Platform over gevels, glas & daken
Rembrandtpark One Amsterdam: Hoogwaardige transformatie
Impressie Rembrandtpark One Amsterdam. (Beeld: HofmanDujardin)

Rembrandtpark One Amsterdam: Hoogwaardige transformatie

Op een prominente plek tussen de ring A10 en het Rembrandtpark in Amsterdam vindt een unieke herontwikkeling plaats waarmee Rembrandt Park One dé nieuwe hotspot in Amsterdam West wordt. Het voormalige Ringpark-gebouw, een robuust kantoorgebouw uit de jaren zestig, wordt ingrijpend gerenoveerd en uitgebreid. Lieftink Geveltechniek verzorgde bij dit project maar liefst 6.700 m2 kozijn- en vliesgevelelementen.

Rembrandt Park One is dé nieuwe hotspot in Amsterdam West. (Beeld: Diederik Lieftink Photography)

Architectenbureau HofmanDujardin is verantwoordelijk voor het duurzame ontwerp van het gebouw, in opdracht van vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter en Round Hill Capital, wat uiteindelijk een BREEAM Excellent certificaat moet opleveren. 

Open gebouw en verbondenheid met park

De hoogwaardige transformatie gaat veel verder dan alleen verduurzamen en moderniseren. Zo zijn er twee verdiepingen toegevoegd met een zeer open en transparant karakter en een volledig nieuwgebouwd paviljoen. Ook is er een nieuwe atriumgevel met lichtstraat toegevoegd. “Het draait allemaal om het openen van het gebouw waarbij er een fysieke verbinding ontstaat met het park en tussen Nieuw West en West”, zegt Tom van Dorp, technisch directeur bij Lieftink Geveltechniek. “Om dat te bereiken wordt het volledige project door ons voorzien van zo’n 2.900 m2 kozijnelementen en 3.800 m2 vliesgevelelementen, die volledig in eigen beheer worden geëngineerd, geproduceerd, geleverd en gemonteerd.”

Lieftink Geveltechniek heeft veel ervaring met renovatieprojecten en kon daardoor een groot renovatiedeel van Rembrandt Park in eigen beheer uitvoeren. (Beeld: Diederik Lieftink Photography)

Ervaring in renovatieprojecten

Lieftink Geveltechniek werd door Dura Vermeer Renovatie Midden West al vroeg in het proces betrokken. “Wij hebben als bedrijf veel ervaring met renovatieprojecten, waardoor wij bij het renovatiedeel van Rembrandt Park een groot deel in eigen beheer hebben kunnen uitvoeren. Wij hebben voor dit deel alle bestaande kozijnen ingemeten en de bouwkundige stelkozijnen geplaatst, alvorens wij de aluminium kozijnen hebben geplaatst. Wij hebben hierdoor Dura Vermeer kunnen ontzorgen”, zegt Van Dorp. “In ons Plan van Aanpak voor Rembrandt Park hebben we naast de bouwkundige aspecten ook de logistiek, veiligheid, duurzaamheid en mogelijke risico’s/aandachtspunten meegenomen.”

Zorgvuldige voorbereiding

In het voorbereidingstraject is er een mock-up van de kozijnelementen gemaakt. “Met name om de door ons geadviseerde kozijnaansluiting te onderbouwen en de architect te laten zien hoe het uiteindelijke beeld wordt en hoe dit overeen komt met wat hij voor ogen had. Tevens was dit voor ons een test om de wijze van plaatsing te kunnen bepalen in overleg met de aannemer. Het proefkozijn onderging bovendien een succesvolle wind- en waterdichtheidstest en werd zodoende ook technisch geaccordeerd.” Er is ook een mock-up gemaakt van de vliesgevel, om een perfecte aansluiting op de luifelconstructie van Aldowa te garanderen. “De zorgvuldige voorbereiding heeft niet alleen de aannemer ontzorgd, maar er ook voor gezorgd dat alles tijdens de uitvoering zo goed mogelijk is verlopen.”

Het toegepaste vliesgevelsysteem bij de optopping kenmerkt zich door slanke aanzichten met grote ruiten. (Beeld: Diederik Lieftink Photography)

Prima verlopen uitvoering

“Tijdens het engineeringstraject hebben we oplossingen bedacht voor diverse uitdagingen binnen dit project. Zo is er voor gekozen om de 135 kozijnelementen in het bestaande gebouw volledig beglaasd te leveren en met behulp van een kraan in de gevel te plaatsen. Bij de bouw van de ‘optopping’ is maar liefst 1.700 m2 vliesgevel gebouwd. Hoewel het een relatief eenvoudige gevel betreft, was vooral het werken op grote hoogte onder de winterse weersomstandigheden een uitdaging.” 

Transparante uitstraling 

Het toegepaste vliesgevelsysteem bij de optopping, het paviljoen en de entree is de Schüco FWS 50. Dit systeem kenmerkt zich door slanke aanzichten met grote ruiten, waarmee de gewenste transparante uitstraling en maximale daglichttoetreding zijn geborgd. “Bij de lichtstraat hebben we het profielsysteem Schüco AOC 60 ST toegepast, wat zich kenmerkt door opschroefprofielen op staal waar vervolgens grote incidenteel beloopbare ruiten zijn geplaatst. Een manier die voor ons relatief nieuw was, maar dat soort uitdagingen gaan wij niet uit de weg omdat wij weten waar we met ons vakkundige team toe in staat zijn.”

Er zijn bij dit project maar liefst 6.700 m2 kozijn- en vliesgevelelementen verzorgd door Lieftink Geveltechniek. (Beeld: Diederik Lieftink Photography)

Goede samenwerking

Naast dat Van Dorp trots is op de prestaties van het Lieftink-team, is hij ook zeer te spreken over de goede samenwerking met Dura Vermeer tijdens de diverse fases van dit project. “Het is mooi dat wij als serieuze bouwpartner worden gezien die al in een vroeg stadium de samenwerking zoekt met de aannemer. Dat is niet alleen terug te zien tijdens de uitvoeringsfase, maar ook in het eindresultaat.” Van Dorp geeft aan dat Lieftink ook gevraagd is voor fase 2, de nieuwbouw. “En we hopen zeker vaker te mogen samenwerken met Dura Vermeer Renovatie,” zegt hij tot slot.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details