In hartje Drenthe, vlakbij Nationaal Park Dwingelderveld, bevindt zich recreatieterrein de Moraine. Meest recente toevoeging aan dit kleinschalige recreatiegebied in Spier vormt een viertal recreatiewoningen naar een ontwerp van NRJ Architectuur. De woningen zijn geïnspireerd op Deens concept en vallen op door een uitgekiend licht- en schaduwspel op de speelse PREFA-gevelbekleding.
Recreatieterrein de Moraine omvat een zeventiental recreatiewoningen op ruime kavels. “Het is echt een fantastische plek, grenzend aan een prachtig bos- en heidegebied”, begint Nynke-Rixt Jukema van NRJ Architectuur. “Je voelt je hier echt één met de natuur. En dat gevoel wilde ik ook overbrengen naar de woningen. Het mooie was dat het bestemmingsplan van de provincie Drenthe best veel vrijheid gaf in ontwerpkeuze. Er mocht vergunningsvrij worden gebouwd, mits aan enkele randvoorwaarden werd voldaan: niet groter dan 70 m2 en binnen de gestelde hoogtes.”
Het ontwerp van de woningen is volgens Nynke-Rixt, die zelf met haar bureau deels in Denemarken gevestigd is, geïnspireerd op Deens concept. “De Denen hebben bij wijze van spreken patent op het fenomeen zomerwoning”, zegt ze. “Zij weten hoe je een zomerwoning moet gebruiken en wat voor gevoel je erin moet leggen. Dat concept is toegepast op de woningen in Spier. We noemen het een Tiny House, gezien de grondoppervlakte van 70 m2, maar omdat we gebruikmaken van een splitlevelconcept hebben we drie slaapkamers, twee badkamers en een woonkamer met open keuken kunnen realiseren in de beperkte oppervlakte. Daartoe zijn twee terpen aangelegd, waaraan twee keer twee woningen zijn gesitueerd met elk een overdekte entree en overdekte zitplek annex veranda. Ook typisch Deens. Het splitlevelconcept zorgt er bovendien voor dat er niet alleen zicht is op het aangrenzende bos, maar ook op de heide aan de andere kant.”
De recreatiewoningen zijn opgetrokken uit HSB-elementen met een kelder van kalkzandsteen. Voor de gevelafwerking is gebruikgemaakt van twee verschillende systemen van PREFA. “We hebben heel bewust gekozen voor een onderhoudsvrij gevelmateriaal dat qua uitstraling contrasteert met het zachte hout in de veranda en aan de binnenzijde, maar qua detaillering juist weer matcht met het hout”, legt Nynke-Rixt uit. Twee woningen zijn voorzien van het PREFA Kartelprofiel en de andere twee woningen zijn uitgevoerd met het PREFA Golfprofiel. Het geëxtrudeerd profiel is in beide gevallen 2 mm dik, heeft een werkende breedte van respectievelijk 200 en 140 mm en wordt onzichtbaar bevestigd. De profielen zijn in kleur geanodiseerd bij Alucol en verwerkt en gemonteerd door Smienk Dak- en Gevelbekleding en Boonstra dak- en zinkwerk. “Het specifieke reliëf in de gevelbekleding en de aardse goud- en kopertinten zorgen voor hele mooie nuanceverschillen en een uitgekiend licht- en schaduwspel, passend bij de locatie”, vindt Nynke-Rixt.
Voor de PREFA-gevelsystemen wordt grotendeels gebruik gemaakt van secundair, gerecycled aluminium. Ze zijn onderhoudsvrij en hebben een extreem lange levensduur, omdat ze niet verweren, breken of roesten. En bij einde levensduur kan het materiaal eenvoudig worden gerecycled, en dat oneindig vaak en zonder kwaliteitsverlies. PREFA-gevelsystemen ogen dus niet alleen esthetisch zeer fraai, maar zijn ook een duurzame keuze.