Platform over gevels, glas & daken
Super isolerende raamsystemen zorgen voor licht en transparantie in woonzorgcentrum
Er werd gekozen voor Star 90I+ ramen van Aliplast Aluminium Systems omwille van de uitstekende thermisch isolerende eigenschappen en de goede akoestische presentaties.

Super isolerende raamsystemen zorgen voor licht en transparantie in woonzorgcentrum

De bewoners van woonzorgcentrum Bosbeekhof verhuisden eind vorig jaar naar hun nieuwe thuis. Hoofdaannemer AB Eiffage (Antwerpse Bouwwerken) realiseerde achter het voormalige woonzorgcentrum een nieuwbouw met een totale bruto oppervlakte van 6.250 m², ontworpen door Conix RBDM architects. Dit project omvat 92 ruime eenpersoonskamers met een eigen badkamer, verspreid over drie bouwlagen. Grote raampartijen zorgen in de kamers en de centrale leefruimten voor veel daglichtinval en een onbelemmerd zicht op de omgeving. De bouwpartners kozen voor de super isolerende raamsystemen van Aliplast Aluminium Systems: Star 90I+. Momenteel loopt een tweede bouwfase, waarbij het oude gebouw grotendeels plaats maakt voor een multifunctioneel lokaal dienstencentrum.

Het nieuwe woonzorgcentrum Bosbeekhof, ontworpen door Conix RBDM architects, omvat 92 ruime eenpersoonskamers met een eigen badkamer, verspreid over drie bouwlagen.

Bij het ontwerp van de nieuwbouw werd rekening gehouden met de noden van bewoners die fysieke of psychische noden hebben. Alle ruimten zijn dan ook toegankelijk voor personen met mobiliteitsproblemen. De woongelegenheden bevinden zich op het gelijkvloers en twee verdiepingen en zijn gegroepeerd in drie wijken, respectievelijk Tuinwijk, Boshoek en Hoogland. Per wijk zijn er twee straten en elke bewoner heeft er een eigen adres met huisnummer. Elke woning kreeg een eigen badkamer met toilet, douche en wastafel. De bewoners kunnen hun woonruimte zelf inrichten met meubels. Het slaapgedeelte is uitgerust met een in de hoogte verstelbaar bed, een nachtkast en een zetel. Elke straat kan ook gebruik maken van een gemeenschappelijke leefruimte met living, eetplaats, keuken, leeshoekjes en een terras. Op het gelijkvloers bevindt zich een gemeenschappelijke straat met een kapsalon, een fitnessruimte en burelen. Bewoners en bezoekers kunnen uitrusten of bijpraten op zitbanken. In elke kamer en in de centrale ruimten zijn er telkens grote raampartijen, die zorgen voor veel natuurlijke lichtinval, een onbelemmerd zicht naar buiten en contact met de omgeving.

De kamers en centrale leefruimten zijn uitgerust met grote glaspartijen, die zorgen voor veel daglichtinval en een onbelemmerd zicht op de omgeving.

Super isolerende raamsystemen met een goede akoestiek

De bouwpartners gingen op zoek naar ramen die een uitstekende thermische isolatie combineerden met goede akoestische prestaties. Zo kwamen ze bij Aliplast Aluminium Systems en de Star 90I+ terecht. “De ramen hebben een inbouwdiepte van 90 mm voor het buitenkader en 99 mm voor de vleugel. Ze hebben met de gekozen driedubbele beglazing een Uf-waarde van 0,78 W/m²K, een Uw-waarde van 0,81 W/m²K en een luchtdichtheid klasse 4. Ook op het vlak van akoestiek scoren de ramen hoog met 48 dB (-2,-5). Zo kan deze oplossing ook in toepassingen met de strengste eisen geïntegreerd worden,” zegt Els Uvyn, project manager bij Aliplast Aluminium Systems. “De ramen worden gecombineerd met Fixscreen van Renson, die ervoor zorgen dat overmatig zonnewarmte buiten gehouden wordt. Voor de uitbekleding van de dagkanten werden aluminium kokers gebruikt. Met het projectteam en de constructeur werden ook deze koppelingen en aansluitingsdetails nauwgezet opgevolgd en uitgetekend om een correcte aansluiting te realiseren en het risico op waterinfiltratie te elimineren.”

Voor de uitbekleding van de dagkanten werden aluminium kokers gebruikt. Alles werd nauwgezet opgevolgd en uitgetekend om een correcte aansluiting te realiseren.

Lokaal dienstencentrum

Het oude gebouw wordt op dit moment omgetoverd tot een multifunctioneel lokaal dienstencentrum. “De mensen zullen er terecht kunnen voor een warme maaltijd, voor infosessies en voor tal van activiteiten en diensten, zoals een pedicure. Het wordt een uitvalsbasis voor de ouderen in onze gemeente waar ruimte is voor ontmoeting en ontspanning. Daarom komen er polyvalente ruimtes en vergaderzalen. In 2022 moet ook deze fase volledig afgewerkt zijn.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details