Platform over gevels, glas & daken
Superhub Meerstad. Een moderne ‘kathedraal’

Superhub Meerstad. Een moderne ‘kathedraal’

Het Groningse stadsdeel Meerstad is een bijzondere markthal rijker. Met vrijdragende stalen gevels van 8,5 meter hoogte, afgeronde hoeken en een volledig in hout uitgevoerde draagconstructie met kruisvormige kolommen en balken lijkt het een moderne interpretatie van een eeuwenoude kathedraal. Al met al een behoorlijke uitdaging voor de gevelbouwer van dienst, nog los van het feit dat op het laatste moment geswitcht moest worden van systeemleverancier.

Superhub Meerstad is op zijn zachtst gezegd een luxe gebouw voor het huisvesten van een supermarkt. De Superhub moet het winkelen weer tot een persoonlijke en sociale activiteit maken en heeft behalve een voorzieningsfunctie ook de functie van ontmoetingsplek als tegenhanger van de steeds populairder wordende flitsbezorgers. Met dank aan een horecavoorziening en een (afhaal)restaurant. Overigens is het gebouw, gelegen in de trendy buitenwijk van Groningen, multifunctioneel ontworpen, zodat er op termijn ook een andere invulling aan gegeven kan worden.   

Detailengineering 

De draagconstructie is volledig in hout uitgevoerd. De kruisvormige houten kolommen en balken zorgen voor een grote overspanning en plafondhoogte van maar liefst 9 meter. Dat resulteert in veel licht en een ruimtelijk effect waar je u tegen zegt. “Het is een heel modern gebouw voor noordelijke begrippen”, zegt Gerwin Poppinga, directeur van Aluminium Ramenfabriek Alraf. Als bekende relatie van opdrachtgever MWPO Vastgoed en aannemer Brands Bouw werd de ‘specialist in het Noorden’ op het gebied van stalen en aluminium kozijnen gevraagd om in het ontwerpproces mee te denken over de detaillering.” 

Ronde hoeken

De stalen gevel is gepositioneerd tussen de houten spanten. “De specifieke X-vorm van de spanten maakte het onmogelijk om een volledig element van 8,5 meter hoog en 6 meter breed als één geheel te monteren. Het vak tussen de spanten is daarom opgedeeld in vijf segmenten, waarvan we er drie konden prefabriceren: de twee buitenste en middensectie. De twee tussendelen zijn in het werk opgebouwd”, legt Poppinga uit. Ook de vier afgeronde hoeken vroegen extra aandacht. Er is op geen enkele wijze bezuinigd door bijvoorbeeld de hoeken te segmenteren. Nee, ze zijn uitgevoerd in rond gewalste profielen én dus ook voorzien van gebogen glas. Poppinga: “De stalen gevel is uitgevoerd in Forster Thermix-profielen in het formaat 250 bij 60 mm. De dorpels voor de gebogen hoeken zijn van kleiner formaat (150 bij 60 mm), omdat grotere afmetingen niet kunnen worden gewalst. In vrijwel alle vakken tussen de spanten is bovendien een dubbele deur voorzien. In totaal gaat het om zo’n 1.300 m2 aan stalen gevels.”

Speciale beglazing

Specifieke aandacht ging ook uit naar de beglazing, waarvoor Vandaglas werd ‘ingevlogen’. “Een zonwerende beglazing was een vereiste, maar wel met een zo neutraal mogelijke uitstraling”, weet Gert Schrik, projectmanager bij Vandaglas. “De architect wilde geen gebouw met sterk spiegelende gevels of veel kleur. Daarin hebben wij een passend advies gegeven door te kiezen voor onze COOL-LITE XTREME 70/33. Het is één van de meest effectieve opties voor zonnewarmtewering en verbeterde thermische isolatie in combinatie met een zeer hoge lichttransmissie. Het zorgt voor natuurlijk en helder licht binnenin de Superhub en inderdaad een heel lage binnen- en buitenreflectie. Je zou niet zeggen dat het zonwerend glas betreft. Alle vlakke delen zijn uitgevoerd in triple beglazing (600 m2), de gebogen ruiten (200 m2) in HR++-kwaliteit (dubbelglas). De ruiten zijn geproduceerd bij twee verschillende Vandaglas-fabrieken in Duitsland en voorzien van Warm Edge afstandhouders voor een passende uitstraling bij de donkere puien.”

Beeldbepalend is ook de enorme luifel van meer dan 5 meter die tevens als zonwering functioneert. Het blijkt niet voldoende, want Alraf heeft op de puien vanaf een bepaalde hoogte ook nog lamellen aangebracht. “We hebben hiervoor gebruik gemaakt van het Icarus Quickfix-systeem van Storax op de stalen Forster-profielen”, verduidelijkt Poppinga. “Behalve een zonwerende functie ogen de lamellen ook nog eens zeer fraai. Uiteraard volgen ze het lijnenspel van de gevel en zijn ze op de hoeken in dezelfde radius gebogen.” 

Beide heren zijn trots op het eindresultaat. “Een prachtig en uitzonderlijk project voor Nederlandse begrippen. Het lijkt wel een moderne kathedraal. De beleving is heel speciaal.”  

Bouwinfo

SuperHub, Meerstad   

Architect: 

De Zwarte Hond

Aannemer: 

Brands Bouw B.V.

Gevelbouwer: 

Aluminium Ramenfabriek Alraf B.V.

Leverancier profielen: 

Agentor N.V.

Leverancier glas: 

Vandaglas 

Leverancier lamellen: 

Storax

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details