Platform over gevels, glas & daken
Spel van glas en metaal

Spel van glas en metaal

Op een prachtige zichtlocatie aan de A28 in Nijkerk heeft Lightboxx zijn intrek genomen in een nieuw onderkomen. De uitstraling van het pand met geschakelde en gestapelde ‘boxen’ sluit naadloos aan op de core business van het bedrijf dat zich richt op het creëren van out-of-the-box lichtconcepten en slimme lichtsturing. Een gesprek met Pieter-Bas Bovee, technisch directeur bij Wijnveen Aluminiumbouw, verantwoordelijk voor de geveldichting van het markante gebouw.

Hoewel aanvankelijk nog het idee was om het bestaande bedrijfspand van Lightboxx uit te breiden, is uiteindelijk toch besloten over te gaan op de realisatie van een compleet nieuw ontwerp op een nieuw verworven kavel. Aan Fier Architecten de taak om hier een helder en eenvoudig ontwerpconcept voor te maken. En dat is ze meer dan uitstekend gelukt, vindt ook Bovee. Het nieuwe pand bestaat uit een kantoor-/showroomdeel van geschakelde en gestapelde ‘boxen’ met aan de achterzijde een opslaghal. In deze boxen worden diverse manieren van verlichting geëtaleerd aan passanten op de snelweg.

Stapeling van boxen

De Lightboxx kenmerkt zich door een stapeling van boxen waarbij het ontwerp volgens Fier Architecten opvalt door ingetogenheid. “Uitgangspunt voor de gevel was het realiseren van een zo strak mogelijk gedetailleerde geheel. Zowel in het vlak als bij de randen vormt de gevel een spel van glas en metaal om de geëtaleerde verlichting zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Door gebruik te maken van een aluminium beplating is de verspringende gevel van gestapelde boxen rigide vormgegeven. In overleg met de glasleverancier zijn de maximale glasafmetingen opgezocht om een mooie balans in het lijnenspel tussen metaal en glas op te zoeken.” Bovee kan dat bevestigen en vult aan: “We hebben hier te maken met behoorlijke forse ruiten. We hebben de grenzen opgezocht als het gaat om de maximale breedte- en hoogteverhouding uit een glasplateau.”

Speciale ankertypes

Wijnveen Aluminiumbouw heeft in opdracht van Groothuis Bouwgroep de complete gevel geëngineerd, geleverd en gemonteerd. “De uitdaging zat hem vooral in de detaillering, met name vanwege de hoge mate van transparantie en grote ruiten. We hebben in de basis gebruik gemaakt van een Schüco FWS 50 gevelsysteem met aluminium stijlen en regels. Om de hoge glasgewichten te kunnen afdragen, zijn er speciale ankertypes voorzien in de regels die direct afsteunen op de bouwkundige achterconstructie in staal.   

Daar zie je overigens niets van. De ondersteuning is keurig weggewerkt onder de regels. Daarnaast hebben we ook nog voorzien in een brandwerende vliesgevel aan de achterzijde en een tochtsluis met glazen dank bij de entree. Het was al met al geen complex project voor ons, maar vooral puzzelen met glasgewichten en -afmetingen. Dankzij een fijne samenwerking met Groothuis Bouwgroep, al vele jaren een vaste relatie van Wijnveen aluminiumbouw, is ook de montage uitstekend verlopen.”

Het eindresultaat mag dan ook gezien worden. “Ook de eindgebruiker zelf is super enthousiast over het pand,” weet Bovee. “Dat mag ook wel. Het is met recht een pand met uitstraling. De architect heeft het concept goed weten te ‘vangen’. Zelfs na zonsondergang gaat het concept van de geschakelde en gestapelde ‘boxen’ niet verloren dankzij de smalle LED-lijnen die de strakke vormgeving nog eens extra accentueert.”  

Bouwinfo Lightboxx, Nijkerk 

Opdrachtgever: 
Lightboxx

Architect: 
Fier Architecten

Aannemer: 
Groothuis Bouwgroep

Gevelbouwer: 
Wijnveen Aluminiumbouw

Systeemleverancier:
Schüco Nederland

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details