Platform over gevels, glas & daken
Robuuste natuursteengevel met ‘diepte-effect’ maakt indruk
Het nieuwe gebouw vormt een ware eyecatcher op de kruising van de Wibautstraat met de Mauritskade.

Robuuste natuursteengevel met ‘diepte-effect’ maakt indruk

De bouw van het Jakoba Mulderhuis vormt de laatste pijler in de vervolmaking van de Amstelcampus, het bruisende hart van de Hogeschool van Amsterdam. Het nieuwe gebouw vormt een ware eyecatcher op de kruising van de Wibautstraat met de Mauritskade. Met dank aan de robuuste gevel in natuursteen, deels in een bepaalde hoek gemonteerd voor een unieke dieptewerking.

De stalen achterconstructie en het natuursteen is met een hefsteiger van beneden naar boven aangebracht.

Het ontwerp van het nieuwe Jakoba Mulderhuis komt van de hand van Powerhouse Company & co-architecten: de Architekten Cie. + Marc Koehler Architects. Het bestaat uit een hoogbouw aan de zijde van de Wibautstraat en een laagbouw langs de Mauritskade. De laagbouw wordt via een glaskap verbonden met de hoogbouw en het naastgelegen Theo Thijssenhuis, waardoor een indrukwekkend atrium ontstaat. De nieuwbouw heeft het ontwerpcertificaat Breeam Excellent en voldoet aan het Frisse Scholen-concept. De ambities worden onder andere behaald door de implementatie van duurzame technologieën en het gebruik van natuurlijke materialen, waaronder natuursteen aan de gevel. 

Kalksteen uit Duitsland

“We zijn door de aannemer Visser & Smit Bouw benaderd om op een duurzame manier invulling te geven aan de visuele schil in natuursteen”, zegt Rutger Hutten van Mutsaerts Natuursteen. “De architect was bijzonder gecharmeerd van het specifieke uiterlijk van de Jura-kalksteen uit een groeve in Duitsland en had zijn keuze dus al gemaakt. Samen met de architect en Visser & Smit Bouw hebben wij hier verdere invulling aan gegeven. De Jura-steen, een vlakke plaat van 40 mm dik met een gezoete afwerking, is toegepast in verschillende afmetingen, variërend van platen van 45 bij 45 centimeter tot circa 170 bij 63 centimeter. De plint en enkele kolommen daarentegen zijn uitgevoerd met een afwijkende steen van het type Victoria Grey, gefrijnd en eveneens in een dikte van 40 mm.”

In totaal heeft Mutsaerts zo’n 4.500 m2 aan natuursteen verwerkt, grotendeels in een repeterend karakter met kolommen, vensterbanken en dagkanten allemaal in natuursteen.

Stalen draagstructuur

Aan Mutsaerts Natuursteen de taak om het gekozen natuursteen op een doordachte wijze te verankeren aan het gebouw. Hutten: “De gevel is wind- en waterdicht gemaakt door middel van geprefabriceerde HSB-elementen. Om deze elementen zo min mogelijk te belasten, hebben we een stalen skelet ontworpen van vloerrand tot vloerrand. Het skelet volgt in feite het patroon van de natuursteen platen en is via consoles met schetsplaten verankerd aan de vloerranden. Op die manier konden we de draagstructuur nauwkeurig uitlijnen. Het natuursteen is via rvs-beugels met een isolator ertussen mechanisch bevestigd aan het skelet.” 

Schuine zaagsneden

In totaal heeft Mutsaerts zo’n 4.500 m2 aan natuursteen verwerkt, grotendeels in een repeterend karakter met kolommen, vensterbanken en dagkanten allemaal in natuursteen. “Om het beoogde diepte-effect te realiseren, is de vensterbank en de linker dagkant telkens onder een bepaalde hoek gemonteerd. Dat vroeg in de uitvoering natuurlijk de nodig extra aandacht, ook voor wat betreft de schuine zaagsneden, maar dat is uiteindelijk allemaal perfect gelukt.” Het stalen skelet en het natuursteen is met een hefsteiger van beneden naar boven aangebracht. 

Het Jakoba Mulderhuis zal naar verwachting rond de zomer worden opgeleverd en vormt straks het nieuwe ‘thuis’ voor de faculteiten Techniek, Onderwijs en Opvoeding en Digitale Media en Creatieve Industrie van de Hogeschool van Amsterdam.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details