Platform over gevels, glas & daken
Sandwichpanelen met Europese Brandklasse B

Sandwichpanelen met Europese Brandklasse B

“Een goede ontwikkeling,” vindt Vincent Wijnja, hoofd verkoop bij Panelen Holland. Het bedrijf is onverminderd bezig met product- en procesontwikkeling en onderzoekt al geruime tijd de mogelijkheden om de meest voorkomende sandwichpanelen te laten voldoen aan Europese Brandklasse B.

Europese Brandklasse B

De brandclassificatie van een product is opgebouwd uit diverse onderdelen en tamelijk complex. De brandklasse van een product iets zegt over de mate waarin het product bijdraagt aan de ontwikkeling van een brand en/of rookvorming. “Wij concentreren ons op Brandklasse B,” zegt Wijnja, “wat staat voor heel moeilijk brandbaar.” Voor de rookontwikkeling binnen een brandklasse wordt de letter S (smoke) gebruikt en zijn er drie klassen: S1 – Geringe rookproductie, S2 – Gemiddelde rookproductie en S3 – Grote rookproductie. Voor de branddruppels wordt de letter D (drupping) gehanteerd. Hierbij zijn de drie klassen: D0 – geen productie van brandende delen, D1- delen branden korter dan 10 seconden en D2 – Delen branden langer dan 10 seconden.

In het testcentrum van Effectis worden de sandwichpanelen van Panelen Holland uitvoerig getest.

Bouwbesluit

Het Bouwbesluit stelt (volgens de vermelde norm NEN-EN 13501-1) dat sandwichpanelen aan Brandklasse B moeten voldoen wanneer ze aan een zijde van het constructieonderdeel zitten die grenst aan de buitenlucht en hoger ligt dan 13 meter. Maar Wijnja merkt dat in de praktijk de sandwichpanelen soms als raam worden opgegeven om zo aan brandklasse D te mogen voldoen. “Het gaat om de veiligheid, daarom wil Panelen Holland zich ervoor inzetten om als eerste sandwichpanelenfabrikant in Nederland een algemeen certificaat voor Brandklasse B op haar variabele sandwichpanelen te behalen. We hopen met deze ontwikkelingen een steentje bij te dragen aan het voorkomen van uitbreiding van brand en hopen dat andere sandwichpanelen producerende bedrijven ons voorbeeld zullen volgen.” Inmiddels schrijft het Nederlands Bouwbesluit al vaker voor dat er een brandklasse B-S2 behaald moet worden (druppelvorming is hierin nog niet vastgelegd).

Testen en ontwikkelingen

Begin 2020 heeft Panelen Holland een hardschuim kern in de sandwichpanelen toegepast en zijn de testen daarvan medio 2020 gestart bij Effectis. We schreven daar al over in onze vorige editie. “Helaas dragen alle corona-perikelen niet bij aan de snelheid van dit testproces,” vertelt Wijnja. “Het kan ons niet snel genoeg gaan! Inmiddels zijn onze sandwichpanelen in opbouw aluminium binnen en aluminium buiten getest en voldoen zij aan Brandklasse B-S2,D0. Dat betreft de vlakke panelen en verjongde panelen met een gepoedercoat oppervlaktebehandeling met een dikte tussen 14 en 204 millimeter.” Nu zijn de testen met panelen voorzien van geanodiseerde aluminium platen en zijn onbehandeld aluminium platen aan de beurt. “De testen met onbehandeld en gepoedercoat staal in dezelfde diktes worden afgerond. Daarna volgen de sandwichpanelen met geëmailleerd hardglas en Trespa. Hiermee zullen we het overgrote deel van de in de markt voorkomende panelen hebben gedekt.” 

Naast de brandwerendheid wordt ook steeds vaker gekeken naar de WBDBO (Weerstand tegen BrandDoorslag en BrandOverslag) van een product. Het verschil? De brandwerendheid is de constructie-eigenschap waarmee aan de WBDBO-eis kan worden voldaan. De eis is overal hetzelfde, maar de brandwerendheid wordt grotendeels door de omgeving bepaald en kan daarmee per locatie verschillen. Bij een eis van 30 minuten WBDBO tussen twee compartimenten, mag een brand die in het ene compartiment ontstaat, zich gedurende 30 minuten niet uitbreiden naar het andere compartiment. Wijnja besluit: “Het is ons streven om al onze sandwichpanelen op basis van deze kwalificatie gecertificeerd te krijgen. Ook panelen met een uitwisselbare buitenplaat (denk hierbij aan glas, aluminium en staal), om de klant een optimale keuzevrijheid te geven in panelen die de brandwerendheid ten goede komen.” De pré-test is inmiddels reeds succesvol uitgevoerd en de definitieve testen vinden in de komende weken plaats.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details