Platform over gevels, glas & daken
ReFace vereenvoudigt hergebruik in de gevelbouw

ReFace vereenvoudigt hergebruik in de gevelbouw

Op 26 augustus jl. is het project ReFace van start gegaan. Een vijftal pilots moet het proces van hoogwaardig hergebruik van gevelproducten en reststromen vereenvoudigen.

De gevelindustrie wil een positieve bijdrage leveren aan de wereld van morgen. Zij is op weg naar een circulaire geveleconomie waarin producten en materialen hergebruikt worden. Voor hoogwaardig hergebruik is het nodig om te weten wat er precies aan gevelelementen, -producten en -materialen vrijkomt en waar en wanneer. De kwaliteit moet voldoende zijn en bepaald moet worden of en hoe dit hergebruikt kan worden. In de praktijk is de juiste kennis en informatie hierover lastig te vinden. De pilotprojecten in ReFace moeten inzicht geven hoe dit beter kan.

ReFace maakt de financiële en ecologische waarde van producten en materialen uit gevels inzichtelijk met behulp van product- en materialenpaspoorten. Daarbij wordt de juiste match gezocht tussen vragers en aanbieders van producten en materialen die hergebruikt kunnen worden. Ook wordt er gekeken naar nieuwe toepassingen voor bestaande gevelproducten en reststromen uit de fabrieken.

ReFace is een samenwerking tussen Cirlinq en Excess Materials Exchange (EME). Deze samenwerking is gebaseerd op vier pijlers:

  1. Registreren van bestaande en nieuwe gevelproducten alsmede reststromen in een product- en grondstoffenpaspoort;
  2. Identificeren en volgen met behulp van identifiers (QR, NFC & RFID);
  3. Waarderen door inzicht te bieden in de financiële, ecologische en sociale impact van het hergebruikpotentieel;
  4. Verbinden door het zoeken en realiseren van een hoogwaardige match.

Bij de pilots zijn de volgende projectpartners betrokken: Hydro Building Systems, Pilkington, Panelen Holland, GEZE, Lecot, Alkondor Hengelo, VMRG, New Horizon en Alba Concepts. De pilots hebben een looptijd van 5 maanden en geven inzicht in de haalbaarheid en schaalbaarheid van de verschillende recyclings- en hergebruikopties in de praktijk. ReFace draagt bij aan een vermindering van de CO2-impact van de gevelindustrie en leidt tot een toename van hergebruik van gevelelementen, -producten en -materialen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details