Platform over gevels, glas & daken
Overig

Robuuste staalconstructies duurzaam geconserveerd

Op het Utrecht Science Park verrijst een 80 meter hoge glazen toren van achttien verdiepingen met kantoren en laboratoria.

Poederlakken2
Het proces van poederlakken bij Tilkin is één van de meest milieuvriendelijke behandelingen die momenteel bestaan.

Tekst | Tekst: Roel van Gils Beeld: Tilkin Powder Coatings

3 december 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Op het Utrecht Science Park verrijst een 80 meter hoge glazen toren van achttien verdiepingen met kantoren en laboratoria. Het wordt straks de nieuwe thuisbasis van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het agentschap van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het Belgische familiebedrijf Tilkin Powder Coatings werd ingeschakeld voor het conserveren van de robuuste stalen constructies van het meest duurzame staatsgebouw van Nederland met Breeam Outstanding-ontwerpcertificaat. Een terugblik op deze megaklus met zaakvoerder Jo Tilkin.

Eind januari 2020 arriveerden de eerste stalen frames van het nieuwe RIVM/CBG-gebouw bij Tilkin Powder Coatings in Tongeren.

Het nieuwe RIVM/CBG-gebouw is duurzaam in vele facetten. Het gebouw is toekomstbestendig door onder meer zijn robuuste constructieve opzet, kolomvrije werkgebieden, ruime verdiepingshoogte, flexibele invulling en gekozen installatietechnische systemen, opwekking en apparatuur. De koeling en verwarming van het gebouw is energieneutraal, waarbij de benodigde energie zoveel mogelijk lokaal op duurzame wijze wordt opgewekt. Zo veroorzaken de koeling, verwarming en verlichting geen CO2-uitstoot. “Ons doorgedreven duurzaam ondernemerschap sluit perfect aan bij de duurzaamheidsambities van het RIVM/CBG-gebouw,” zegt Tilkin. “We streven ernaar de CO2-footprint zo laag mogelijk te houden. Dat maakt dat ons proces van poederlakken één van de meest milieuvriendelijke behandelingen is die momenteel bestaan.”

Tilkin Powder Coatings beschikt over de grootste moffeloven van de Benelux. “We kunnen constructies moffelen met afmetingen tot maar liefst 18 meter lang, 3,6 meter hoog en 3,7 meter breed met een gewicht van maximaal 10 ton,” zegt Tilkin enthousiast. Datzelfde enthousiasme en die passie weet hij ook over te brengen op de ervaren medewerkers. “Samen zijn we in staat om iedere dag opnieuw een zeer hoge kwaliteit te leveren en garanderen. We werken uitsluitend met kwalitatieve grondstoffen en gekwalificeerd personeel, en waren de eerste staalconserveerder in Europa die het EN1090-certificaat behaalde in 2015, ook nog eens binnen de vier maanden. Zonder aarzeling konden we dan ook de nodige garanties aanreiken voor wat betreft de conservering van de staalconstructies van het nieuwe RIVM/CBG-gebouw. Met dank aan ons standaard ingebouwde kwaliteitscontrolesysteem.”

Tilkin Powder Coatings beschikt over de grootste moffeloven van de Benelux.

Eind januari 2020 arriveerden de eerste stalen frames van het nieuwe RIVM/CBG-gebouw bij Tilkin Powder Coatings in Tongeren. “We zijn volcontinu bezig geweest met conserveren tot eind oktober dit jaar, om precies te zijn,” vervolgt Tilkin. “Een project waarvoor uiteindelijk meer dan honderd (!) uitzonderlijk transport vrachten (vanwege de afmetingen) aan te pas zijn gekomen. Ook voor ons een megaklus, maar dankzij onze enorme productiecapaciteit en de mogelijkheid tot het opschalen ervan (24/7) konden we het project ‘gewoon’ inplannen naast de reguliere opdrachten die ook doorgang vonden. Bij zo’n groot project moet gewoonweg alles kloppen. Dat weten we als geen ander goed te managen. Lef en gedrevenheid, maar ook vakkennis, kwaliteit en flexibiliteit zitten in ons DNA. We zijn trots dat we als Belgisch familiebedrijf een bijdrage hebben mogen leveren aan zo’n prestigeproject.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details