Platform over gevels, glas & daken
Sterk en duurzaam: RENOLIT ALKORPLAN dakbedekking na 28 jaar beter dan ooit

Sterk en duurzaam: RENOLIT ALKORPLAN dakbedekking na 28 jaar beter dan ooit

Maar liefst 28 jaar na de installatie in april 1992 bevindt de RENOLIT ALKORPLAN F dakbedekking op het dak van de Manutan vestiging in Nederland zich nog steeds in perfecte staat. Wat meteen ook het licht op groen zet voor de installatie van een zonnepanelensysteem. Een recente audit toonde immers aan dat de eigenschappen van de RENOLIT producten doorheen de tijd onveranderd zijn gebleven. Een flinke opsteker op het vlak van levensduur en prestatie.

Sant Celoni, Barcelona, 10 december 2020 – Na 28 jaar zorgt de RENOLIT ALKORPLAN F dakbaan nog steeds voor een hoogwaardige, perfect waterdichte dakbedekking op de magazijnen en kantoren van het Nederlandse bedrijf Manutan, leverancier van artikelen voor kantoor- en magazijninrichting. Dit bevestigt een recente, technische kwaliteitsanalyse uitgevoerd op vraag van het bedrijf zelf, met het oog op een eventuele installatie van zonnepanelen op het bestaande dak.

De huidige dakbedekking werd in april 1992 geïnstalleerd op een steel deck ondergrond met minerale wol als isolatie. Het project was een van de eerste toepassingen van de polyester versterkte PVC-P RENOLIT ALKORPLAN F dakbaan met een witte toplaag. Een dakbaan die voldoet aan de richtlijnen van UEAtc, het Europese netwerk van onafhankelijke instituten die technische goedkeuringen afleveren voor innovatieve producten of systemen in de bouwsector, en die dankzij de methode van mechanische bevestiging een waterdichte oplossing biedt voor zowel steel deck, houten als betonnen ondergronden.

Tot op heden verkeert deze dakbaan nog steeds in perfecte staat. Dit blijkt uit de resultaten van een audit die vorig jaar de kwaliteit van de dakbaan grondig analyseerde en testte. De feedback was absoluut positief en benadrukte dat de eigenschappen van de RENOLIT producten na verloop van jaren onveranderd zijn gebleven, een mooi bewijs van duurzaamheid en uitstekende prestaties.
Eigenlijk scoren de verzamelde gegevens nog altijd veel hoger dan de minimumvereisten. De werkelijke dikte is na al die jaren 1,14 mm en het oppervlak vertoont geen bijzondere esthetische gebreken, geen scheuren, barstjes, holtes of gaten. De koudebestendigheid is bovendien schitterend: de RENOLIT ALKORPLAN F dakbaan is nog steeds bestand tegen -35°C, een uitstekend resultaat voor een dakbaan van 28 jaar oud. Dit is voor een stuk ook te danken aan de witte toplaag. Die is sowieso minder onderhevig aan hitte en reageert bijgevolg beter op extreme temperatuurschokken, met als rechtstreeks gevolg dat het verouderingsproces van de dakbaan vertraagd wordt. Dat er een verband is tussen formulatie en weersomstandigheden bij het gedrag van deze dakbaan is voor RENOLIT niet nieuw, de hoogwaardige dakoplossingen die ze op de markt brengen zijn dan ook de voorbije jaren uitgebreid getest op duurzaamheid in reële situaties.

Niet vreemd, want PVC dakbanen worden al sinds 1960 met succes gebruikt voor het afdichten van daken. Eigenlijk is dit materiaal de meest gevraagde dakbedekking in Europa, goed voor ongeveer 18% van de markt en bijna vier keer meer dan de vraag naar nieuwe synthetische materialen. Dankzij de ruime ervaring opgedaan in de loop der jaren is het product uitgegroeid tot een betrouwbare dakbaan met een uitstekende levensduur.

Wat het gebouw van Manutan betreft heeft RENOLIT ALKORPLAN F alvast een bewezen levensduur van 28 jaar in prima staat, maar toch wil de dakbaan de 40 jaar overtreffen, zoals bevestigd door de BBA-certificering. De British Board of Agrément (BBA) is de enige instantie in Europa die technische inspecties uitvoert in verband met de levensduur van dakbedekkingen. Op basis van real-case controles ter plaatse en verouderingstesten van het materiaal kan de BBA de minimum weerstand van de dakbaan volgens het beoogde gebruik certificeren.

Op die manier is gemakkelijk aan te tonen hoe de PVC-P dakbaan RENOLIT ALKORPLAN F een levenscyclus kan hebben tussen 35 en 40 jaar, duidelijk langer dan welke andere thermoplastische kunststof dakbaan ook.

Dit project toont nog maar eens hoe betrouwbaar de RENOLIT ALKORPLAN dakbanen zijn, zelfs na 28 jaar. Maar het is ook een perfect bewijs dat RENOLIT continu blijft inzetten op innovatie en de ontwikkeling van veilige en duurzame PVC producten en zo wil inspelen op de concrete behoeften en de dagelijkse uitdagingen van professionals in de bouwsector.

Over RENOLIT ALKORPLANroofing products

De RENOLIT ALKORPLANroofing products business unit, sinds 2006 onderdeel van de Duitse RENOLIT groep, is dé referentie bij uitstek voor de productie van duurzame, veelzijdige en hoogwaardige gecertificeerde synthetische afdichtingsmembranen voor daken, zwembaden en burgerlijke bouwkunde projecten. De productie-eenheid in Sant Celoni, ten noorden van Barcelona, levert jaarlijks één miljoen rollen afdichtingsbanen. De business unit telt ongeveer 350 werknemers en heeft dit jaar een omzet van 130 miljoen Euro, waarvan 45% vertegenwoordigd wordt door de afdeling Dakbedekking

Betrouwbaarheid, esthetiek, energiebesparing, duurzaamheid en installatiegemak vormen de sterke punten van de RENOLIT dakmembranen. Het brede scala aan producten, de flexibele aanpak met aandacht voor de behoeften van de klant, de sterke knowhow en technische ondersteuning op locatie kenmerken de aanpak van de afdeling Dakbedekking, met als voornaamste doel een geschikte oplossing te kunnen aanbieden voor elke specifiek probleem.

Over het bedrijf


De RENOLIT Group is een wereldwijd actieve specialist in hoogwaardige films, kunststof folies en andere kunststof producten. Met meer dan 30 vestigingen in meer dan 20 landen en een omzet van 1,059 miljard Euro in 2019, is het bedrijf, met hoofdkantoor in Worms (Duitsland), een van meest toonaangevende verwerkers van kunststoffen wereldwijd. Meer dan 4.800 werknemers zetten zich permanent in om de meer dan 70 jaar knowhow van het bedrijf verder te ontwikkelen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details