Platform over gevels, glas & daken
Spraakmakende gevel met innovatieve ventilatietechnieken award-winning glastechniek

Spraakmakende gevel met innovatieve ventilatietechnieken award-winning glastechniek

De verbinding opzoeken met buiten. Dat was het idee van de Amerikaanse architect voor de twee nieuwe woontorens Qube en Quartz in Amsterdam Buitenveldert. De gevel met verdiepingshoge ramen achter een ‘skelet’ van microbeton kenmerkt zich door een bijzonder hoog afwerkingsniveau met daarbij ook nog eens een innovatieve ventilatietechniek én een award-winning glastechniek. Daar willen we natuurlijk meer van weten. Sanneke Kettenis, commercieel directeur van Blitta Gevelsystemen, deelt met alle plezier de ins en outs.

Gebogen ruiten in enorme afmetingen, architectonisch sierbeton, speciale glassamenstellingen… bij Q Residences is niet bepaald bezuinigd op architectuur, vindt Sanneke. “De gevel is werkelijk uniek en van een ongekend hoog afwerkingsniveau. Dat maken we niet vaak mee. Bij veel projecten worden vaak enkele architecturale eyecatchers na een eerste bezuinigingsronde geschrapt. Zo niet door Kroonenberg Groep, opdrachtgever van beide woontorens. Ze hebben het ontwerp van het Amerikaanse Studio Gang in samenwerking met Rijnboutt volledig intact gelaten. En dat komt de uitstraling alleen maar ten goede. Het is een ware landmark geworden.”

Geluidsluw ventileren

Blitta Gevelsystemen heeft in opdracht van hoofdaannemer J.P. van Eesteren de gevels gerealiseerd. “Het project is volledig steigerloos gebouwd en bestaat uit aluminium kozijnen in een bouwkundige HSB-constructie”, legt Sanneke uit. “De gevel is voorzien van overmaatse raamdeuren bij de balkons en uitgerust met geluidwerende ventilatiekleppen. Het gebouw bevindt zich namelijk vlakbij Schiphol en is gelegen in een drukke stedelijke omgeving. Er is daarom voorzien in een akoestische geluidsbox zodat bewoners geluidsluw kunnen ventileren. De geluidsbox is aan de buitenzijde weggewerkt achter een geperforeerde aluminium beplating en aan de binnenzijde bevindt zich een geïsoleerd draaiend deel voorzien van een blind paneel. Op die manier kunnen bewoners de ruimte prima ventileren zonder dat ze hinder ervaren van het omgevingsgeluid.”   

Glas Award 2023

Speciale vermelding verdient ook de gebogen beglazing in enorme afmetingen tot wel 3.500 breed bij 5.300 mm hoog. “Hier is in de engineering behoorlijk wat aandacht naar uitgegaan en we hebben daarvoor bewust de samenwerking gezocht met onze glasleverancier vandaglas”, vertelt Sanneke. “Zij zijn gespecialiseerd in de productie van gebogen beglazing op hoogwaardige niveau. Bij dit soort afmetingen bestaat de kans op vervorming, vergelijkbaar aan het effect van een lachspiegel. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Vandaglas heeft het glas zodanig geproduceerd dat er geen reflectie zichtbaar is in de ruiten én dat er tegelijk een mooi doorzicht is naar buiten.” Inspanningen die ook door de buitenwereld niet onopgemerkt zijn gebleven. De speciale glastechniek heeft de eerste prijs behaald bij de Glas Award 2023, een event georganiseerd door Bouwend Nederland Vakgroep Glas.

Fluwelen handschoenen

Het merendeel van de gevel van Q Residences is prefab voorbereid. “Wij hebben de aluminium kozijnen volledig beglaasd in de elementen geplaatst op de werf van de HSB-leverancier”, zegt Sanneke. Blitta Gevelsystemen koos voor de systemen van Schüco. “Bij de hoogbouw is gebruik gemaakt van het type AWS 65, in de laagbouw hebben we het 70HI-systeem toegepast. We werken veel samen met Schüco. Zij beschikken over veel kennis en technische knowhow en vormen bij de meer complexe projecten een hele prettige sparringpartner om gezamenlijk tot een technisch goed uitgewerkte gevel te komen die aan alle eisen voldoet.” Blitta stond overigens ook in voor de vliesgevel op de begane grond die uiteraard op locatie is gemonteerd. “Dat geldt trouwens ook voor de gebogen beglazing”, voegt Sanneke er nog aan toe. “Deze ruiten zijn met fluwelen handschoenen behandeld en gemonteerd om het risico op breuk tot een minimum te beperken.”

Oogstrelend 

De siergevel in architectonisch microbeton loopt voor de HSB-elementen door. “Het viel buiten onze scope, maar vroeg natuurlijk wel om een naadloze afstemming met alle partijen en de architect om de specifieke detaillering en het beoogde hoge afwerkingsniveau te bereiken”, verduidelijkt Sanneke. “De afsteuning op de hoofddraagconstructie vindt plaats tussen de HSB-elementen. Ondanks de vele facetten die op die knooppunten samenkomen, zijn ze heel strak vormgegeven met overal dezelfde naadverdeling.” Sanneke blikt terug op een soepel verlopen project met een werkelijk oogstrelend eindresultaat. “Ondanks de binnenstedelijke locatie met weinig ruimte rondom is de bouw zeer goed verlopen. Lovenswaardig was bovendien een optimale aandacht van de aannemer voor de omgeving. Dat heeft absoluut bijgedragen in het succes.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details