Platform over gevels, glas & daken
Restwaarde berekenen, hoe doe je dat?

Restwaarde berekenen, hoe doe je dat?

Bij de online VMRG Kennistafel die de VMRG op 22 september jl. organiseerde voor haar aangesloten bedrijven schoof Sanne van Leeuwen, onderzoeker bij TNO, aan. Tot op heden ontbrak het aan een gedegen en uniforme aanpak voor het berekenen van de financiële restwaarde in de bouw. TNO heeft daarom samen met C2C ExpoLAB een restwaarde calculator ontwikkeld.

Bij de ontwikkeling van deze restwaarde methode zijn ook diverse VMRG bedrijven betrokken. De restwaarde calculator bepaalt de restwaarde van een geheel product in plaats van alleen het materiaal. Van Leeuwen: “Een product is opgebouwd uit componenten die weer bestaan uit materialen. We beschouwen de waarde van materialen nu als een soort minimale waarde die te benutten is voor een volgende fase, maar daar bovenop zit veel toegevoegde vanwege bijvoorbeeld engineering en montage. Het doel van de restwaarde methodiek is om inzichtelijk te maken wat de waarde opbouw van een geheel product aan het einde van de economische levensduur is. In de restwaarde calculator vult men de data in die gaan over de materialen die in het product zit, de productiekosten, kosten in de onderhoudsfase, en wat je aan het eind verwacht in de afdankfase. Hierna zijn de resultaten meteen te zien, namelijk de restwaarde (met opbouw) en vergelijking van de businessmodellen ‘lineair’ en ‘circulair’. Een indicatieve analyse van de milieu impact is op dit moment nog niet in de tool opgenomen. Bij de doorontwikkeling is dit wel de bedoeling, zodat men kan zien wat bepaalde keuzes op dat gebied betekenen waarmee je duurzaamheid en financieel inzicht combineert.” 

Uit de cases voor verschillende gevels is een aantal inzichten opgedaan. Een daarvan is dat vervanging van onderdelen een grote rol speelt. Zo brengt het vervangen van glas vanwege de vraag naar een hogere isolatiewaarde een grote kostenpost mee. Inzicht hierin kan helpen om dit in het ontwerp te optimaliseren. Daarnaast is het van belang om te weten hoe er onderhoud gepleegd  moet worden tijdens de gebruiksfase om de restwaarde zo hoog mogelijk te krijgen. “Deze inzichten kunnen bedrijven in de gevelbranche helpen in het optimaliseren van ontwerpen en technische detaillering,” vervolgt Van Leeuwen. “Aan welke ‘kosten knoppen’ kun je draaien om te sturen op waarde. De formule voor het rekenmodel is er, maar er is nog veel behoefte aan data. Het zou ook mooi zijn als we deze tool kunnen koppelen aan al bestaande bouwkosten databases zodat je meer informatie kan ophalen. Met deze en andere ontwikkelingen hopen we dat deze methode uiteindelijk breed gedragen wordt om de restwaarde te bepalen, niet alleen van producten, maar op termijn ook voor hele gebouwen.”

Meer informatie over de restwaarde calculator: mark.vanommen@tno.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details