Platform over gevels, glas & daken
Regelgeving bij gebruik van een rolsteiger

Regelgeving bij gebruik van een rolsteiger

Er doen zich nog regelmatig ongelukken voor op en bij steigers
Veilig omgaan met rolsteigers is geen sinecure in de bouwwereld. Ook als je als particulier klusjesman regelmatig een rolsteiger gebruikt is veiligheid een belangrijk issue. Nog steeds doen zich elke jaar tientallen ongelukken, soms met fatale afloop, voor met rolsteigers. En ondanks de verscherpte regelgeving rond de opbouw en het gebruik van deze steiger vallen er nog nagenoeg elk jaar een of meer doden doordat er onzorgvuldig met rolsteigers wordt omgegaan. Daarom is de vraag relevant hoe je op een veilige manie gebruikt kunt maken van rolsteiger. De beste adviezen hierover hebben we voor je verzameld.

Belangrijkste regels voor een veilig gebruik van rolsteigers
Een van de belangrijkste vereisten voor een rolsteiger is dat deze gekeurd is op veiligheid en dus een veiligheidscertificaat heeft in de vorm van een sticker van een keurmeester. Belangrijk is daarbij dat je de steiger periodiek, minimaal één keer per jaar is verplicht, laat herkeuren volgens de eisen die hieromtrent bestaan. Ten tweede dienen rolsteigers exact volgens de instructies van de fabrikant te worden opgebouwd en afgebroken. Deze instructies zijn op papier meegeleverd en ook online te bekijken. Een derde basisregel om een hoge mate van veiligheid te garanderen, is de verplichte randbeveiliging bij werkhoogtes van drie meter of meer. En randbeveiliging, ook wel schoprand genoemd, voorkomt dat er materiaal en/of gereedschap naar beneden kan vallen en mensen die onder de steigers staan of langslopen kan verwonden. Ten vierde is het tegenwoordig verplicht om bij het betreden van een ander platform dubbele valbeveiliging aan te brengen via horizontale schoren (ofwel: zijstangen) op kniehoogte en op heuphoogte. Deze moeten zijn aangebracht op kniehoogte, voordat het platform wordt betreden. Als laatste hoofdregel geldt de verplichte verankering van de steiger bij werkhoogtes van acht meter (buiten) of twaalf meter (binnen). Deze voorkomt dat een rolsteigers kunnen omvallen door windvlagen.

Adviezen om de veiligheid nog verder te vergroten
Er zijn nog diverse andere aandachtspunten voor een veilig gebruik van bouwsteigers. Vergeet bijvoorbeeld de volgende punten niet als je een steiger gebruikt:

  • Steigers horen altijd goed op de rem te staan. Iets dat je in de haast zomaar kunt vergeten.
  • Zet rolsteigers alleen op vlakke oppervlakten en harde ondergronden.
  • Ondanks de randbeveiliging kun je beter geen machines of gereedschap op de steiger laten liggen. Je kunt er namelijk overheen vallen.
  • Gebruik voor de zekerheid en veiligheidsharnas.

Succes met het veilig gebruiken van jouw bouwsteiger(s) en veilig op naar het volgende bouwproject of de volgende klus!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details