Platform over gevels, glas & daken
Slankere gevels, snelle terugverdientijden

Slankere gevels, snelle terugverdientijden

Afgelopen jaar introduceerde Schöck op GEVEL 2020 het platform Gevellink. De plek voor de gevelindustrie waar al haar producten, co-creaties en leveringsprogramma’s met Isolink® verkrijgbaar zijn. Isolink® is een totaal nieuwe benadering van gevelverankeringstechniek op basis van glasvezelcomposiet (Combar®), waarmee een koudebrugprobleem wordt opgelost dat jarenlang onopgemerkt is gebleven in de gevel. Om de meerwaarde van Isolink® te onderbouwen, heeft Schöck recentelijk onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren door DGMR naar de terugverdientijden (ROI) van Isolink® type TA-S ten opzichte van traditionele metalen gevelankers die in geventileerde gevels worden toegepast. Wat blijkt? Dankzij de hoge thermische eigenschappen van glasvezelcomposiet heeft het product een maximale terugverdientijd van slechts twee jaar. Peter Nijweide, Technisch Accountmanager Isolink bij Schöck Nederland, bespreekt met ons de belangrijkste conclusies.

De energie-efficiënte koppelankers ondersteunen de kleurrijke gevelbekleding, bestaande uit keramische tegels van wooncomplex Syllen.

 

“De thermische eigenschappen van Isolink® leveren een aanzienlijke besparing aan isolatiedikte op, waardoor geventileerde gevelsystemen energie-efficiënter en slanker uitgevoerd kunnen worden. Van thermische lekken die ontstaan bij metalen verankeringsoplossingen is bij glasvezelcomposiet geen sprake”, zegt Nijweide. Glasvezelcomposiet geleidt in verhouding tot roestvaststaal en aluminium nauwelijks warmte en heeft zeer goede eigenschappen ten aanzien van sterkte en stijfheid. “Isolink® is duurder in aanschaf en montage, maar dankzij de thermische prestaties van het product kunnen volop voordelen en optimalisaties worden behaald.”

Isolink® is een totaal nieuwe benadering van gevelverankeringstechniek op basis van glasvezelcomposiet (Combar®).

 

Forse besparing op isolatie

Om een goed beeld te krijgen van de ROI is uitgegaan van twee referentiegevels, vervolgt Nijweide. Hij licht de kaders van het onderzoek nader toe: “Eén referentie met een lichtgewicht metalen gevelbekleding van circa 8,5 kg/m2 en een andere referentie met een gevel uit de zwaardere categorie, een keramische gevel van circa 48 kg/m2. In beide gevallen is uitgegaan van een isolatiestreefwaarde, een Rc van 4,5 m2K/W. De vergelijking is vervolgens uitgevoerd met qua formaat drie typen kantoorgebouwen (small, medium en extra large), waarbij de geventileerde gevel wordt gemonteerd op een betonnen binnenspouwblad. In het onderzoek is verder rekening gehouden met de kosten van de ankers en de kosten van montage (het monteren van een Isolink®-anker duurt wat langer). Maar ook de kostenbesparing door het kunnen toepassen van dunnere isolatie bij gebruik van Isolink®. Bij de lichte gevel kan 2 centimeter op de isolatie bespaard worden, bij de zwaardere gevel zelfs 7 centimeter. Hoe hoger de gevraagde Rc-waarde, des te meer winst met Isolink® is te behalen. Minder isolatie resulteert bovendien in een slankere constructie, dus meer m2 gebruiksoppervlak. Daar tegenover staan extra huuropbrengsten. Hierbij is uitgegaan van drie typen locaties; op een kantorenpark, op een centraal gelegen locatie en op een toplocatie.”

Unieke prestaties

De conclusie van het rapport luidt als volgt: Isolink® is duurder in aanschaf en montage, maar dankzij de thermische prestaties van het product kunnen verschillende voordelen behaald worden en is de investering in maximaal twee jaar terugverdiend. Nijweide vult aan: “Het onderzoek toont dus aan dat het Isolink® anker uiteindelijk ook een financieel aantrekkelijk alternatief is ten opzichte van traditionele gevelankers. Voor alle locaties en geveltypen is het interessant om Isolink® toe te passen, gezien de relatief korte terugverdientijd in verhouding tot de levensduur van een gebouw. Met nagenoeg elke willekeurige gevelafwerking is Isolink® ook uitermate geschikt voor gevelrenovatie en toepasbaar bij aansluiting op staalconstructies. Het gevelanker uit glasvezelcomposiet voldoet aan brandklasse B conform EN-13051 en is leverbaar in verschillende diameters en op iedere gewenste lengte.” Het onderzoek van DGMR naar Isolink TA-S is binnenkort online als whitepaper verkrijgbaar.

Isolink® is duurder in aanschaf en montage, maar dankzij de thermische prestaties van het product kunnen verschillende voordelen behaald worden en is de investering in maximaal twee jaar terugverdiend.

 

Co-creaties met Isolink®

Schöck zoekt steeds meer de samenwerking op met partners, waarbij Isolink® onderdeel is van een totaaloplossing. Zo ontwikkelde Schöck in samenwerking met GIP een modern, toekomstgericht alternatief voor conventionele aluminimum wandbeugels: het VECO®-Isolink®-systeem, dat onder Façade Solutions2 op de markt is gebracht. Het wooncomplex Syllen in Stockholm is het eerste project waarin het gevelanker VECO®-Isolink® is toegepast. De energie-efficiënte koppelankers ondersteunen de kleurrijke gevelbekleding, bestaande uit keramische tegels. Isolink® is ook onderdeel van het zogenaamde ThermoFrame®. Dit systeem is ontstaan uit een succesvolle co-creatie tussen Leebo Intelligente Bouwsystemen en Schöck Nederland. ThermoFrame® is gebaseerd op een binnen- en buitenframe dat opgebouwd is uit de LeeFrame® lichtgewicht profielen. Beide frames zijn thermisch ontkoppeld met Isolink® TA-S

Overname van GIP

In 2019 heeft Schöck een belang genomen in het Duitse concern GIP, een toonaangevende leverancier van integrale systemen voor geventileerde gevels. Het volledige leveringsprogramma is nu bij Schöck verkrijgbaar, dat bestaat uit een breed scala aan bevestigingssystemen waarmee nagenoeg alle typen gevelafwerkingen gemonteerd kunnen worden op diverse constructies. De toepassingen van GIP, Façade Solutions2, ThermoFrame® en andere premium oplossingen met Isolink® zijn de eerste sterke shop-in-shop merken binnen Schöck – GevelLink.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details