Platform over gevels, glas & daken
SPEECH, Moskou. Baksteenfaçades vol vouwen

SPEECH, Moskou. Baksteenfaçades vol vouwen

Met sculpturale gevels uit gevouwen metselwerk complementeert woongebouw SPEECH een van de bouwblokken in het moderne, veertien hectare grote woonwerkkwartier in de Russische hoofdstad. Aan de gevels kreeg SPEECH de speciaal voor Garden Quarters ontwikkelde projectsortering „Gent Garden Quarters“ in Waalformaat.

Met baksteen als gevelbekleding haakt SPEECH – ontworpen door het gelijknamige Moskouse architectenbureau –  aan op de ‘materiaalcode’ voor Garden Quarters, zoals die werd vastgelegd door Sergey Skuratov, architect en supervisor van het masterplan voor het gebied. Skuratov koos voor herontwikkeling van het voormalige industrieterrein met nieuwbouw uit baksteen, glas en natuursteen. Daarmee knoopt Skuratov aan op de context en geschiedenis van de locatie – met bouwstenen die zich ook lenen voor een eigentijds architectuuridioom, getuige SPEECH en de overige nieuwbouw in Garden Quarters.

SPEECH is een elf verdiepingen tellende woontoren op een dubbelhoge plint met ruimte voor bedrijven. Het gebouw sluit aan de noordzijde van Garden Quarters een bouwblok rond een ruim binnenhof af. Projectarchitect Sergei Tchoban gaf SPEECH een sculpturale schil met vouwen uit metselwerk en glas. Aan de langsgevels bestaan die gemetselde vouwen uit horizontale banden ter hoogte van de verdiepingsvloeren, en een verdiepinghoge gemetselde daklijst. Op de hoeken accentueren over de volle hoogte van de gevel doorgezette verticale metselwerkbanden de overgang naar de gesloten kopgevels met patronen van diagonaal weglopend gevouwen metselwerk. Schaduwwerking zorgt aan deze gevels voor een steeds wisselend aanzicht van structuren en details. „De grootste uitdaging was, om het wooncomplex in te voegen in de reeks van façades van Garden Quarters en tegelijkertijd iets buitengewoons te creëren“, aldus Sergei Tchoban.

De Hagemeistersortering „Gent Garden Quarters“ bezorgt de gevels van SPEECH een spectrum aan roodbruine aardkleuren, sterke kolenbrandaccenten en een rauwe oppervlaktetextuur. De sortering zorgt voor stevige contrasten met de natuursteengevels van de aangrenzende nieuwbouw aan het binnenhof. Tchoban: „Het gebruik van deze levendige steen verbindt de nieuwbouw op het terrein met de historische bouwtraditie, zonder daarbij te vervallen in een nostalgisch architectuuridioom. Met de Hagemeistersteen is het ons bovendien gelukt het gevelmateriaal te verenigen met de expliciet voor dit gebouw ontworpen sculpturale vorm.“

Garden Quarters

Voor het voormalige fabrieksterrein Kautschuk in Moskou ontwikkelde Sergey Skuratov Architects het prijsvraagwinnende herstructureringsconcept Garden Quarters: een 14 hectare tellend woonwerkgebied met vier clusters van woonwerkgebouwen, gegroepeerd in een ruim opgezet openbaar gebied. Elk cluster heeft een eigen binnenterrein, met speel- en sportvoorzieningen. Naast 920 appartementen, biedt Garden Quarters ruimte aan winkels, kantoren, scholen, kleuterscholen, apotheken, een theater, een spa en ruim bemeten groengebieden.

Het gemetselde geveloppervlak in het project bedraagt 61.000 m². De gemetselde gevels in Garden Quarters zijn voorzien van de projectsortering „Gent Garden Quarters“ in formaat 210 x 100 x 52 mm. De openbare ruimte van Garden Quarters werd vormgegegeven met straatklinkers van Hagemeister. Hiervoor stelden Hagemeister en Skuratov een speciale Garden Quarter projectsortering samen uit de kleuren „Siena“, „Creme“ en „Arktis“ en de sorteringen „Monasteria” en „Atlanta“.

SPEECH behoorde tot de favoriete ontwerpen op de shortlist van de Fritz-Höger-prijs voor bijzondere baksteenarchitectuur 2020.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details