Platform over gevels, glas & daken
Q Residences Amsterdam: a new Icon in Town
Op de hoek van de Buitenveldertselaan en de Van Nijenrodeweg in Amsterdam is eind vorig jaar het project Q Residences geopend.

Q Residences Amsterdam: a new Icon in Town

Op de hoek van de Buitenveldertselaan en de Van Nijenrodeweg in Amsterdam is eind vorig jaar het project Q Residences geopend. Een prestigeproject uit de koker van de Amerikaanse sterarchitect Jeanne Gang. Storax werd ingeschakeld om de hoogstaande techniek zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken of op een architectonisch verantwoorde manier te integreren. Met Q Residences is Amsterdam een landmark rijker.

Ventilerende lamellenwand (ST-050-HF) met geïntegreerde trafodeuren.

Q Residences is architectonisch gedurfd, maar stedelijk uiterst zorgvuldig ingebed in het als tuinstad gebouwde Buitenveldert. Het project beslaat twee woongebouwen, het middelhoge Qube en het hogere Quartz, waarin in totaal 248 huurappartementen zijn gerealiseerd. “In opdracht van aannemer J.P. van Eesteren hebben wij invulling gegeven aan onder meer de levering en montage van ventilatieroosters met nachtkoeling, lamellenwanden en trafodeuren”, zegt Fabian Greveling, technisch commercieel manager bij Storax. “Door ons brede programma op dat vlak, weten we al die zaken af te dekken. Wat maakt dat de aannemer met zo min mogelijk contractpartners zo veel mogelijk producten kan ondervangen.”

Creatief met lamellen

Om de technische installaties op het dak aan het zicht te onttrekken, heeft Storax een complete lamellenwand gemonteerd op woongebouw Qube. “Dat is op zich een heel gebruikelijke toepassing voor ons”, weet Greveling. “Wat het echter uniek maakt, is dat we de dakopbouw ook nog eens hebben voorzien van onze Icarus-zonweringslamellen. Zo’n ventilerend lamellendak is nog niet eerder vertoond. Het zorgt ervoor dat bewoners vanuit woontoren Quartz niet in de installatieruimte kijken, maar op een architectonisch verantwoord lamellendak.” De loggia’s zijn uitgevoerd met nightcooling roosters van Storax. “Een toepassing die steeds meer aan populariteit wint”, zegt Greveling. “Met onze nightcooling roosters kun je koude nachten in de zomer gebruiken om warmte af te vloeien. De roosters zijn tevens insectenwerend en kunnen optioneel ook inbraakwerend worden uitgevoerd.” 

Strak gevelbeeld

Op de begane grond van Q Residences heeft Storax eveneens lamellenwanden geleverd en gemonteerd, evenals een serie trafodeuren. “Een dergelijke oplossing met ventilerende lamellenwanden waarachter de techniek schuilgaat, is architectonisch veel fraaier”, vervolgt Greveling. “Het zorgt voor een strak gevelbeeld zonder verstoringen. Diezelfde insteek hebben we gehanteerd voor de roosters boven de kozijnen op de commerciële plint. Ook hier hebben we een ventilerende lamellenwand voor geplaatst. Het geeft de gebruiker/huurder alle vrijheid om te voorzien in de eigen ventilatiebehoefte zonder het gevelbeeld te verstoren. Bijkomend voordeel van de lamellenwand, is dat deze relatief eenvoudig in een radius uitgevoerd kan worden. Een deel van de plintgevel loopt namelijk ‘rond’. Tot slot hebben we ook de deur voor de WOS-ruimte in de parkeergarage geleverd en gemonteerd, alsmede de inpandige trafodeuren, eveneens ventilerend uitgevoerd.”

Dakopbouw: lamellenwand ST-050-HF v.v. lamellendak ICA-250.

Storax heeft voor aannemer J.P. van Eesteren, die in opdracht van eigenaar Kroonenberg Groep verantwoordelijk was voor de realisatie van Q Residences, opgetreden als totaalleverancier. “Juist omdat we zo’n breed gamma aan producten hebben geleverd, geëngineerd en gemonteerd, zijn we van begin tot eind betrokken geweest. In nauwe samenwerking met onze productiepartner Renson hebben we voor de vele toepassingen een oplossing kunnen bieden.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details