Platform over gevels, glas & daken
Zonwering

Screenzonwering: esthetisch en functioneel tegelijk

Oververhitting tegengaan is letterlijk een ‘hot’ topic bij moderne en goed geïsoleerde gebouwen. Datzelfde geldt min of meer voor lichtwering. In beide gevallen biedt screenzonwering absoluut een uitkomst.

_BRU0038

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Copaco Screenweavers

6 mei 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

En met het rijke palet aan kleuren en uitvoeringen bewijst Copaco Screenweavers dat screenzonwering tegenwoordig ook gewoon heel mooi kan zijn: esthetisch en functioneel tegelijk.

Het mooie aan onze doeken is dat we gebruikmaken van dezelfde weefstructuur, ongeacht de openingsfactor. De uitstraling is dus altijd identiek.

Tegenwoordig zien we dat screenzonwering in meer en meer toepassingen gebruikt wordt, zowel residentieel als in de projectmarkt, begint Jonas Lefebvre, Sales Manager bij Copaco Screenweavers. “Voornaamste reden daarvoor is dat er anno 2021 gebouwd wordt als een thermosfles. Het is niet meer de uitdaging om een gebouw te verwarmen, maar eerder hoe je een gebouw in de zomer kan koelen. Mechanisch en actief koelen met een airconditioning is niet bepaald duurzaam. Een screenzonwering is dat wel en kan ervoor zorgen dat een ruimte tot wel 10 graden Celsius minder opwarmt dan zonder zonwering.”

De screendoeken van Copaco Screenweavers zijn esthetisch en functioneel tegelijk.

Glare Control

Door screenzonwering op de juiste manier toe te passen, kan je ervoor zorgen dat het binnen een gebouw aangenaam koel blijft. “Dat betekent in de ochtend nog voordat de zon opkomt, het doek laten zakken,” legt Lefebvre uit. “Verblinding of betere gezegd ‘glare control’ is zeker een tweede troef die buitenzonwering biedt. Dat is ook de reden dat we onze screendoeken in drie openingsfactoren leveren: 1, 5 of 10%. Een openingsfactor van 1% is vooral bedoeld om reflecties tegen te gaan op beeldschermen, whiteboards, enz. Ook dan komt er nog steeds daglicht de ruimte binnen, belangrijk voor het welzijn van gebouwgebruikers, maar ze worden niet gestoord door hinderlijke schitteringen. Dit type screendoek is vooral van toepassing op de oost- en westgevel, terwijl de zuidgevel vaak beter af is met een openingsfactor van 5%. Het mooie aan onze doeken is dat we gebruikmaken van dezelfde weefstructuur, ongeacht de openingsfactor. De uitstraling is dus altijd identiek.”

Verduisterende versie

Voor de residentiële markt heeft Copaco Screenweavers met de Serge Lunar nog een belangrijke troef. “Dit screendoek is niet alleen zonwerend, maar ook verduisterend. Daarvoor wordt aan de binnenzijde van het doek wordt een gelamineerde coating aangebracht. Ideaal voor bijvoorbeeld een slaapkamer. Ook hiervoor geldt: de uitstraling (weefstructuur) aan de buitenzijde is identiek aan de niet-verduisterende varianten voor een uniform beeld.” Vervolgens is er keuze uit een breed assortiment aan kleuren. Lefebvre: “Ons kleurenpalet omvat 49 kleuren waaraan we recentelijk de Pure Black en Antraciet Grey-tinten hebben toegevoegd, passend bij de populaire RAL 9005 en RAL 7016 voor buitenschrijnwerk. Daarnaast merken we in de residentiële sector ook een enorme trend in het gebruik van screenzonwering voor terrasoverkappingen. Zodra er een briesje opsteekt, wordt het screen naar beneden gestuurd en zit men beschut. Ook hier is er altijd wel een ‘matchende’ kleur beschikbaar.”

De screendoeken van Copaco Screenweavers zijn dus esthetisch en functioneel tegelijk. “Onze doeken bieden een drie-dimensionale stabiliteit en zijn met glasvezel versterkt. Dat zorgt ervoor dat de zonwering er altijd strak bijhangt, zonder rek of stretch op het doek,” besluit Lefebvre.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details