Platform over gevels, glas & daken
Projectmatig aluminium profiel 

Projectmatig aluminium profiel 

Het Tergooi Medisch Centrum in Hilversum bevindt zich op een geweldige plek, midden in een bosrijke omgeving. Best begrijpelijk dus dat het ziekenhuis heeft gekozen voor vervangende nieuwbouw van het bestaande en sterk verouderde complex uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Om het bouwtempo erin te houden, heeft hoofdaannemer BAM Bouw en Techniek – Speciale Projecten zich omringd met partners die projectmatig werken hoog in het vaandel hebben staan. Intal is zo’n partij en ontwikkelde en leverde een project-specifiek gevelproduct in een dusdanige detaillering dat aftimmering aan de binnenzijde niet meer nodig was.

De zorg verandert in hoog tempo. Het ‘oude’ Tergooi MC uit de jaren vijftig voldeed niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. De locatie daarentegen is onbetaalbaar, zo midden in het groen. In het ontwerp van de nieuwbouw heeft Wiegerinck Architecten overduidelijk de bosrijke omgeving van Monnikenberg in Hilversum als inspiratiebron genomen. De smalle kolommen metselwerk en de hoge ramen zijn volgens het architectenbureau geïnspireerd op de verticaliteit en het ritme van de boomstammen in het bos. Omringd door groen lijkt het gebouw kleiner dan het is en heeft een heel vriendelijke uitstraling. De bouwdelen komen dan ook niet boven de boomgrens uit. Verder maken de vele hoge ramen het gebouw ruimtelijk en licht. 

Creatieve verbetervoorstellen

Als systeemhuis en gevelbouwer ineen is Intal niet afhankelijk van derden. “Zeker bij zo’n omvangrijk project als het Tergooi MC met een korte doorlooptijd is dat van grote meerwaarde”, begint Johan Andringa van Intal. “We hebben voor de aanbesteding samen met BAM het ontwerp al verder geoptimaliseerd, zodat ons onderdeel volledig tot zijn recht zou komen. Daartoe hebben we zelfs een aantal creatieve verbetervoorstellen gedaan. Na gunning zijn we in bouwteamverband met de aannemer, architect en opdrachtgever het ontwerp verder gaan uitwerken.” Het nieuwe Tergooi MC behelst vier bouwblokken, waarvoor Intal ruim 7.200 m2 aan aluminium gevelelementen heeft geproduceerd en geleverd.    

“Het grote volume en de hoge mate van repetitie past goed bij onze gestandaardiseerde manier van werken. De geveldelen zijn geproduceerd in onze volledig geautomatiseerde productiestraten en kant-en-klaar en beglaasd aangeleverd, inclusief hang- en sluitwerk van VBH en beglazing van Scheuten Glas. Op die manier konden we perfect inspelen op het hoge bouwtempo van de aannemer, zodat de opdrachtgever tijdig zijn intrek kon nemen.”

Geïntegreerde binnenafwerking

Intal hanteert weliswaar een projectmatig en volautomatisch productieproces, maar dat betekent niet dat er geen aanpassingen aan het profiel gedaan kunnen worden. “Op basis van onze standaard aluminium profielseries IT55 en IT77 hebben we voor het Tergooi MC een oplossing op maat ontwikkeld met geïntegreerde binnenafwerking, zodat het gevelelement nóg beter tot zijn recht kwam en in één beweging in de gevel geplaatst kon worden. Zonder verdere aftimmeringen of zetwerk aan binnen- of buitenzijde, maar wél in een heel hoog kwaliteitsniveau”, legt Johan uit. “Onze R&D-afdeling heeft in samenwerking met de uitvoering geweldig werk geleverd. Dat is ook precies hoe we graag werken binnen Intal. Verschillende procesonderdelen perfect op elkaar afstemmen en op een goede manier vertalen richting eindgebruiker. Het kant-en-klaar gevelproduct leverde bovendien een aanzienlijke kostenbesparing op en natuurlijk de nodige tijdswinst.”

Behalve de kant-en-klare gevelelementen heeft Intal ook de 200 m2 grote vliesgevel bij de entree voorzien. “Door te werken met interne staalversterkingen konden we met het meest slanke profiel toch de beoogde overspanning realiseren, zonder extreem diepe kokers te moeten toepassen. De aanzichtbreedte van het toegepaste IT55-systeem is 55 mm waarmee een vrije overspanning van ruim 6 meter is bereikt.” 

Lean-werken

Bij een ziekenhuis gelden de hoogste eisen op het gebied van luchtdichtheid, thermische waardes en hygiëne. “Dat eerste is ook beproefd met een blowerdoortest, waarbij overal de hoogste eisen werden gehaald. Onder geconditioneerde omstandigheden het complete gevelproduct voorbereiden, leidt dus tot een kwalitatief hoogwaardig eindresultaat”, concludeert Johan. “Door kant-en-klaar beglaasd aan te leveren worden bovendien fouten of onvolledige leveringen voorkomen. Dat past bij onze lean-manier van werken. Wat we vandaag maken, gaat vaak dezelfde dag nog op transport en wordt de volgende dag gemonteerd. Zo kort op de bal spelen, vraagt wat van het team. We zijn dan ook continu bezig met optimaliseren en verder verbeteren. Dat maakt dat we op een relatief klein oppervlak enorme volumes kunnen verwerken. Wat ook meespeelt in de efficiency is het feit dat we alle handelingen onder één dak verrichten, van extrusie en isoleren tot poedercoaten. We zijn volledig onafhankelijk van derden. Dat zorgt voor grip en zekerheid, zo hebben we ook bij het Tergooi MC bewezen, een project dat midden in de coronaperiode werd opgestart.”

Het nieuwe Tergooi MC is medio 2023 in gebruik genomen. “We zijn er trots op dat we als Intal een belangrijke bijdrage hebben mogen leveren aan dit toonaangevende project. Sowieso is de zorg een sector waar we, naast de residentiële (hoog)bouw, heel sterk in zijn. Met dank aan onze vergaande flexibiliteit, het compleet geautomatiseerd productieproces en onze geheel eigen manier van werken volgens de Intal-methode: betrokken en meedenken vanaf het eerste moment. De nieuwbouw is zelfs uitgeroepen tot het Zorggebouw van het Jaar 2023. Een mooi compliment voor alle betrokken partijen.”

Bouwinfo – Tergooi MC, Hilversum
  • Opdrachtgever: Tergooi MC
  • Architect: Wiegerinck
  • Aannemer: BAM Bouw en Techniek – Speciale Projecten
  • Gevelbouwer: Intal
  • Glas: Scheuten Glas
  • Hang- en sluitwerk: VBH

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details