Platform over gevels, glas & daken
Sandwich-beton-bevestiger mét ETA: Schroefoplossing voor sandwichpanelen rechtstreeks op beton
De betonschroef tapt zich in het beton en de betonelementen kunnen daarmee slanker worden gedimensioneerd.

Sandwich-beton-bevestiger mét ETA: Schroefoplossing voor sandwichpanelen rechtstreeks op beton

Het Zwitserse SFS zet met de MXC- en MDC-bevestiger dé maatstaf om sandwichpanelen direct aan een betonconstructie te verankeren. Beide oplossingen zijn bovendien ETA-gecertificeerd en dragen daarmee het CE-kwaliteitslabel. Een gesprek met Jeroen Aldenzee, General Sales Manager Benelux bij SFS, over de vele voordelen van deze unieke én enige sandwich-beton-bevestiger mét ETA.

De MXC en MDC beschikken als eerste sandwich-betonbevestiger op de markt over een beoordeling volgens de Europese Standaard (ETA-20/0115).

Het bouwen van voornamelijk utiliteitsgebouwen met prefab betonelementen in combinatie met sandwichpanelen wint aan populariteit in Nederland. “Van oorsprong wordt gekozen voor een stalen hoofddraagstructuur, maar de combinatie met prefab betonelementen is verreweg de voordeligste manier van bouwen,” weet Aldenzee. “Voorheen ging dat altijd gepaard met veel ontwerpvoorbereiding, extra materialen, tijd en geld, omdat al in de ontwerpfase rekening gehouden moest gehouden met de benodigde staalprofielen geïntegreerd in of op het beton als achterconstructie. Om nog maar te zwijgen over de grote foutgevoeligheid en complexiteit tijdens uitvoering. Met onze schroefoplossing voor sandwichpanelen in beton is dat verleden tijd.”

Het Zwitserse SFS zet met de MXC- en MDC-bevestiger dé maatstaf om sandwichpanelen direct aan een betonconstructie te verankeren.

ETA

De MXC en MDC beschikken als eerste sandwich-betonbevestiger op de markt over een beoordeling volgens de Europese Standaard (ETA-20/0115). “Dat biedt ontwerpers, constructeurs en verwerkingsbedrijven zekerheid,” stelt Aldenzee. “Het enige verschil tussen de MXC en MDC zit hem in het basismateriaal, een RVS- of koolstofstaalvariant. We merken overigens in Nederland dat in toenemende mate wordt gekozen voor RVS, in Duitsland is het zelfs verplicht. RVS biedt zekerheid, zelfs in veeleisende omstandigheden aan de kust of in omgevingen met zware industrie.” Het aanbrengen is een fluitje van een cent. “Eerst wordt een gat voorgeboord, waarna de bevestiger dankzij de ondersnijding van de schroefdraad, rechtstreeks door het sandwichpaneel in het beton op een veilige en vormvaste wijze kan worden geschroefd,” legt Aldenzee uit.

Dankzij de extreem hoge uittrekwaarde van de betonschroef hoeven er mogelijk minder schroeven per m2 te worden toegepast.

Extreem hoge uittrekwaarde

De geoptimaliseerde schroefdraad en de getande schroefpunt van gehard koolstofstaal zorgen in beide varianten ervoor dat de bevestiger gemakkelijk en snel kan worden ingeschroefd. Aldenzee: “Dankzij de extreem hoge uittrekwaarde van de betonschroef hoeven er mogelijk minder schroeven per m2 te worden toegepast. Dat leidt tot een verkorting van de totale montagetijd en daarmee tot aanmerkelijke kostenbesparingen. Een ander voordeel is bovendien dat de sandwich-beton-bevestiger toepasbaar is in de directe nabijheid van de rand van het beton. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een expansieanker zetten de MXC en MDC niet uit. De betonschroef tapt zich in het beton en de betonelementen kunnen daarmee slanker worden gedimensioneerd. De EPDM-afdichtring tot slot wordt automatisch onder de kop van de bevestiger gecentreerd en garandeert een waterdichte verbinding.”

De MXC- en MDC-sandwich-beton-bevestiger worden door SFS in Europa geproduceerd en zijn leverbaar in lengtes variërend van 85 tot 375 millimeter. De schroefkop kan in elke RAL-kleur worden uitgevoerd. SFS Benelux kan als extra service bij de opstart van een project de nodige assistentie verlenen. “We zullen dan demonstreren hoe onze producten verwerkt moeten worden voor een optimaal en duurzaam eindresultaat,” besluit Aldenzee.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details