01:40
30-01-2015

Primeur met hoge inbraakwerendheid van binnendeuren

Inpandige deuren die tot een niveau van WK3 inbraakwerend is gemaakt. Daarmee heeft REINÆRDT Deuren naar eigen zeggen een nationale primeur te pakken. In combinatie met een bepaalde graad van brandwerendheid en geluidswerendheid krijgt de gebruiker een hoogwaardige deur.

Vooral in de burger en utiliteitsbouw is er steeds meer behoefte aan binnendeuren met een hoge(re) inbraakbestendigheid. Denk hierbij aan studenten- en zorgwoningen, maar ook aan specifieke situaties zoals kluisdeuren, penitentiaire inrichtingen en gerechtsgebouwen. REINÆRDT Deuren past de ‘WK3 deuren’ al sinds een half jaar toe. REINÆRDT Deuren heeft aan de scharnierzijde een extra dievenklauw toegepast en een extra stabilisator in de deur aangebracht. Dit geldt zowel voor stalen en houten kozijnen.
WK 3 wil zeggen dat bij een inbraakmethode de zogenaamde inbreker gebruik maakt van schroevendraaiers, tangen en een koevoet. Het moet vervolgens vijf minuten duren voordat de weerstand van de deur is gebroken. Hoe hoger de weerstandstijd, hoe moeilijker de inbraak wordt, waardoor de inbreker wellicht het hazenpad kiest. REINÆRDT Deuren heeft de binnendeuren met WK3 bij diverse binnen- en buitenlandse testinstituten aan grondige tests onderworpen. Zo is de Haaksbergse deurenfabrikant erg actief op de Duitse markt, dus is de inbraakwerendheid en brandwerendheid bij Duitse testinstituten getest. “Het is belangrijk om het product door ‘notified bodies’ te laten testen om zo de betrouwbaarheid van de deur aan te tonen,” vindt commercieel manager Frank Verdaasdonk.

Geluidswerendheid en brandwerendheid
Behalve inbraakwerendheid heeft REINÆRDT Deuren ook oog voor brandwerendheid en geluidswerendheid. Vooral de combinatie van deze drie waarden maakt het tot een product dat volledig kan voldoen aan de vraag van de klanten, de aannemerij en in sommige gevallen enkele dealers. Deuren kunnen 30, 60 of zelfs 90 minuten brandwerend worden gemaakt met behulp van opschuimende materialen in het deurblad. Bij verhitting schuimen deze materialen op, waardoor de deur gedurende de brandwerende termijn in zijn voegen blijven zitten. Daardoor kan een brand niet uitbreiden. In de praktijk valt de brandwerendheid vaak zelfs hoger uit dan de gestelde termijn. Voor bepaalde klanten levert REINÆRDT zelfs 90 minuten brandwerende deuren. Dit is meestal het geval in hoogbouwsituaties of specifieke deurtoepassingen, zoals kluisdeuren.
“We hebben voor een supermarktketen dergelijke deuren geleverd. Het is een kwestie van minder houtachtige materialen maar meer opschuimend materiaal toepassen,” zegt Verdaasdonk.
Geluidswering bereikt REINÆRDT Deuren door juiste valdorpels, goede afdichtingsrubbers en meerlaagse deurvulling toe te passen. Het bereiken van zowel een hoge brandwerendheid en geluidswerendheid is een uitdaging op zich.
“Bij een meerlaagse vulling heeft de deur bij hoge verhitting de neiging om plaat voor plaat naar buiten te vallen. Daarom is het zaak om de vulling goed bij elkaar te houden door een goede positionering van de opschuimstrips,” legt de commercieel manager uit.
Het gros van de deuren gaat direct naar de aannemers op de bouwplaats. De montage wordt vaak uitbesteed aan REINÆRDT Deuren. “We hebben een eigen afhangploeg maar wij maken ook veelvuldig gebruik van bij ons bekende afhangbedrijven. De aannemer wil vaak dit soort activiteiten niet meer zelf doen.”

Tekst: Marcel van Rijnbach

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Inbraakwerendheid , Innovatie

Gevelbouw partners