Platform over gevels, glas & daken
Publicatie norm voor weerstand tegen brand tussen ruimten

Publicatie norm voor weerstand tegen brand tussen ruimten

NEN 6068 voor de bepaling van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag tussen ruimten is gewijzigd en gepubliceerd. De norm is gedeeltelijk herzien en bevat daarnaast een nieuwe informatieve bijlage F met praktische handreikingen en toelichtingen.

Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen:

  • De verwijzingen voor brandwerendheid van gesloten geveldelen en openingen zijn aangepast aan de meest recente versie van NEN 6069+A1+C1:2019.
  • De vlamvormen voor hellende en niet-hellende gevels zijn beter op elkaar afgestemd.
  • De vlamvorm voor gevelopeningen met een balkon is uniform gemaakt voor balkons en overstekken met een diepte vanaf 20 cm.
  • De formule voor de afkoeling aan de wanden van de brandruimte is aangepast aan de mogelijkheid om sterk hellende gevels te modelleren.
  • De voorwaarde dat een balkon aan weerszijden van een gevelopening uit moet steken om brandoverslag te voorkomen, is vervallen.
  • De formule voor de berekening van een brandruimte over meerdere verdiepingen is vereenvoudigd en verbeterd.
  • De formulering voor de vlam uit een dak opening bij industriefuncties is voor naast elkaar gelegen brandruimten of compartimenten aangepast aan de huidige werkwijze die in de praktijk wordt gehanteerd.
  • De norm is aangepast in lijn met het nog te bekrachtigen Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) om voor nieuw te bouwen gebouwen te eisen dat ten minste de helft van de eventueel benodigde brandwerendheid van gevels ‘op eigen terrein’ wordt gerealiseerd (‘van binnen naar buiten’).

Doelgroep NEN 6068

Deze norm maakt deel uit van het pakket normen voor de brandveiligheid van gebouwen. Dit pakket valt in twee delen uiteen: normen voor installaties en normen voor bepalingsmethoden van de eigenschappen van onderdelen van gebouwen, waaronder NEN 6068. De norm is met name van belang voor architecten, ontwerpers, ingenieur- en adviesbureau’s.

Meer informatie

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Marc Mergeay, Consultant Bouw & Installaties, telefoon 015 2 690 367 of e-mail bi@nen.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details