Platform over gevels, glas & daken
Slimme IoT-Ready geveloplossing draagt bij aan behalen klimaatdoelen van gebouwen
SENSE van PHYSEE is goed te combineren met Pilkington Insulight™ ScreenLine® zonwering die geïntegreerd is in het isolatieglas. (Beeld: Pellini)

Slimme IoT-Ready geveloplossing draagt bij aan behalen klimaatdoelen van gebouwen

Pilkington Nederland is partner en distributeur van een door PHYSEE ontwikkelde slimme IoT-Ready geveloplossing, dat misschien wel één van de sleutels is tot het behalen van de klimaatdoelen van gebouwen. ‘Smart and sustainable’ is tenslotte de nieuwe standaard voor gebouwen, weten zowel Martijn Rietveld (commercieel manager bij Pilkington Nederland) als Nietin Somaroe (business development manager bij PHYSEE Technologies).

Innovatieve samenwerking

PHYSEE is een in Delft gevestigd technologiebedrijf dat duurzame oplossingen voor vastgoed- en glastuinbouw ontwikkelt, zoals de baanbrekende sensortechnologie voor kantoren, SENSE. Combineer dat met de brede technische kennis en testmogelijkheden van Pilkington -onderdeel van NSG Group en één van ’s werelds toonaangevende leveranciers van glas- en beglazingssystemen op het gebied van Architectural, Automotive en Creative Technology- en je weet dat je een gouden combinatie te pakken hebt.

De SENSE-modules worden in het isolatieglas van Pilkington Nederland geïntegreerd. Zo ontstaat de IoT-Ready gevel. (Beeld: PHYSEE)

Duurzaamheidsdoelstellingen

“PHYSEE heeft net als Pilkington Nederland de groene lat heel hoog liggen”, zegt Somaroe. “Waar Pilkington Nederland met hun Cradle to Cradle® certificaat verder vormgeeft aan de duurzaamheidsdoelstellingen binnen de glasbranche, zetten wij bij PHYSEE onze kennis en expertise op het gebied van technologieën in om een positieve impact te hebben op de duurzaamheidsdoelstellingen binnen de vastgoedbranche.” Rietveld vult aan: “Dit doen we al zeven jaar succesvol samen. De ontwikkelsnelheid bij de jonge scale-up PHYSEE is heel hoog, door de enorme expertise die zij in huis hebben. 

Bij het gevestigde Pilkington Nederland kunnen we in onze labs en met ons R&D-team juist heel gedegen testen en doortesten, waardoor er een gezamenlijk eindproduct geleverd kan worden met de garanties die iedereen gewend is in de markt.”

Toekomstbestendige en dynamische oplossingen

De heren constateren dat de vastgoedmarkt vraagt om toekomstbestendige en dynamische oplossingen. “Gebouwen moeten immers duurzamer worden om emissies en energieverbruik te verminderen, om zo de footprint te verlagen. Het veranderende klimaat, allerlei wet- en regelgeving, maar ook de vraag naar een gezondere (werk)omgeving liggen hieraan ten grondslag.”

SENSE Window bevat sensoren die gegevens meten, zoals licht, luchtkwaliteit en temperatuur – informatie die wordt gebruikt om gebouwen optimaal te koelen, verwarmen en/of verlichten. (Beeld: PHYSEE – Tim Buiting & Colored Media)

Slimme gevel

SENSE is het eerste slimme gebouwbesturingssysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van het buitenklimaat om het binnenklimaat in balans te brengen. “En daarmee een gezond en comfortabel gebouw te realiseren waar energie, geld en emissie wordt bespaard”, zegt Rietveld. Somaroe vervolgt: “De SENSE-modules worden in het isolatieglas van Pilkington Nederland geïntegreerd. Zo ontstaat de IoT-Ready gevel. Deze sensoren genereren data die gebruikt wordt door SENSE, het platform dat de gebouwbeheersystemen aanstuurt en voorziet van de juiste duurzaamheid strategieën. Deze strategieën zijn gebaseerd op bouwfysische simulaties die 24/7 op een Digital Twin van het gebouw worden toegepast. Met behulp van zelflerende algoritmes kan SENSE, aan de hand van de informatie over binnenkomende warmte en licht maar ook het huidige aantal gebruikers, de temperatuur en luchtkwaliteit van een ruimte, verschillende installaties proactief aansturen. Bijvoorbeeld: als je meet en dus weet dat de ruimte zal gaan opwarmen, kun je de zonwering aansturen of de koelinstallatie vast mee laten draaien. Zo voorkom je een piekbelasting, bespaar je energie (tot wel 30%) en verhoog je het comfort.” SENSE van PHYSEE is goed te combineren met Pilkington Insulight™ ScreenLine® zonwering die geïntegreerd is in het isolatieglas. Op die manier ontstaat een absolute meerwaarde door een optimale zon- en warmtewering.

Certificeringen

Rietveld: “Ik vind het belangrijk om te vermelden dat we met de IoT-Ready gevel bijdragen aan diverse certificeringen, zoals bij BENG-berekeningen, BREAAM-NL, WELL, Wired Score en het Paris-Proof maken van (kantoor)gebouwen.” Somaroe: “Ik ben veel in gesprek met beleggers, ontwikkelaars en bouwfysische adviseurs om hen de meerwaarde te laten zien van deze slimme gevel, zodat er in een vroeg stadium nog veranderingen kunnen worden doorgevoerd om alles nóg beter te optimaliseren. Zo wordt een gebouw niet alleen duurzamer en comfortabeler, maar neemt ook de waarde ervan toe.”   

V.l.n.r. Martijn Rietveld, Alderlan Vitalino, Noortje Jonkman, Sam Anders, na het tekenen van de Europese samenwerking tussen NSG Group en PHYSEE. (Beeld: PHYSEE)

Belangrijke rol voor gevelbouwers

Rietveld benadrukt de belangrijke rol van de gevelbouwers binnen de keten. “Zij kunnen hun verantwoordelijkheid nemen en nieuwe technologieën met betrekking tot de gevel richting de toekomst omarmen. Uiteraard helpen wij ze daarbij! Door zorgvuldig te adviseren en de juiste support te leveren, nemen we de eventuele twijfel en het risico weg bij de gevelbouwer, zodat zij ervan overtuigd zijn dat ons IoT-Ready gevelsysteem zonder problemen en met behoud van garantie geïntegreerd kan worden en een meerwaarde oplevert voor gebruiker en gebouweigenaar.” Rietveld tot slot: “Om deze ontwikkeling een boost te geven heeft Pilkington Nederland Europees breed geïnvesteerd in de sensoren waardoor de eerste projecten zonder extra investering IoT-ready gemaakt kunnen worden. Maar wel op basis van wie het eerst komt….”

Ben je geïnteresseerd of wil je meer weten? Neem dan zeker contact met ons op zodat ook jij deze onderscheidende gevel aan kunt bieden bij jouw klanten!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details