Platform over gevels, glas & daken
RENOLIT ALKORBRIGHT: SCHITTEREND ARCHITECTURAAL DAKONTWERP VOOR KONINKLIJK MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN ANTWERPEN

RENOLIT ALKORBRIGHT: SCHITTEREND ARCHITECTURAAL DAKONTWERP VOOR KONINKLIJK MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN ANTWERPEN

De dakwerken aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) zijn voltooid. Ongeveer 1.665 m² witte RENOLIT ALKORBRIGHT dakbaan werd op maat gesneden en geïnstalleerd op en rond 198 indrukwekkende, driehoekige dakkoepels. Een complexe opdracht met een toch wel schitterend resultaat. Het dak is een echt kunstwerk dat bovendien zorgt voor extra indirect daglicht in de museumzalen.

 Voor de renovatie van het dak van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) viel de keuze op een dakbaan uit het RENOLIT ALKORPLAN gamma van kunststofspecialist RENOLIT. Het 19de-eeuwse neoclassicistische museumgebouw bezit meer dan 7600 belangrijke kunstwerken van Vlaamse en Zuid-Nederlandse kunstenaars, van schilderijen, beelden, tekeningen tot prenten. Het dak van het museum mocht dus wel een architecturale en indrukwekkende blikvanger worden. Het resultaat is een kunstwerk op zich. Op het dakvlak werden maar liefst 198 driehoekige lichtkoepels geïnstalleerd, die afgedicht werden met 1665 m² witte, speciaal op maat gesneden RENOLIT ALKORBRIGHT dakbaan, zowel op als rond de dakkoepels. Het gerenoveerde museum zou eind 2021 terug de deuren openen.

De renovatie en uitbreiding van het KMSK omvatte een ambitieus plan om de voormalige binnentuinen van het gebouw om te vormen tot een gloednieuw verticaal museum. Binnen de muren van het oude bestaande museumgebouw zou een nieuw museum verrijzen, bedoeld voor hedendaagse kunst. Twee even fascinerende maar toch van elkaar gescheiden kunstwerelden.

Om de waardevolle kunstcollectie tegen het daglicht te beschermen zochten de architecten Claus en Kaan een oplossing om, via het dak, zoveel mogelijk indirect en noordelijk licht te laten binnenvallen. Ze bedachten uiteindelijk een fantastisch en toch wel ingenieus ontwerp, een blikvanger die niet enkel op esthetiek maar ook op functionaliteit scoort. 198 lichtkoepels met een raam op het noorden zouden alleen maar koel licht binnenlaten in de museumzalen. Naar het noorden gerichte ramen zorgen immers voor indirect licht in het gebouw. Voorbij de visuele ervaring ook een ideale manier om de tentoongestelde kunstwerken in het museum te beschermen.

Met het oog op dit concept viel de keuze van de architecten op het RENOLIT ALKORBRIGHT systeem: flexibel, wit én met een SRI of zonlichtreflectie van 115. Dankzij deze eigenschappen is er een maximale weerkaatsing van de zonnestralen en bijgevolg meer indirect licht binnenin het gebouw. De reflecterende dakbaan zorgt ook voor minder hoge temperaturen in de zomer en dus, meer concreet, voor een energiebesparing op vlak van airconditioning kosten.

Een ander voordeel van de RENOLIT ALKORBRIGHT dakbaan is ongetwijfeld de flexibiliteit. Voor dakdekker ADCO, die de dakrenovatie van dit project toegewezen kreeg, was het een moeilijke en tijdrovende opdracht die heel wat technische vaardigheden vereiste. De 198 koepels werden stuk voor stuk prefab in een atelier opgebouwd. Zo werden de houten constructies eerst bekleed met het zelfklevend dampscherm RENOLIT ALKORPLUS81002. Om de driehoeken zo strak mogelijk en helemaal waterdicht af te kunnen werken, werden op alle randen metaalfolieplaat profielen aangebracht. Daarop werd uiteindelijk de RENOLIT ALKORBRIGHT dakbaan bevestigd. Concreet werden 1665 m² dakbaan versneden tot vele kleine driehoekige stukken dakbaan, perfect op maat!

Een complexe en tijdrovende opdracht want de koepels verschillen onderling ook van formaat. Een plat dak moet met het oog op de regenwaterafvoer immers altijd wat afhellen. Aangezien de toppen van alle driehoeken één rechte lijn moesten vormen zou zelfs een heel lichte helling het optische effect van die strakke lijn verbreken. De reden waarom uiteindelijk drie verschillende formaten van lichtkoepels voorzien werden.

Het resultaat is werkelijk schitterend. Dankzij de bijdrage van RENOLIT en de RENOLIT dakoplossingen werd het dak van het museum alvast een kunstwerk op zich.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details