Platform over gevels, glas & daken
Slim stedelijk verdichten
Het ontwerp voor Kwartiermaker omvat 243 woningen, met woningtypen in een rijke variatie van sociale huur, middensegment tot en met het hogere segment.

Slim stedelijk verdichten

Kwartiermaker zet de toon; eerste woonproject in Amsterdam Haven-Stad

Kwartiermaker is naar een ontwerp van de Architekten Cie. en het eerste woonproject in het kerngebied van Amsterdam Haven-Stad; een voorbeeld van slim stedelijk verdichten. Het is een plek waar wonen, werken en ontmoeten samenkomen. Het voorlopig ontwerp is begin januari goedgekeurd en de verwachting is dat de bouw 2025 van start gaat.

Herkenbaar en levendige bouwblokken

Kwartiermaker zet de toon voor Haven-Stad. Het verankert zich als een herkenbaar en dynamisch bouwblok. Het is prominent en zichtbaar gelegen aan het nieuw te vormen stadspark aan de Transformatorweg. Met een verscheidenheid aan gestapelde programma’s in bouwvolumes van 30 tot 65 meter genereert het project een functiemix, verdichting en identiteit.

Op de hoeken zijn de plinten volledig transparant. Daarmee wordt een levendige en actieve straat gemaakt.

Woningvariatie vormt inclusieve buurt

Het ontwerp voor Kwartiermaker omvat 243 woningen, met woningtypen in een rijke variatie van sociale huur, middensegment tot en met het hogere segment. Dit trekt een diverse groep bewoners aan. Zo ontstaat een levendig en gevarieerd blok als bouwsteen voor een inclusieve wijk. Binnen het blok dragen meerdere specials bij aan ontmoeten en samenleven op kleine schaal: een buurtkamer, binnentuin, horeca, gym en een thuiswerkkantoor zijn voor de bewoners van het eigen blok en voor toekomstige buren beschikbaar.

Natuurlijke oases in de stad

Het ontwerp van Kwartiermaker verbindt groene elementen op verschillende niveaus. Deze maken onderdeel uit van een ‘groen’ masterplan van Haven-Stad. De gemeente draagt zorg voor het Transformatorpark en voor het Spoorpark. Kwartiermaker sluit daarop aan met een pocketpark aan de Isolatorweg, groene gevels aan de buitenranden, een daktuin in de hof en een open groene trap die de groene binnenwereld met het Transformatorpark verbindt. Deze groene oases maken een rijke en diverse natuur in de stad mogelijk. Daarnaast bieden ze ruimte voor ontspanning en een plek voor ontmoetingen tussen bewoners.

Lichte aluminium gevels en een onderscheidende kroon op de hoogste toren maken de Kwartiermaker herkenbaar van veraf.

Next-level Mobility

Haven-Stad maakt als gebiedsontwikkeling de sprong naar toekomstbestendige mobiliteit. Minder (en minder zichtbaar) autogebruik, het stimuleren van de fiets en meer inzetten op Mobility As A Service (MAAS). Alle projecten worden binnen deze uitgangspunten ontwikkeld. De parkeerplekken voor auto’s zijn grotendeels een publieke voorziening voor elektrische deelauto’s op buurtniveau, De fietsfaciliteiten voor de bewoners zijn royaal en maximaal zichtbaar en bereikbaar. Een publiek deelfietsendepot zorgt voor een aantrekkelijke extra keuzeoptie om je duurzaam in de stad te begeven. Op deelauto’s en deelfietsen is toezicht door een fietsenmaker, die ook de servicebalie voor het project en de buurt is.

Interactie met de omgeving

De plint van Kwartiermaker is ontwikkeld om zoveel en divers mogelijke interactie met de straat aan te gaan. Er zijn ruimtes voor werken, horeca, een gym, een opgang naar de binnentuin met het mobility servicepunt en een pocketpark. Wonen aan deze pocket en aan de straat vormen de stad op ooghoogte.

Transparante entrees naar de lobby’s van de hoger gelegen appartementen zijn slim gepositioneerd. Ze bieden toegang vanaf zowel de straat als direct vanuit de groene binnentuin. Tuin, entree en straat zijn hierdoor visueel verbonden.

Voorbeeldig Sloterdijk

De architectuur respecteert het ongepolijste DNA van het gebied, belicht door stoere plinten, met open te schuiven overheaddeuren en daarboven kloeke volumes met stevige architectonische kaders. Op de hoeken zijn de plinten volledig transparant. Daarmee wordt een levendige en actieve straat gemaakt. In de bovenwereld is de architectuur meer gesloten. Heldere volumes die meedoen in het ritme van de haven.

Grootstedelijk versus woonkarakter

Woonstraten in Kwartiermaker combineren strak ritme en metselwerk, afgestemd op de menselijke maat. Aan de Transformatorweg domineren stoere, betonnen volumes, aansluitend bij een grootschaliger karakter. Lichte aluminium gevels en een onderscheidende kroon op de hoogste toren maken de Kwartiermaker herkenbaar van veraf.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details