Platform over gevels, glas & daken
Scherpe kanten breken en afbramen van gevelpanelen

Scherpe kanten breken en afbramen van gevelpanelen

Architecten zoeken graag de grens op als het gaat om de esthetische kwaliteit van een gevel. Dat uit zich in toenemende mate in geperforeerde of geponste aluminium gevelpanelen. Om corrosie te voorkomen, is een goede kantendekking bij het conserveren, coaten of lakken cruciaal. Het zogenaamde scherpe kanten breken door middel van richtingloos borstelen, is dan ook een veel gebruikte techniek in de wereld van de plaatbewerking. We zijn een kijkje gaan nemen bij The Steel Company die sinds enige tijd de FLADDER 300/GYRO-machine in gebruik heeft voor het afbramen en het breken van de scherpe kanten.

Aluminium gevelpanelen

Perforeren, ponsen, lasersnijden of stansen van plaatmateriaal, The Steel Company realiseert de meest bijzondere creaties in plaatmateriaal. Als projectmatig metaal- en plaatbewerker is het bedrijf een belangrijke toeleverancier voor de gevelbouw. “We zijn onder meer gespecialiseerd in de productie van aluminium gevelpanelen en dan vooral de specials,” zegt directeur Piet-Hein van der Heijden. “Het gevolg van het perforeren, stansen of ponsen van plaatmateriaal is dat aan één zijde van het materiaal braamvorming optreedt. Niet bevorderlijk voor de hechting van een coating. De garantievoorwaarden van Qualicoat schrijven daarom voor dat de plaatranden (dus ook de randen van uitsparingen) aan weerszijden afgerond moeten zijn in een radius van minimaal 0,5 millimeter.”

Voor en Na bewerking door FLADDER GYRO.

 

Veelzijdige FLADDER machine

Om te kunnen voldoen aan bovengenoemde eisen, heeft The Steel Company geïnvesteerd in de FLADDER 300/GYRO.      

“Er zijn veel afbraamtechnieken op de markt, maar de FLADDER machine komt als beste uit de bus,” zegt Van der Heijden. “De flexibele lamellen van de borstels garanderen dat de uitsparingen volledig worden ‘behandeld’ en dat allemaal in een identieke radius van doorgaans 0,5 tot circa 1,5 millimeter. We werken nu een aantal jaar met de machine en zijn daar uiterst tevreden over. Het bedieningsgemak, de zeer korte omsteltijden en het perfecte eindresultaat zijn exact die dingen waar we naar op zoek waren.” Dankzij de lock-it technologie kunnen de zes borstels eenvoudig worden vervangen, zonder bijkomend gereedschap. “Binnen een paar minuten zijn de borstels verwisseld. We gebruiken namelijk voor elk type metaal een eigen set borstels om te voorkomen dat bijvoorbeeld een staalresidu op rvs-plaatmateriaal terechtkomt.”

FLADDER 300/GYRO in actie bij The Steel Company.

 

Hechting op alle randen

De FLADDER GYRO, zoals door The Steel Company wordt ingezet, is een geautomatiseerde borstel afbraammachine voor plaatwerk en geprofileerde delen. Thijs Carlier van Summa Surface, importeur van FLADDER in de Benelux, licht de werking toe: “De machine beschikt over zes borstels uitgerust met schuurlamellen. De borstels draaien om hun as zowel rechts- als linksom. Daarnaast roteert de complete carrousel van 6 borstels en deze oscilleert bovendien over de breedte van de machine. Deze bewegingen stelt de machine in staat om plaatranden in alle richtingen goed te kunnen afbramen, ongeacht op welke positie producten op de band worden gelegd. De identieke radius op buiten- en binnencontouren is zeer van belang voor een goede hechting op alle randen bij het coaten van panelen. Afhankelijk van de beoogde uitstraling, materiaalsoort of toepassing kan de FLADDER machine behalve ontbramen, ook scherpe kanten breken, richtingloos borstelen of eventuele oxidehuid en metaalslak verwijderen. Eventuele beschermfolie op het materiaal blijft onaangetast.”

Volgens Van der Heijden maakt de FLADDER GYRO overuren in de werkplaats van The Steel Company. Dat heeft ook te maken met de komst van een nieuwe fiberlaser. “Weliswaar is deze machine veel sneller dan een reguliere lasersnijder, maar de fiberlaser snijdt altijd met een scherpe rand. Reden om ook dit materiaal door de FLADDER machine te halen. Overigens wordt de machine soms ook vanwege esthetische eisen ingezet; de richtingloze borstelstructuur wordt zeer gewaardeerd. De FLADDER is misschien niet de meest goedkope afbraammachine op de markt qua aanschaf, maar is wel de meest veelzijdige, betrouwbare en de machine met de laagste operationele kosten,” meent Van der Heijden. “We hebben sinds de aanschaf in 2014 nog geen enkel stilstand- of onderhoudsissue ondervonden. De machine is echt een aanwinst voor ons bedrijf.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details