Platform over gevels, glas & daken
Slim ventileren en geluid weren
De balkonbeglazing zorgt voor een forse geluidreductie bij het gebouw Keerkring, direct gelegen aan het spoor in Amersfoort.

Slim ventileren en geluid weren

Nederland kampt met een groeiende woningnood. Er moet dus flink worden bijgebouwd. En dat gebeurt in een stedelijke omgeving veelal op plekken waar dat voorheen niet mogelijk was, vanwege een hogere geluidsbelasting. Met de SL Modular-balkonbeglazing maakt Solarlux een slimme combinatie tussen ventileren en geluid weren mét behoud van maximale transparantie. De thema’s ventilatie en geluidwerendheid zijn ook wezenlijke onderdelen van het Programma van Eisen Frisse Scholen. Solarlux biedt met de flexibele glazen vouwwanden een goede oplossing om te voldoen aan deze wetgeving.

De Monarch in Den Haag is geheel uitgevoerd met een Solarlux Modular balkonbeglazingssysteem.

Jaarlijks moeten er 100.000 nieuwe woningen worden bijgebouwd, maar die aantallen worden bij lange na niet gehaald, begint André Jansen van Solarlux. “Het probleem is dus voorlopig niet opgelost. De vraag naar woningen is vele malen hoger dan het aanbod. We staan dus als bouwend Nederland nog voor een grote uitdaging de komende jaren. Omdat de nood zo hoog is, worden steeds meer (transformatie)projecten gestart op geluidsgevoelige plekken, dicht bij geluidsbronnen zoals een snelweg, spoorlijn of industrie. De regelgeving qua geluidsbelasting en ventilatie daarentegen staat vaak haaks op elkaar. Die mismatch lossen wij op met onze SL Modular-balkonbeglazing.”

De binnenruimtes kunnen dankzij flexibele transparante vouwwanden eenvoudig opgesplitst worden.

Bouwen op geluidsgevoelige plekken

Uiteindelijk wil je bewoners een balkon bieden dat bruikbaar is volgens de geldende regelgeving, ook op geluidsgevoelige plekken, stelt Jansen terecht. “Dat betekent dus dat enerzijds het omgevingsgeluid voldoende wordt gedempt, maar dat anderzijds toch een zekere mate van ventilatie is gegarandeerd. In samenwerking met Alara-Lukagro, gespecialiseerd in lawaaibeheersing, hebben wij een nieuw concept ontwikkeld waarbij onze balkonbeglazing (een schuif- of draaischuifbeglazing) gecombineerd wordt met een geluidwerend rooster of een labyrintkast. Op de beurs GEVEL hebben wij dit concept laten zien en de eerste toepassing in de praktijk is eind dit jaar een feit. Op die manier is er sprake van optimale transparantie en ervaart de bewoner toch het buitengevoel, zonder hinderlijk omgevingsgeluid. Ook de ventilatie is geregeld. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om in de avonduren, met minder omgevingsgeluid, om de balkonbeglazing volledig te openen. De profilering van de SL Modular is zodanig ontwikkeld dat het geluidsrooster en eventuele doorvalbeveiliging perfect integreren in één prefab element. Op die manier hoeft de aannemer geen verdere capriolen uit te halen en wordt geluidwering, permanente ventilatie, lichttoetreding op de achterliggende gevel én snel bouwen in één systeem getackeld.”

De glazen vouwwanden in de aula in het MFC Presikhaven kunnen over de volledige breedte geopend worden naar het schoolplein en zorgen voor veel frisse lucht.

Frisse Scholen

Geluidwering, lichttoetreding en luchtkwaliteit zijn ook belangrijke parameters voor ‘Frisse Scholen’ om zo de kwaliteit van het schoolgebouw te waarborgen volgens de nieuwe eisen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, erkent Jansen. “Je zou dan met een WTW-installatie kunnen gaan werken, maar veel interessanter is natuurlijk ventileren op natuurlijke wijze. De vouwwanden van Solarlux worden al jarenlang toegepast in schoolconcepten, veelal ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau AHH van Herman Hertzberger. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Hogeschool Leeuwarden en het Multifunctioneel Centrum Presikhaven in Arnhem. Met onze verdiepingshoge vouwwanden kun je op gezette tijden (bijvoorbeeld in de pauze) de complete gevel openen voor frisse luchttoetreding. De glazen vouwwand biedt bovendien een maximale transparantie. De glazen vouwwanden zijn overigens ook prima bruikbaar om gebruiksruimtes op te splitsen, bijvoorbeeld tussen een bibliotheek en de hal, waarbij wederom maximale transparantie (lichttoetreding) en geluidwering is gegarandeerd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details