Platform over gevels, glas & daken
Rotterdam | Pakhuismeesteren

Rotterdam | Pakhuismeesteren

Eeuwenoud pakhuis transformeert tot hedendaags pand met authentieke uitstraling

De Rotterdamse Wilhelminapier is een icoon rijker: Pakhuismeesteren. Het eeuwenoude VOC-pakhuis is getransformeerd en sinds kort het onderkomen van de moderne foodhallen en een schitterend hotel. Na jaren van leegstand, dreigende sloop en plannen maken, werd de restauratie en transformatie van het monumentale Pakhuismeesteren officieel in oktober 2015 gestart. Het pand heeft een cultuur-historische waarde: het herinnert aan de sfeer en dynamiek van de vroegere havenactiviteiten. De karakteristieke monumentale elementen moesten zoveel mogelijk intact blijven, terwijl er toch drastische ingrepen nodig waren om nieuw gebruik mogelijk te maken.

Siegenia_MeesterenAanzicht van het gerenoveerde Pakhuismeesteren. Op de achtergrond de nieuwe Rotterdammer. (Architect: Jan Verrelst AWG Architecten, fotograaf: Niels Donckers)

De verantwoordelijk architect voor de transformatie en renovatie is Jan Verrelst van het Belgische bureau AWG architecten. Aan hem de taak om het bouwwerk niet van identiteit te veranderen, maar juist de waarde te versterken als basis voor een nieuw, toekomstgericht verhaal. Bij de herbestemming van het pakhuis is levendigheid altijd één van zijn belangrijkste uitgangspunten geweest. Jan Verrelst: “Om die levendigheid in dit gesloten pakhuis te creëren, zijn forse ingrepen in de gevelstructuur en centraal in het gebouw nodig geweest. De nieuwe raampartijen bovenin het gebouw en de gigantische custom made bloemkozijnen van Metaglas op de begane grond, spelen daarin een cruciale rol. Metaglas maakt hele slanke en elegante profielen, zodat de verhouding tussen glas en profiel optimaal is. De bloemkozijnen hebben een maat gekregen die past bij de schaal van het gebouw zónder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke gevel.” Tim Kalfs, projectmanager bij Metaglas vult aan: “Deze unieke bloemkozijnen vind je nergens anders. Ze zijn zó projectspecifiek ontworpen en dat is precies waar onze kracht zit. Op de verdiepingen is voor maximale lichtinval gekozen door relatief hoge en smalle raampartijen te gebruiken. Ons Methermo®Original inbraakwerend stolp draaikiepraam is uitermate geschikt voor renovatie én nieuwbouw. In dit project komen de raampartijen erg mooi tot zijn recht en geeft het een klassieke beleving en sfeer.”

Siegenia_Meesteren


3D verstelbare
comfort veiligheidsnok uit de Titan familie.

Hoekscharnier Titan Axxent van Siegenia.


Metaglas met beslag Titan Axxent van Siegenia.

Ook in kleine details kun je grote vooruitgang boeken
Wij werken veel samen met de Siegenia Group, één van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van moderne deur- en raamvergrendelingssystemen,” zegt Tim. “Kwalitatief goed, duurzaam en fijn in gebruik, waardoor het makkelijk toe te passen is op onze producten. Siegenia heeft het beslag geleverd voor de stolp draaikiepramen van dit project en voegen esthetisch én technisch echt iets toe aan ons product. De Titan Axxent-beslagserie zorgt voor een efficiëntere verwerking: de montage gaat onvoorstelbaar snel, nauwkeurig en eenvoudig dankzij de innovatieve klikkoppelverbinding. Een kwalitatief product dat duurzame functionaliteit en een maximale levensduur garandeert. De unieke 3D-verstelbare comfort veiligheidsnok uit de Titan-familie compenseert automatisch toleranties die in de productie onvermijdelijk zijn. Hét bewijs dat ook in kleine details een grote vooruitgang geboekt kan worden. Het systeem past zich zelfs aan bij wijzigende kozijnomstandigheden door bijvoorbeeld temperatuurschommelingen. Hierdoor kan een te allen tijde optimaal afgesteld sluitsysteem gegarandeerd worden. Naast de hoge functionaliteit (wind- en waterdichtheid) en veiligheid, voldoen de raambeslagen van Siegenia ook aan de hoogste eisen voor comfort en design. Door het soepel, probleemloos en slijtagevrij openen, kiepen en sluiten, kan de eindgebruiker optimaal genieten van het hoge comfort en een lange levensduur.”

Tim besluit: “Het oude pand, waar moderne duurzame producten in zijn verwerkt, heeft écht de authentieke uitstraling behouden. Een knappe prestatie van architect, aannemers en betrokken partijen. De transformatie heeft het oude pakhuis een nieuw leven gegeven, één waarin reuring en levendigheid centraal staan. Pakhuismeesteren, een gebouw waar de geschiedenis van afdruipt, blijft weer generaties lang behouden voor de stad.”   

Tekst: Susan Peek    Productbeeld: Siegenia    Projectbeeld:  Niels Donckers
Uitgelichte afbeelding: 
Vaste ramen liggen gelijk aan de gevel, terwijl de andere ramen verdiept liggen. Het geeft het Pakhuismeesteren een moderne uitstraling zonder afbreuk te doen aan de authentieke gevel. (Architect: Jan Verrelst AWG Architecten, fotograaf: Niels Donckers)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details