Platform over gevels, glas & daken
Structureel hechten en verlijmen met vertrouwen

Structureel hechten en verlijmen met vertrouwen

Structurele beglazing met siliconen is een vliesgevelmethode waarbij een structurele siliconenlijm gebruikt wordt om de panelen aan een vliesgevelframe vast te hechten. Glas, metaal, keramiek en composietmaterialen zijn paneeltypes die op deze manier vastgehecht kunnen worden.

Al tijdens de jaren zestig was Dow een vroege pionier in deze technologie. Ze zorgde voor een bijna oneindige ontwerpveelzijdigheid en hertekende onherroepelijk het landschap van steden en dorpen wereldwijd. Architecten konden door het gebruik van geavanceerde technologieën hun verbeelding pas echt de vrije loop laten om structuren te creëren die voordien als onmogelijk werden bestempeld. Siliconen voor structurele beglazing worden gebruikt om de structuur te verstevigen, terwijl daglichtopeningen en de transparantie van het gebouw groter worden, wat in een unieke esthetische look resulteert.

Het vereist een zorgvuldige planning en uitvoering om de bouwschil succesvol te verlijmen en te hechten en tegelijk ook aan de prestatie- en kwaliteitsnormen te voldoen. Vroegtijdig samenwerken vanaf de allerprilste fase van het projectontwerp is ten zeerste aanbevolen. Het doel is een slimmer gebouw te creëren door innoverend te denken en geschikte materialen te gebruiken die het ontwerp tot zijn volle recht laten komen. Tot en met de oplevering hebben bouwprojectteams nood aan ondersteuning op hoog niveau met diensten zoals thermische modellering, prestatiesimulaties en laboratoriumtesten op alle materialen die met de lijm in contact komen om de hechting en compatibiliteit te kunnen garanderen.

Vijftig jaar bewezen siliconenprestaties

Onder normale ontwerp-, toepassings- en onderhoudsomstandigheden bedraagt de verwachte levensduur van siliconen in structurele beglazingstoepassingen meer dan vijftig jaar. Dit werd recentelijk onderzocht door twee verschillende onafhankelijke wetenschappelijke studies. Beide studies bevestigen wat experts in de sector al jarenlang geloven en de harde gegevens tonen aan wat prestaties op het terrein al lang deden vermoeden: Structurele beglazingslijmen met siliconen van het merk DOWSIL™ leveren langdurige prestaties en duurzaamheid.

De eerste studie werd uitgevoerd op de gevel van ift Rosenheim. Dit gebouw werd opgetrokken in 1985 en werd in 2010 ontmanteld voor een renovatie. In ETAG 002-1 werden de gedemonteerde structuur van structurele beglazing met siliconen en de structurele siliconen zelfs opnieuw onder de loep genomen. Ongeveer 200 stalen van 25 jaar oude lijm werden van de eenheden losgesneden en slaagden voor de ETAG 002-01-specificatie. Dit geeft de lijm theoretisch gezien goedkeuring voor nog eens vijfentwintig jaar, wat de totale levensduur op vijftig jaar brengt. De tweede studie gaat over een teststaal van DOWSIL™ 993 lijm voor structurele beglazing. Dit staal werd tegelijkertijd aan kunstmatige verwering en complexe, multi-axiale mechanische belastingen blootgesteld in gesimuleerde duurzaamheidstests in het Federaal Instituut voor Materiaalonderzoek en -tests (BAM). Hierbij werden vijftig testcycli – die men gelijkstelt aan vijftig jaar – doorlopen. De lijm bleef aan de ETAG 002-01-prestatiecriteria voldoen, waarmee hij zijn robuuste en uitmuntende duurzaamheid bevestigde en de bewezen prestaties benadrukt. 

Dow Quality Bond™

Om de beste prestaties, veiligheid en duurzaamheid van bouwprojecten te garanderen werd in 2007 het Dow Quality Bond™-programma gelanceerd. Het tilt verlijming en hechting met siliconen naar de hoogste niveaus door best practice-normen inzake kwaliteitscontrole, kwaliteitsborging en producttoepassing samen te brengen met gespecialiseerde aanbrengers van siliconen. De waarde van Quality Bond™ wordt algemeen erkend door architecten en adviseurs, die om Quality Bond™-leden vragen en van hen afhankelijk zijn om de toepassingsnormen te handhaven. Voor beveiliging,
veiligheid en gemoedsrust op lange termijn of voor toegang tot verlengde projectgaranties kunnen geschoolde producenten en aanbrengers aanbevolen worden via het Dow Quality Bond™-programma.
Neem
gerust een kijkje op qualitybond.com en www.dow.com/construction voor meer details. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details