Rokin
01:12
15-11-2018

Rokin’49 | Amsterdam

Prestigieuze coating voor ruitvormige dakconstructie

Aan het Rokin’49 in Amsterdam, op steenworp afstand van de Dam, zijn twee luxe warenhuizen ontwikkeld. Behalve de imposante gebogen gevelpuien en grote raampartijen spreekt ook de gebogen ruitvormige dakconstructie tot de verbeelding, waaronder zich het sfeervolle restaurant van huurder Hudson’s Bay bevindt. Die sfeervolle uitstraling wordt mede verkregen door de afwerking in een prestigieuze coating uit de Colour Collection Catalogus van EUROLACKE.

Rokin

De 80 meter lange gevel van het voormalige hoofdkantoor van Fortis ontsierde jarenlang het Rokin in Amsterdam. Rijnboutt ontwierp in twee nieuwe gebouwen met in het midden een doorgang naar de achterliggende Nes. De panden werden voorzien van een nieuwe gevel, passend bij de authentieke uitstraling met 3D gebogen aluminium puien en vliesgevels met enorme raampartijen, alsmede een nieuwe dakconstructie. De nieuwe dakconstructie bestaat uit een gridshell bekleed met 423 ruitvormige en gebogen sandwichpanelen bestaande uit een gebogen aluminium beplating, gebogen glas en speciaal gevormd isolatiemateriaal. Alle panelen zijn identiek qua vorm, maar de grootte van het toegepaste glas varieert.

Foto Colour Collections map kopiërenColour Collection Catalogus.

Colour Collection Catalogus
Voor de afwerking van de aluminium constructies aan het Rokin’49 is een keuze gemaakt uit de Colour Collection Catalogus van EUROLACKE.  “We zijn exclusief distributeur in Nederland van Axalta Coating Systems, een van de grootste poederlakproducenten ter wereld, ” zegt John Theewis van EUROLACKE.

“De Colour Collection Catalogus is in feite het handboek waaruit toonaangevende architecten kleur en kwaliteit selecteren voor prestigieuze projecten. In deze catalogus vindt men allerlei poedercoatings voor binnen- of buiten toepassingen. Specifiek voor buitentoepassingen, waaraan hoge eisen gesteld worden ten aanzien van kleur- en glansbehoud, is een groot assortiment aan zogenaamd Super Durables opgenomen in de catalogus. De gebogen ruitvormige dakconstructie aan het Rokin’49 is uitgevoerd in AE3021-7900720 ca. Ral 9007 Mat, Tenor 5. Dit is een hoogwaardige poedercoating in buitenkwaliteit in een matte, zilver metallic uitvoering. Het product heeft kwaliteitslabel Qualicoat klasse 1 en is GSB goedgekeurd. De toepassingsmogelijkheden zijn veelzijdig. Van aluminium gevelprofielen en panelen, zoals hier aan het Rokin’49, tot staal toegepast in interieurbouw of gegalvaniseerd staal voor straatmeubilair.”    

Tekst: Roel van Gils    Beeld: EUROLACKE, Hummel Fotografie
Uitgelichte afbeelding: Behalve de imposante gebogen gevelpuien en grote raampartijen spreekt ook de gebogen ruitvormige dakconstructie tot de verbeelding.

Gevelbouw partners

DSC_7300Villa Schoorl