Platform over gevels, glas & daken
Station Assen wint publieks-prijs van BNA Beste Gebouw

Station Assen wint publieks-prijs van BNA Beste Gebouw

Het station in Assen heeft de publieksprijs gewonnen van BNA Beste Gebouw van het Jaar. Voor reizigers is er een hoop verbeterd op en rond het station Assen. Met een compleet nieuw stationsgebouw, extra fietsenstalling, verbeterde toegang en een beter spoor en nieuwe verlaagde toegangsweg is reizen via Assen nu comfortabel en snel.

Het ontwerp van station Assen heeft een stedelijke uitstraling en geeft het station allure. Opvallend aan het nieuwe station is de grote driehoekige luifel. Deze luifel verbindt alle stationsonderdelen met elkaar. Licotec Daklicht was verantwoordelijk voor de volledige lichtdoorlatende perron- en spooroverkapping. Het bedrijf verzorgde de engineering, productie en installatie in eigen beheer. Van de bovenzijde zijn het zadeldaken, vanaf de onderzijde vormen die daken allemaal driehoeken. 

Jansen by ODS Nederland leverde de Jansen vliesgevelsystemen en de stalen kozijnen die het station een moderne uitstraling geven. Bijzonder aan deze stalen vliesgevel is dat hij aan de bovenzijde scharnierend is in verband met de horizontale en verticale bewegingen van de houten dakconstructie.

Voor het ontwerp is gebruik gemaakt van de 3D BIM-software Tekla Structures van Construsoft. De grote golvende driehoekige luifel was hier de grote uitdaging. Het succes is te danken aan de keuze te starten met detailleren in 2D en het maken van het presentatiemodel en de productie informatie in 3D. Dit heeft het mogelijk gemaakt om de werkstroom in de productie en op de bouw goed te vervolgen.    

Bouwinfo
station Assen, assen  

Opdrachtgever: 
ProRail

Architect: 
Zwarte Hond/Powerhouse

Aannemer: 
Hegeman

Overkapping:
Licotec Daklicht

Systeemleverancier: 
Jansen by ODS 

BIM oplossingen: 
Construsoft

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details