Met het RENOLIT ALKORSOLAR bevestigingssysteem opent zich een wereld van mogelijkheden voor ontwerpers. Deze originele en innovatieve methode voor het bevestigen van gevelmaterialen garandeert zowel een exclusieve look als een perfecte waterdichtheid. Drie interessante projecten van RENOLIT illustreren de creatieve mogelijkheden van dit profiel.
Zoals de naam aangeeft werd het RENOLIT ALKORSOLAR systeem aanvankelijk ontwikkeld voor het bevestigen van zonnepanelen, maar het gepatenteerd systeem uit de RENOLIT ALKORPLAN familie blijkt uiteindelijk ook verrassend veelzijdig. Het geniale van het RENOLIT ALKORSOLAR profiel uit zich in nieuwe alternatieve toepassingen voor de buitenafwerking van gebouwen. Zo worden de lichtgewicht profielen gebruikt als basisstructuur voor het bevestigen van houten shingles, aluminium platen, cederhout of zelfs traliewerk voor begroeiing. Talrijke mooie esthetische realisaties tonen de onbeperkte, creatieve mogelijkheden. Zo krijgt elk gebouw een garantie op waterdichtheid én een exclusieve finishing touch. De volgende drie projecten, uitgevoerd met RENOLIT ALKORSOLAR profielen, staan voor een elegante architecturale stijl, strakke lijnen en maximale zekerheid.
Het architecturale hoogstandje van architecte Lieze Vandael is zonder twijfel een mooi visitekaartje voor RENOLIT ALKORSOLAR. De strakke woning van de architecte, gelegen in het Belgische Ellikom (Peer), werd door de opvallende vormgeving volledig opgetrokken in massief hout. Het strakke van de bouwstijl wou Lieze Vandael ook doortrekken in de buitenbekleding: een gevel én dak in hout, naadloos in elkaar overlopend. Een uitdaging, want een dergelijke 100% waterdichte aansluiting van dak aan gevel is niet gemakkelijk uit te voeren. Daarbij komt nog dat hout op zich nooit volledig waterdicht is.
Het RENOLIT ALKORSOLAR systeem bleek de ideale oplossing: een RENOLIT ALKORPLAN afdichtingsbaan en een RENOLIT ALKORSOLAR profiel dat er met warme lucht op gelast wordt. Volledig geïntegreerd en dus gegarandeerd vast en veilig. Dit profiel vormt dan de basis waarop de houten buitenafwerking in thermowood Ayous wordt bevestigd. Het resultaat is een waterdicht gebouw met een buitengewone, exclusieve uitstraling.
Diezelfde creativiteit vinden we terug in de nieuwbouwkantoren van het architectenbureau Swann Edwards Architecture, een duurzaam gebouw met een passiefhuiscertifikaat. De inspiratie haalden de architecten bij de typische boerderijgebouwen uit het Fenland district in Cambridgeshire (UK).
Dankzij de ultralichte maar vooral sterke RENOLIT ALKORSOLAR bevestigingsprofielen kreeg dit gebouw een stijlvolle gevelafwerking.
Hoe verrassend veelzijdig dit product is zien we ook in het herontwikkelingsproject Glasgow Fort, een winkelcentrum in Glasgow. Het nieuwe restaurantgedeelte werd overdekt door een golvende luifel. De klant wou voor dit project iets anders dan de reeds bestaande roestvrijstalen tegels en koos voor een afwerking met western red cederhout, Corten staal en kunstgras. Onder het kunstgras en het hout werden eerst RENOLIT ALKORPLAN dakafdichtingsbanen geïnstalleerd. Voor de cederhouten afwerking van de golvende luifel werd gebruik gemaakt van RENOLIT ALKORSOLAR profielen. Omdat de profielen door middel van een warmeluchtlas met de dakbaan versmolten worden is er geen enkel risico op het doorboren van de dakafdichting. Gegarandeerd windzeker en 100% waterdicht.
In de loop der jaren is het stedelijke landschap flink veranderd. Meer en meer worden bestaande buurten en wijken nieuw leven ingeblazen en geherwaardeerd, onder andere door buitenafwerkingen met creatieve en milieuvriendelijke materialen.
RENOLIT houdt van uitdagingen en is dan ook trots te kunnen experimenteren met oplossingen zoals het RENOLIT ALKORSOLAR profiel.
Innovatief en efficiënt maar vooral belangrijk als bijdrage aan nieuwe ontwikkelingen van toekomstige ontwerpers.