Lesos Fasade
02:13
03-12-2018

Revolutionair gordijngevelsysteem door montage van binnenuit

Het is bekend in de sector: nogal wat gevelbouwers gaat het niet voor de wind. “Eén van de hoofdoorzaken zit in de enorme complexiteit van alle traditionele gordijngevels van systeemhuizen, onder meer door hun ontelbare toebehoren en vele profielen,” stelt ir. Eric Claeys van Fassada, expert in curtain walling. “Door die complexiteit heb je specialisten nodig om ze uit te voeren. En die zijn er niet of steeds minder. Gevolg is dat 50% van alle gevels kampt met lekkages. Een probleem waar met name de gevelbouwer voor opdraait. Wij smoren die problematiek in de kiem met een nieuw en revolutionair systeem dat vanuit binnenuit geplaatst wordt.” De eerste -en zeker niet de minste- projecten zijn inmiddels al in uitvoering.

Gevelbouwer vs. systeemhuis
Waar ligt precies de kern van dit probleem? Eric Claeys: “In de gevelbouw hebben we te maken met twee belangrijke spelers. Enerzijds heb je het systeemhuis die de profielsystemen ontwikkelt en verkoopt. Anderzijds is er de gevelbouwer die de profielen koopt, fabriceert, verwerkt en plaatst. De kern van het probleem situeert zich in een gigantisch belangenconflict tussen beide spelers. Het systeemhuis maakt verkoopmarge op elke strekkende meter en op elk verkocht onderdeel. De gevelbouwer verkoopt zijn product per m2, vertrekkend vanaf de strekkende meter en met de genoemde tussenstappen van verwerking en plaatsing. Bovendien is hij verantwoordelijk voor alle voorkomende risico’s. Dus ook voor lekkages. Omdat de huidige systemen op de markt veel te complex zijn en specialisten schaars, zijn de risico’s stilaan niet meer te overzien. Onze technologie daarentegen maakt het wind- en waterdicht maken van een gebouw toegankelijk voor laag- of zelfs niet-geschoolden. Je kunt bijna geen fouten maken met ons systeem.”

Lesos Fasade

Geen schroeven en siliconen
Het revolutionaire systeem, Fassada stick S60, is het resultaat van tien jaar ontwikkeling. Het is zowel toepasbaar voor laag-, middelhoge als hoogbouw. Wat tot voor kort als volstrekt onmogelijk werd beschouwd, wordt hiermee wél mogelijk. “We hebben een methode ontwikkeld waarbij de gevel van binnenuit geplaatst kan worden,” licht Eric Claeys toe. “Niet alleen de aluminium structuur, maar ook de beglazing en de borstweringspanelen. Hiermee wordt de plaatsing van grote, zware beglazing, toch een trend in de architectuur, een koud kunstje met een glasliftje rijdend binnen in het gebouw. Eventueel breukglas kan even makkelijk worden vervangen. Geen enkel ander systeem op de planeet biedt die voordelen.”

Lage kosten, hoge performantie
De methode biedt enorme voordelen op het vlak van techniek, maar ook financieel: tot 50% lagere montagekosten. “Van binnenuit plaatsen betekent dat we niet weersafhankelijk zijn. Ook een steiger is niet nodig. Dit betekent al gauw een besparing van zo’n 20 euro per m². We garanderen een 100% wind- en waterdichting dankzij een unieke klikverbinding tussen stijlen en regels. Er komt geen enkele schroefverbinding of siliconen aan te pas. Ons systeem garandeert dus een kostenbesparing over de hele lijn: op vlak van materiaal, studie, productie en montage. Tegelijk garandeert het een superieure performantie. Veel minder technisch risico betekent: veel minder financieel risico. Het is dan ook geen toeval dat gevelbouwers erg enthousiast zijn over dit systeem.” De technologie is wereldwijd gepatenteerd en onder beheer van de IP-afdeling van het concern Unilin Mohawk, bekend van onder andere het Quickstep-parket. De extrusie van de profielen vindt plaats bij Gutmann Gartner in Gundelfingen, in de sector bekend als de Rolls-Royce wat de kwaliteit aangaat.

Projecten in uitvoering
De innovatieve technologieën, beschikbaar als stijl-regelsysteem S60 of als kadergevel M68, worden inmiddels al toegepast. Eric Claeys: “Voor het renovatieproject Féronstrée in Luik van het topbureau ASSAR architecten leveren we circa 5.000 m2 van ons stijl-regel S60-systeem. Gevelbouwer Groven+, marktleider in België, is zeer gecharmeerd van onze technologie en start in december met de montage.”

Volgens Claeys hoopt Fassada dat het systeem binnen nu en twee jaar wereldwijd de nieuwe standaard zal zijn. Hij vergelijkt het met de smartphone die de gsm heeft doen vergeten. “De positieve reacties in de sector geven aan dat er effectief een nieuw tijdperk is aangebroken.”    

Tekst: Roel van Gils    Beeld: Shutterstock / Fassada

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Gevelbouw partners

Tilmar Silairo gestileerde foto - dak kopiërenSamenwerkingsverband