Platform over gevels, glas & daken
Samenwerking binnen de supply chain
Anita de Groot, Algemeen Directeur bij De Groot & Visser. (Beeld: SHe Fotografie)

Samenwerking binnen de supply chain

Circular Inspirations

Circulariteit in de gevelbouw is een uitdaging voor ons allemaal. Wij zien het belang van de MPG (MilieuPrestatie Gebouwen) enorm groeien, maar bovenal voelen we de verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor onze omgeving. 

Hierdoor zijn wij de afgelopen jaren anders gaan denken in de bouw. Optimaliseren van levensduur en vervangbaarheid staan daarbij centraal. Waar het vroeger alleen ging over technische en esthetische eisen van de gevel, gaat het nu ook om vervangbaarheid van de gevel of gevelonderdelen. Een noodzakelijke stap voor de generaties na ons.

Bij circulariteit van de gevel staan twee zaken centraal: aanpasbaarheid en hergebruik. Aanpasbaarheid is nodig om continu te kunnen inspelen op veranderende externe omstandigheden. Dit kunnen aanpassingen zijn door bijvoorbeeld ontwikkelingen op het gebied van rendementen op PV-panelen. Het is ook mogelijk dat de esthetische eisen van een eigenaar veranderen en daarom de kleur of andere esthetische zaken aangepast moeten worden. Tot slot is het ook mogelijk dat de functie van een gebouw wijzigt van bijvoorbeeld kantoorpand naar woningen. Het flexibel kunnen aanpassen van de gevel zorgt ervoor dat het gebouw kan blijven bestaan. 

Een ander belangrijk kenmerk van een circulaire gevel is hergebruik. Een gevel moet daarvoor losmaakbaar zijn van het gebouw. Dit houdt in dat een gevel (fragment) losgeschroefd kan worden van het bouwkundig deel om daarna een andere toepassing te krijgen. Het gaat dan dus niet alleen om de vullingen, maar om alle onderdelen waaruit de gevel is opgebouwd.

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben drie partijen, Alkondor, Wicona en De Groot & Visser een circulaire gevel geïntroduceerd met bovenstaande kenmerken. Dat is Ciskin, een geveloplossing waarin techniek, esthetica én circulariteit samenkomen. In dit concept zijn essentiële kenmerken zoals modulariteit en losmaakbaarheid verweven waardoor de levensduur eindeloos is. Hoe mooi is dat!

Deze nieuwe dimensie van gevelbouw en andere circulaire productontwikkelingen vraagt wel om een actievere samenwerking binnen de supply chain en een veel actievere communicatie. Een gevel is een integraal onderdeel van een gebouw en daarmee onderdeel van het integrale ontwerp. Met samenwerking in de hele keten kunnen én willen wij nog meer meters maken. De tijd dringt.

In Circular Inspirations beschrijft een wisselende gastcolumnist zijn of haar visie op Circulariteit.

Lees alle columns op www.vmrg.nl/circulair

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details