Platform over gevels, glas & daken
Sandwichpanelen met VIP isolatie bij grote verduurzamingsopgave in IJsselstein
GevelBeheer Nederland werkt op dit moment aan een grote verduurzamingsopgave in IJsselstein.

Sandwichpanelen met VIP isolatie bij grote verduurzamingsopgave in IJsselstein

GevelBeheer Nederland is een onafhankelijke, landelijk opererende organisatie op het gebied van service, onderhoud en advies voor gevels, ramen, deuren en kozijnen. Ze werken op dit moment aan een grote verduurzamingsopgave in IJsselstein. Om de vereiste hoge isolatiewaarden te behalen, worden Trespa sandwichpanelen met VIP isolatie van GBP toegepast. GBP is één van Europa’s toonaangevende producenten van klantspecifieke sandwichpanelen en plaatwerk.

Hier zijn Trespa sandwichpanelen met VIP isolatie van GBP toegepast.

Voor het groot onderhoud en de verduurzaming van 211 woningen, verdeeld over elf woonblokken in de wijk IJsselveld-Oost, heeft GevelBeheer Nederland samengewerkt met aannemer Heembouw Wonen. Voor 60 andere woningen, verdeeld over vier woonblokken, werd gewerkt met Aannemingsbedrijf Salverda. 

Verduurzaming

De woonblokken in IJsselveld-Oost dateerden uit het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw en waren dringend toe aan groot onderhoud. Tijdens de renovatie is er volop aandacht besteed aan verduurzaming op het gebied van installaties, isolatie en comfort. Zo is al het glas, in de kunststof kozijnen uit begin jaren negentig, vervangen voor HR++ glas, evenals alle rubber afdichtingen, ventilatieroosters en het hang- en sluitwerk. Daarnaast zijn ook alle borstweringspanelen vervangen. Omdat er is gekozen om de radiatoren te verplaatsen, konden er cassettepanelen toegepast worden. Tevens was er veel aandacht voor de uitstraling en het gebruik van de appartementen. Met de grootschalige renovatie van de losse woonblokken, is de architectonische eenheid teruggebracht. De originele kwaliteiten komen beter tot hun recht, terwijl het geheel een moderne uitstraling heeft gekregen, volgens Heembouw. Bij dit project zijn Trespa panelen van GBP geleverd met een Rc-waarde van 3,5 m2K/W. Een Nederlands product, onderhoudsvriendelijk en dus uitermate geschikt voor projecten zoals dit. 

De toegepaste VIP panelen hebben een dikte van 33 mm en behalen een Rc-waarde van 4,14 m2K/W. Bijzonder hoog bij die geringe dikte.

VIP isolatie

“Ook bij de renovatie van de 60 woningen is er gekozen voor Trespa sandwichpanelen”, zegt Tom Willems van GBP. “Hier echter met VIP isolatie, omdat bij dit project vanuit kostenoogpunt gekozen is om de radiatoren niet te verplaatsen. Om toch het gewenste Hr++ glas te kunnen plaatsen in combinatie met de VIP isolatie, moesten er nieuwe glaslatten ontwikkeld worden. Ook dit soort uitdagingen pakt GevelBeheer Nederland aan. Er zijn nieuwe matrijzen gemaakt waarin meer ruimte was, zodat het glas en de isolatie erin geplaatst konden worden. Nieuwe rubbers erbij en de oplossing is geleverd!”

Intensief voortraject

Frank van Venrooij, vestigingsleider te Dordrecht bij GevelBeheer Nederland, is heel intensief betrokken geweest in het voortraject van dit renovatieproject. “We maken er echt werk van om in het voortraject met alle leveranciers aan tafel te gaan zitten, alles bespreekbaar en inzichtelijk te maken, en oplossingen voor de uitdagingen aan te dragen”, zegt hij. “Zo’n zorgvuldige voorbereiding kost natuurlijk wat tijd, maar dat verdien je altijd terug tijdens het uitvoeringsproces. Ook in dit geval heeft een goede voorbereiding echt z’n vruchten afgeworpen. Alleen al als je kijkt naar het logistieke verhaal: door alle benodigde materialen per woonblok aan te leveren en zelfs per woning een kant-en-klaar pakket te leveren, voorkom je stagnatie en werd de strakke planning gehaald!”

Tijdens de renovatie is er volop aandacht besteed aan verduurzaming op het gebied van installaties, isolatie en comfort.

Hoge Rc-waarde, geringe dikte

De toegepaste VIP panelen hebben een dikte van 33 mm en behalen een Rc-waarde van 4,14 m2K/W. Dat is bijzonder hoog bij die geringe dikte, volgens Van Venrooij. Hij licht tevens toe dat de kosten van de duurdere VIP panelen opwegen tegen de kostenbesparing van het niet verplaatsen van de radiatoren. Bijzonder bij dit project was dat de bewoners tijdens de renovatie vier weken in een logeerwoning verbleven en de woning daarna weer compleet gerenoveerd (keuken, badkamer en het complete kozijnenwerk) konden betrekken.

Het werk in deze grote verduurzamingsopgave in IJsselstein loopt nog door tot 2028. Per complex zal samen met GevelBeheer Nederland gekeken worden naar de beste oplossing om de woningen op te waarderen naar een beter energielabel, wat voor de bewoners vooral inhoudt: een lager energieverbruik en meer comfort.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details