Platform over gevels, glas & daken
Samen bouwen aan een innovatieve toekomst

Samen bouwen aan een innovatieve toekomst

De groei in de bouwsector was in 2019 robuust. De totale bouwproductie nam met 4% toe tot een productieniveau van € 74 miljard, waarbij de werkgelegenheid met 16.000 arbeidsjaren toenam tot 463.000 arbeidsjaren. De groei was in het afgelopen jaar bijzonder krachtig bij de utiliteitsbouw. De totale productie nam hier met 7½% toe, waarbij de nieuwbouw de katalysator was. Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in de onlangs verschenen studie ’Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2020’. De bouw was daarmee opnieuw een opvallend sterke groeisector in de Nederlandse economie.

Maar waar we kunnen terugkijken op een goed bouwjaar 2019 voorziet het EIB voor 2020 en 2021 een ander beeld. Want mede als gevolg van de stikstof- en PFAS-problematiek zal de groei van de bouw nagenoeg tot stilstand komen. Vooral de nieuwbouw van woningen en infraprojecten worden zwaar getroffen. De utiliteitsbouwproductie ontwikkelt zich daarbij relatief gunstig, maar leidt ook hier tot niet meer dan een stabilisatie.

Dit jaar staat de vergunningverlening naar verwachting nog onder druk. De maatregelen die het kabinet neemt om stikstofdepositie van omder andere verkeer en veehouderijen te beperken, hebben tijd nodig om effectief te kunnen worden ingezet voor woningbouw en infrastructuurprojecten. In 2021 kan de vergunningverlening dan weer flink op gang komen en kan de bouwproductie zich in de periode 2022-2024 weer sterk gaan ontwikkelen, waarbij de werkgelegenheid volgens het EIB kan toenemen tot 483.000 arbeidsjaren. Dit biedt een goede baanzekerheid aan bestaande werknemers in de bouw, maar daarbij ontstaat tevens de vraag hoe de bouw en gevelbranche de concurrentie moet inzetten met andere sectoren om extra personeel aan te trekken.

Hetzelfde geldt voor andere nieuwe en toekomstige uitdagingen die ervoor moeten zorgen dat de gevelbranche futureproof is. Want naast de behoefte aan extra personeel staat de bouw en daarmee ook de gevelbouw tevens voor een grote verduurzamingsopgave met een ambitie vanuit de overheid waarbij de Nederlandse economie in 2050 circulair is. De VMRG voert daartoe met andere branches een gezamenlijke verkenning circulaire geveleconomie en producentenverantwoordelijkheid uit die moet leiden tot een ketenakkoord en gezamenlijke activiteiten om de gestelde doelen te bereiken. Deze ambities zijn mogelijk, maar kunnen alleen als we samen, slim en snel inspelen op alle veranderingen. Als we nieuwe instroom van medewerkers weten te genereren, leerlingen opleiden en zorgen dat de huidige medewerkers duurzaam inzetbaar blijven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want in de gevelbranche blijkt het lastig om nieuwe mensen te vinden. Niet alleen omdat alle bedrijven in dezelfde vijver vissen, maar ook omdat het werken in de gevelbranche niet via een bestaande studierichting gepromoot kan worden. En dat is jammer want er vinden op dit moment veel innovaties plaats in de gevelbranche die velen zeker zullen aanspreken. Zo ontwikkelt de branche op dit moment het Façade Identificatie Systeem (FIS) met als resultaat Cirlinq, waarbij elke gevel een unieke identificatie meekrijgt. Bijvoorbeeld in de vorm van een eenvoudig met je telefoon scanbare QR-code waardoor alle relevante informatie over de gevel snel terug te vinden is. De geveltechniek zet de komende jaren volop in op circulariteit. Die ambitie gaat samen met razendsnelle innovaties op het gebied van digitalisering, automatisering en robotisering. Tegelijkertijd vergrijst het personeel en blijft de vraag bestaan: hoe kom je als ondernemer aan vakbekwaam personeel?

Om daarop een antwoord te kunnen geven is door de VMRG tezamen met OOM (het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking) een onderzoek uitgevoerd naar de ontwikkelingen en trends in de gevelbranche waarbij is ingezoomd op opleiding en ontwikkeling. In dit nummer van de Gevelbouw leest u meer over zowel dit onderzoek, alsmede over Cirlinq en de verkenning circulaire geveleconomie. Onderwerpen waarin we samen kunnen bouwen aan een innovatieve toekomst.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details