Het certificeringsinstituut SKH heeft op 1 maart 2019 het allereerste KOMO-certificaat voor Mansonia glaslatten uitgereikt aan houtindustrie Veteka. In opdracht van Veteka heeft het geaccrediteerde testinstituut SHR deze West-Afrikaanse houtsoort getest en is geschikt bevonden voor het gebruik van glaslatten voor KOMO timmerwerk. Dankzij haar gespecialiseerde productieproces heeft Veteka dit unieke en bedrijfseigen attest kunnen behalen. Hierdoor kan Veteka de KOMO Mansonia glaslat exclusief op de markt brengen.
De glaslatten die Veteka produceert en levert waren al gecertificeerd met een KOMO attest, afgegeven op basis van BRL0812 ‘Geprofileerde (onder)delen voor timmerwerk’. Mansonia behoort echter niet tot de goedgekeurde houtsoorten voor de toepassing in houten gevelelementen, zoals genoemd in de SKH-Publicatie 99-05. “Zonde.”, aldus directeur Bas Kemps van Veteka. “Mansonia is een aanwinst voor de timmerfabrikant.
Mansoniahout ideaal als glaslat
Deze houtsoort kent veel voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld Meranti of Mahonie. Mansonia is een stabiele en duurzame houtsoort (duurzaamheidsklasse 1) die zeer goed bewerkbaar is. Door haar rechte draad en vaste structuur trekt ze niet krom en haart ze niet op na spuiten met watergedragen lakken. Dit bespaart een extra handeling en resulteert in een bijzonder gladde lat.”
Kwaliteit een vaststaand feit met KOMO
“We zijn trots dat Veteka het eerste bedrijf is dat het KOMO attest voor “geprofileerde (onder)delen voor timmerwerk” voor Mansonia glaslatten mag dragen.We merken dat steeds meer klanten vragen naar het KOMO-keurmerk. Met KOMO is kwaliteit een vaststaand feit, omdat de producten en bouwprocessen met dit keurmerk objectief zijn getoetst en goedgekeurd door externe, onafhankelijke deskundigen op basis van een vooraf overeengekomen BeoordelingsRichtLijn (BRL). Net als KOMO staat Veteka met haar Mansonia glaslatten voor vertrouwen, duurzaamheid, innovatie en kostenbesparing.
Minder bekende houtsoorten promoten
“Samen met zusterbedrijf hardhouthandel Hotim zijn we steeds op zoek naar nieuw toepasbare houtsoorten.”, vervolgt de heer Kemps. “Met recht mogen we onszelf ‘pionier’ noemen in het vermarkten van minder bekende houtsoorten (Lesser Known Timber Species/LKTS). Naast eerder al Fraké en Ayous op de kaart te hebben gezet, zijn we nu het Mansonia flink aan het promoten. Deze veelzijdige houtsoort – die door haar kleur aan Noten doet denken – verdient het om vaker te worden toegepast. Met het KOMO-attest voegen we waarde aan Mansonia toe en krijgt het een nieuw, specifiek toepassingsgebied.”