Platform over gevels, glas & daken
SKG-sterren op hang- en sluitwerk ontwikkelen door
(Beeld: Loqed)

SKG-sterren op hang- en sluitwerk ontwikkelen door

Particulieren, architecten, aannemers en gebouweigenaren, allemaal hebben ze weleens gehoord van SKG-sterren op hang- en sluitwerk. De bouwkolom weet dat producten met SKG-sterren betrouwbaar  en inbraakwerend zijn. Maar wat betekenen deze sterren nou eigenlijk precies? Wat moet er gebeuren om SKG-sterren op een product te krijgen? De trend en de ontwikkelingen in elektromechanisch en elektronisch hang- en sluitwerk vraagt om nieuwe specifieke eisen. In dit artikel wordt antwoord gegeven op deze en andere vragen.


(Beeld: Fuhr)

1, 2 of 3 SKG-sterren?

Door SKG-IKOB gecertificeerde hang- en sluitwerk producten, zoals sloten, cilinders, deurbeslag en scharnieren, dragen 1, 2 of 3 SKG-sterren. Het aantal sterren geeft aan hoe goed het product presteert op een aantal eigenschappen. Hoe meer sterren, hoe beter het product presteert. Producten zonder sterren zijn niet gecertificeerd en meer dan 3 sterren kunnen producten niet halen. Op deze manier wordt er onderscheid gemaakt in de prestaties van gecertificeerde producten en kan de markt, afhankelijk van de toepassing van het product, een objectieve vergelijking maken tussen producten van verschillende leveranciers.

(Beeld: CES)

Om een hang- en sluitwerk product met sterren op de markt  te mogen brengen moet zowel de leverancier als het product (incl. montage instructie) aan de eisen van de BRL 3104 voldoen. In deze beoordelingsrichtlijn (BRL) liggen namelijk alle eisen vast waar het bedrijf en het product door SKG-IKOB op wordt beoordeeld. 

Beoordelingscriteria voor certificatie

De leverancier van het product moet over kwaliteitssysteem beschikken waarmee de constante kwaliteit van het product bewaakt wordt. Mutaties in het product moeten beheerst en in overleg met SKG-IKOB doorgevoerd worden. 

Aan de hand van de testmethodes uit NEN 5089 wordt bepaald of de hang- en sluitwerkproducten voldoen aan de eisen die horen bij klasse 1, 2 of 3 sterren. De beproevingen die hiervoor worden uitgevoerd kunnen worden onderscheiden in 4 hoofdgroepen:

1. (Gebruiks-) duurzaamheidsbeproevingen; 

2. Corrosiewerendheid beproevingen;

3. Sterkte beproevingen (inbraakwerendheid);

4. Montage- /maatvoering beoordelingen.

Met de sterkte beproevingen wordt beoordeeld in welke mate een product een bijdrage levert aan de inbraakwerendheid van dak- en gevelelementen. Doordat de testmethode afgestemd is op NEN 5096 kan er een relatie gelegd worden tussen het aantal SKG-sterren op het hang- en sluitwerkproduct en de inbraakwerendheidsklasse voor dak- en gevelelementen volgens NEN 5096. De volgende tabel geeft deze relatie weer. Ondanks dat het hang- en sluitwerk een belangrijke bijdrage levert aan de inbraakwerendheid van het dak- of gevelelement, dient het geheel te voldoen aan de benodigde inbraakwerendheidsklasse volgens NEN 5096.

De prestaties van het hang- en sluitwerk product worden ook bepaald door de montage in het dak- of gevelelement. Om die reden worden er, voor het behalen van de SKG-sterren, ook eisen gesteld aan de inhoud van de montagehandleiding en wordt deze uitgebreid beoordeeld.

Nieuwe aanvullende eisen 

Steeds meer producten voor het vergrendelen en ontgrendelen van ramen en deuren worden voorzien van elektromechanische en/of elektronische componenten. Omdat de reguliere normen onvoldoende zijn toegespitst op deze producten en de bijbehorende digitalisering, zijn door SKG-IKOB, in nauwe samenwerking met de markt aanvullende eisen opgesteld. Deze additionele eisen zijn opgenomen in de AE 3104 (additionele eisen bij BRL 3104) en hebben betrekking op aspecten zoals:

  • Signaaloverdracht;
  • Wachtwoorden, (pin)codes en sleutelbeheer;
  • Digitale sleutels en elektronische toetsentableaus;
  • Biometrische lezers;
  • Bediening (op afstand);
  • Software (apps), firmware en updates;

Alle eigenschappen en de data die relevant zijn voor het met SKG-sterren gecertificeerde producten worden door de leverancier vastgelegd in een “eigenverklaring”. Deze maakt onderdeel uit van het SKG-IKOB productcertificaat en wordt gepubliceerd op www.sterrenwijzer.nl. Op deze wijze worden er ook eisen gesteeld aan de ‘digitale eigenschappen’ en worden deze inzichtelijk gemaakt en gecommuniceerd naar de afnemers van de producten.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details