Platform over gevels, glas & daken
Renson outdoor: uniek staaltje automatisatie van maatwerk

Renson outdoor: uniek staaltje automatisatie van maatwerk

Duurzame Renson productiesite klaar voor de toekomst

Burelen en showroom zitten er nog in de laatste rechte lijn richting oplevering. Maar achter de 380 m lange façade van de nieuwe Renson ‘outdoor living’ site langs de E17 is de productie van terrasoverkappingen en andere tuinaccessoires intussen opgestart. Met 1 druk op de knop van waar ook ter wereld gaat hier een online geconfigureerde terrasoverkapping in productie. Een unicum voor een branche waarin Renson met maatwerk het verschil maakt. Zonwering en ventilatie blijft Renson in Waregem produceren. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits kwam langs om de nieuwe productiesite, waar ook Vlaanderen in investeert, officieel te openen.

Productiecapaciteit x 3

De opstart van deze nieuwe productiesite komt voor de ‘outdoor living’ afdeling van Renson geen dag te vroeg. De vraag naar terrasoverkappingen barst de laatste paar jaren pas echt uit z’n voegen nu mensen steeds meer in eigen tuin gaan investeren. “Een trend die – ook na de Corona pandemie – overeind blijft. En dus is het een zegen dat we met deze site op termijn 3 x meer kunnen produceren dan we in Waregem deden,” blikt Dieter Heyman (General Manager Outdoor bij Renson) vooruit. “Amper 2 jaar na de eerste spadesteek van deze nieuwbouw, de verhuis van het machinepark vanuit Waregem én een volledig nieuw software pakket dat de outdoor productie digitaal aanstuurt, kunnen we hier vandaag al produceren. Van hieruit wordt voortaan dan ook het hele outdoor living assortiment van Renson wereldwijd uitgeleverd: van terrasoverkappingen over carports, tuin- en gevelelementen tot pakketbrievenbussen.”

Dieter Heyman: “Van waar ook ter wereld, gaat een online geconfigureerde terrasoverkapping op maat hier in productie”

Maatwerk gestandaardiseerd produceren? Een huzarenstukje!

Dat outdoor living voor Renson gelijk staat aan maatwerk en bulkt van de opties en personalisatiemogelijkheden, maakt deze productiesite extra bijzonder. “Zeker als je weet dat klanten van over de hele wereld eender welke terrasoverkapping op maat online kunnen configureren,” verduidelijkt Dieter Heyman. “Met 1 druk op de knop gaat die hier in productie. Elke bestelling wordt volledig digitaal gecoördineerd: van configuratie over bewerking en kleuroptimalisatie tot levering. Vergelijkbaar met hoe het er in de auto-industrie aan toe gaat, maar dan nog een stap verder met unieke bestellingen tot op de mm, waarvan er geen 2 dezelfde zijn. Dat was een belangrijke voorwaarde om hier duurzaam te kunnen blijven investeren in lokale productie.” “En dat juichen we toe,” vult Vlaams Minister van economie, innovatie en werk Hilde Crevits aan. “Deze productiesite is een mooi praktijkvoorbeeld van hoe innovatie het productniveau overstijgt, door op zoek te gaan naar de meest optimale productieflow op maat van wat er van de band rolt. De gloednieuwe productielijn vol innovatieve concepten toont de dynamiek van Renson, een huzarenstukje voor het familiebedrijf uit Waregem. Om de werknemers bij te scholen, nieuwe arbeiders op te leiden met de nieuwste technieken en taalopleidingen te organiseren, heeft Vlaanderen 2 miljoen euro geïnvesteerd in het bedrijf.”

Hilde Crevits: “Deze productiesite is een mooi praktijkvoorbeeld van hoe innovatie het productniveau overstijgt, door op zoek te gaan naar de meest optimale productieflow op maat van wat er van de band rolt”

Frank Vanhauwaert (Group Production Director Renson): “Concreet doorloopt elke terrasoverkapping die hier buiten gaat een vast traject. Vanaf de onbewerkte profielen in het automatisch hoogbouwmagazijn tot de verpakking per kist is alles perfect traceerbaar. Zo kunnen we steeds verder optimaliseren om de duizenden uiteenlopende bestellingen op maat toch zo efficiënt mogelijk te bewerken, lakken en verpakken. Als je weet dat er tot 500 verschillende onderdelen zitten in een terrasoverkapping, dan begrijp je waarom deze productie in dat opzicht een echt huzarenstukje geworden is.” “Deze investering is er in de eerste plaats één met het oog op de toekomst,” blikt CEO Paul Renson vooruit. “Outdoor living blijft ook de komende jaren groeien, en daar willen we als innovatief bedrijf vol op inspelen. Om die groei te kunnen verderzetten zijn we voor deze vestiging dan ook altijd op zoek naar extra mensen.”

Frank Vanhauwaert: “Als je weet dat er tot 500 verschillende onderdelen zitten in een terrasoverkapping, dan begrijp je waarom deze productie een echt huzarenstukje geworden is”

‘We have jobs’ …

Het prijkt dan ook nog steeds in koeien van letters op de fabrieksmuur langs de E17. “Want ja, ook in een moderne, digitaal aangestuurde productie-omgeving heb je de juiste mensen en kennis nodig om het kwalitatief maatwerk te kunnen afleveren waar Renson voor staat,” klinkt het bij Paul Renson. “Gedreven metaalarbeiders, werkvoorbereiders, magazijniers, monteurs, lakstraat- operatoren, inpakkers, techniekers, maar ook planners en kwaliteitscontroleurs … dat zijn de profielen die we momenteel zoeken om de 50 openstaande vacatures in deze productiesite in te vullen om er ook in de toekomst de beoogde groei te kunnen realiseren. Om deze productie op volle capaciteit te laten draaien recruteerden we sinds begin dit jaar al 50 mensen extra, waardoor hier vandaag 150 mensen tewerkgesteld zijn. Tegen begin 2022 willen we hier in totaal 200 mensen aan de slag hebben. Bij de oplevering van de test- en opleidingscentra, kantoren en ‘NOA outdoor living’ showroom in 2022 zullen dat er al 300 zijn.”

Paul Renson: “Ook in een digitaal aangestuurde productie-omgeving heb je de juiste mensen nodig om kwalitatief maatwerk te kunnen afleveren”

Renson jobdag 22 oktober

Op vrijdag 22 oktober organiseert Renson een jobdag op de nieuwe Outdoor site in de Prijkels. Op vrijdag 29 oktober volgt een tweede ‘indoor’ jobdag in Waregem. Wie dicht bij huis deel wil uitmaken van een innovatief, stabiel, toekomstgericht en duurzaam groeibedrijf, kan er dan terecht voor een blik achter de schermen van de nieuwe productie. Inschrijven en praktische info: www.renson.be/jobs

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details