Platform over gevels, glas & daken
Spectaculaire metamorfose Hotel Van der Valk Schiphol
Een groot deel van de kozijnen is vooraf in de fabriek van glas voorzien. Zo borgde Lieftink Geveltechniek de kwaliteit van de elementen en werden de gevels vlot dichtgezet. (Beeld: Lieftink Geveltechniek)

Spectaculaire metamorfose Hotel Van der Valk Schiphol

Het bestaande Hotel Van der Valk Schiphol wordt omgetoverd tot een hypermodern en sfeervol
complex. In de nieuwbouw worden 260 extra kamers gerealiseerd en het zalencomplex en restaurant worden uitgebreid. Lieftink Geveltechniek leverde en monteerde de beeldbepalende kozijnen (3.750 m2) en vliesgevels (2.000 m2). “Een hoge isolatiewaarde, goede geluidwering en maximale transparantie waren daarbij van groot belang”, zegt Tom van Dorp, projectleider bij Lieftink Geveltechniek.

P.A.M. Teunissen architecten heeft diverse hotels ontworpen -waaronder meerdere Van der Valk Hotels- en inmiddels aardig wat ervaring opgedaan op dit gebied. “Zijn wens en overtuiging om voor Schüco te gaan vanwege de kwaliteit en degelijkheid van het systeem in combinatie met eerdere succesvolle samenwerkingen met Lieftink Geveltechniek, zorgde ervoor dat we als voorgeschreven onderaannemer deze mooie opdracht hebben gekregen”, zegt Joost Plompen, directeur bij Lieftink Geveltechniek.

Een hoge isolatiewaarde, goede geluidwering en maximale transparantie waren in dit project van groot belang. (Beeld: Lieftink Geveltechniek)

Degelijke voorbereidingsfase

“Een project met een dusdanige omvang vergt de nodige aandacht in de voorbereidingsfase”, zegt Van Dorp. “Bovendien zijn er stevige eisen aan geluidwerendheid en isolatie gesteld vanwege de ligging van het hotel bij Schiphol en de snelweg A4. We hebben tijdens de engineeringsfase goed meegedacht, zoals ook van ons verwacht werd. Binnen Lieftink Geveltechniek hebben we samen met alle disciplines goed onderzocht wat de best passende oplossing zou zijn voor dit project.”

Glaselementen

Zo moest er een behoorlijk glaspakket toegepast worden om geluidsoverlast van buiten naar binnen te voorkomen. Van Dorp vertelt dat er zowel dubbel als triple glas is toegepast. “Bij het hoofdgebouw is er gekozen voor triple glas omdat dit -vanwege de hoge isolatiewaarde- in aanmerking komt voor subsidie. Bij het logiesgebouw is heel bewust gekozen voor dubbelglas met een hele hoge geluidwering (Rw=46dB), omdat dat beter presteert dan triple glas op het gebied van geluid. Wel zo belangrijk voor een hotel dat comfortabele kamers biedt.” 

Mock-up

Van Dorp licht toe dat er bij het logiesgebouw gebruik is gemaakt van ‘standaard’ aluminium kozijnen en een speciaal door Schüco ontwikkeld koud-warmsysteem. “Hierbij worden geïsoleerde kozijnen gekoppeld aan ongeïsoleerde profielen en enkele geëmailleerde glaspanelen. Zo creëer je de illusie dat het een doorlopend kozijn is. Voor ons een nieuw systeem, maar we gaan geen enkele uitdaging uit de weg. We hebben veel onderzocht en vervolgens een mock-up gemaakt met 3D-geprinte profielen, om te bepalen hoe dit nieuwe kozijnsysteem op een technisch goede manier kon aansluiten op de omliggende bouwkundige constructie. Daarmee hebben we zowel de architect op esthetisch gebied, als de aannemer op technisch gebied kunnen overtuigen. De elementen zijn vervolgens volledig beglaasd gemonteerd.”

Bij het logiesgebouw is gebruik gemaakt van ‘standaard’ aluminium kozijnen en een speciaal door Schüco ontwikkeld koud-warmsysteem. (Beeld: Lieftink Geveltechniek)

Meerwaarde

Door een groot deel van de kozijnen vooraf in de fabriek van glas te voorzien, creëerde Lieftink Geveltechniek een belangrijke meerwaarde voor de aannemer. Niet alleen is de kwaliteit van de elementen geborgd, doordat ze in een geconditioneerde omgeving in elkaar zijn gezet, maar konden ook de gevels op deze manier met de complete elementen vlot dichtgezet worden, zodat de afbouw aan de binnenzijde daarna direct plaats kon vinden. “Een stuk efficiëntie in doorlooptijd van de bouw”, volgens Van Dorp.

Vliesgevel

“Waar je bij de hotelkamers het geluid buiten wilt houden, was het gedachtengoed bij het zalencomplex juist andersom: daar moesten we het geluid binnen zien te houden. Bovendien was de wens om een grote vrije overspanning te maken van zo’n 7 meter, zonder achterconstructie. Dat resulteerde in hele diepe profielen om doorbuiging tegen te gaan -er zat tenslotte een 7 cm dik glaspakket tussen- en toch die maximale transparantie te kunnen realiseren. Een hele uitdaging en best spannend om dit te plaatsen, maar het is goed gelukt”, zegt Van Dorp met enige trots. “Het zegt echt iets over de technische kunde in ons bedrijf en dat we als Lieftink Geveltechniek in staat zijn complexe projecten met een flinke omvang op een soepele manier te realiseren”, vult Plompen aan en sluit af: “Het is leuk om te zien dat een bijzonder plezierige samenwerking tussen eindopdrachtgever, aannemer en architect tot zo’n mooi resultaat kan leiden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?