroeg stadium nauw samen te werken met de architect en de aannemer, kom je tot oplossingen met een toegevoegde waarde voor alle partijen.” De aanvankelijke uitdaging zat in de complexe betimmering in afwerking aan de binnenzijde van het kozijn én de gestelde isolatie-eis op de gevel. “We zijn vanuit de behoefte gaan ontwerpen en engineeren en we ontwikkelden een aluminium profiel dat exact aansluit op de bouwkundige detaillering. Door de binnenafwerking van onze aluminium kozijnprofielen zodanig te detailleren, konden we het profiel volledig afstemmen op het project. Het slanke profiel voldoet aan de buitenzijde aan de wensen van de architect, en door de hele inbouw in één element te realiseren, waren er na plaatsing van het kozijn geen afbouwwerkzaamheden aan de binnenzijde meer nodig. Het leverde een kostenbesparing op, tijdwinst én een hogere esthetische kwaliteit.”

Waardevolle samenwerking

Andringa benadrukt dat de vroegtijdige, waardevolle samenwerking tussen architect, aannemer en Intal geleid heeft tot dit prachtige eindresultaat. “BAM heeft in het begin van dit traject een bouwteam geformeerd waar Intal als waardevolle schakel van een keten is meegenomen. Hierdoor hebben we niet alleen een gevelproduct geleverd, maar juist een creatieve meerwaarde in het ontwerp kunnen leveren, waarbij we de wensen van de eindgebruiker niet los hebben gelaten.” Hij is trots op het feit dat wat aan de voorkant bedacht is, nu in de praktijk ook echt zo goed uitpakt. “Omdat je met een ziekenhuis hebt te maken, zijn de thermische, luchtdichtheid en hygiënische eisen natuurlijk bijzonder hoog. De praktijktesten hebben we glansrijk doorstaan en ook met de dagkantafwerking en de geïntegreerde vensterbanken hebben we het beoogde effect behaald. Niet alleen strak in uitvoering en esthetisch erg fraai, maar vooral het hygiënische aspect en de thermische en luchtdichtheidseisen zijn hiermee gewaarborgd.”

Intal heeft een projectspecifiek aluminium profiel ontwikkeld, op basis van de standaard profielseries IT55 en IT77, dat exact aansluit op de bouwkundige detaillering. (Beeld: Sebastiaan Rozendaal)

Systeemhuis en leverancier ineen

“Door echt als een team met elkaar op te trekken en op het juiste moment de juiste keuzes te maken, wordt de toegevoegde waarde in zo’n project vergoot. Het is fijn om, als systeemhuis en gevelbouwer ineen, een belangrijke bijdrage te leveren bij zo’n toonaangevend project. Door zelf de aluminium profielsystemen te verwerken staan we onafhankelijk in de markt, wat zorgt voor meer grip en zekerheid voor de klant.” Andringa tot slot: “Tergooi is een mooi referentieproject voor ons binnen de gezondheidszorg waarin we hebben aangetoond een goede en betrouwbare partner te zijn.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details