Platform over gevels, glas & daken
Tandartspraktijk Bavel wint belangrijke publieksprijs

Tandartspraktijk Bavel wint belangrijke publieksprijs

Dit jaar bestaat de Reynaers Projectprijs maar liefst 25 jaar. Een mooie mijlpaal voor deze publieksprijs. Hierbij staat architectuur -waarin de aluminium systemen van Reynaers Aluminium zijn toegepast- centraal. Binnen vier categorieën beoordeelt een professionele jury de inzendingen en zorgt voor de nominaties, waarna het publiek een favoriet kiest. En de winnaar van de Reynaers Projectprijs 2022 is…

Tandartspraktijk 3H uit Bavel

In een voormalig bankgebouw uit de jaren zestig heeft tandarts Wim Zweverink al 15 jaar zijn praktijk. Die jas werd wat te krap, dus om de praktijk meer toekomstbestendig te maken, moest het bestaande pand verbouwd en uitgebreid worden. Inventief puzzelwerk van architect Abe Hielkema (Havermans : Hielkema Architecten) heeft het van oorsprong gesloten bankgebouw omgevormd tot een moderne en transparante tandartspraktijk.

Tot op de millimeter uitgezocht

“Bij dit project heb ik echt gezocht naar maximale vrijheid binnen de regelgeving”, zegt Hielkema. “Het gebouw uitbreiden met twee behandelkamers en een personeelsruimte, paste niet binnen het bestemmingsplan. Kijkend naar de mogelijkheden om vergunningsvrij te bouwen, zijn we uitgekomen op de contouren van de uitbreiding van het pand.” Hielkema vertelt dat hij daarbij werkelijk elke millimeter heeft uitgezocht. “Dat kost je wel iets meer tijd in het voortraject, maar dan heb je ook daadwerkelijk alle mogelijkheden optimaal benut.”

Drie glazen dozen

“Vanuit de contouren van de uitbreiding en binnen de -door regelgeving vastgestelde- hoogten zijn we de puzzel gaan leggen. Met uiteraard de wensen van de opdrachtgever op het gebied van routing in het achterhoofd.” Zo zijn er in feite drie glazen dozen met verschillende hoogtes ontstaan, die een plastische symbiose zijn aangegaan. “De openheid en transparantie van de uitbreiding vormt een groot contrast met het meer besloten volume van het voormalige bankgebouw, maar met de interne renovatie die in materialiteit doorloopt in de uitbreiding, sluiten de oudbouw en nieuwbouw naadloos op elkaar aan. De nieuwe transparante gevel is daarbij een ware eyecatcher.” 

Slank en rank profiel

“Om de gewenste openheid en transparantie optimaal tot zijn recht te laten komen, hebben we voor de glaspanelen telkens dezelfde breedtemaat aangehouden, waardoor er een herkenbaar ritme ontstaat. Om het glas maximaal uit te nutten wilden wij de dakrand minimaliseren en is met de constructeur de draagconstructie ontwikkeld door achter de kozijnen stalen vinnen te plaatsen die het dak dragen. Hierdoor zijn geen uitzicht ontnemende aanvullende constructies nodig. Vanaf de buitenzijde zie je dus slechts een smalle kitvoeg tussen de glasplaten, waar het zeer ranke profiel van Reynaers Aluminium achter zit met direct daarachter de draagconstructie van het dak.” Hielkema licht toe dat het toegepaste ConceptWall 50 vliesgevelsysteem een slank kozijnprofiel is dat ogenschijnlijk geen detaillering bevat, maar dat juist wel heeft. “Door dat te combineren met de constructie van het dak en de daklijn zo dun mogelijk te houden, is het mogelijk geweest om maximale glasafmetingen toe te passen waardoor de transparantie en openheid extreem tot zijn recht komt.”

Esthetisch én maakbaar

“Het vergt wel wat denkvermogen aan de voorkant, met name de aansluitingen van de profielen naar het dak”, zegt Hielkema. “Onze toegevoegde waarde als architect zit echt in het feit dat we in alle fases zorgvuldig hebben meegedacht. We hebben niet alleen uitgebreid de tijd genomen om tot een esthetisch fraai ontwerp te komen, maar ook een bijdrage geleverd in de maakbaarheid tijdens uitvoering. Door nauw samen te werken met Reynaers Aluminium, aannemer Van Opstal en gevelbouwer Vromans Kozijnen en onze ideeën goed af te stemmen, hebben we de detaillering kloppend gekregen en staat er nu een prachtig eindresultaat.” Dat het project ook nog eens beloond is met de Reynaers Projectprijs 2022 is een bijzondere afsluiting van een mooi traject, volgens Hielkema. “Door goed samen te werken kun je met elkaar tot iets heel moois komen. Als dat dan ook door anderen gewaardeerd wordt, maakt me dat trots.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details