Platform over gevels, glas & daken
Prefab lucht- en slagregendichting
Afdichting op element bij The Cube in Utrecht.

Prefab lucht- en slagregendichting

Industrialisatie en prefabricatie van de bouw wordt gezien als één van de oplossingen van het woningbouwtekort. De productie vindt plaats in de fabriek en ondertussen kan er op de bouwplaats gestart worden met de fundering. Dit leidt tot een kortere bouwtijd en lagere bouwkosten. Ook het afdichten van bouwelementen verplaatst zich steeds meer naar de fabriek. Op GEVEL 2022 zet Celdex het nieuwe afdichtingsconcept voor de prefab bouw en industrie in de spotlights: Seal4Prefab. 

Montage van de elementen bij The Cube in Utrecht.

Seal4Prefab is gebaseerd op de afdichtingszones binnen, midden en buiten. “Het cijfer 4 in de benaming staat voor de 4 principes van ons prefab afdichtingssysteem,” zegt Claus den Dunnen van Celdex. “Dat wil zeggen luchtdicht (binnen), isolerend (midden), slagregendicht (buiten) en geschikt voor prefabricatie. De Seal4Prefab-producten zijn in verschillende combinaties te gebruiken en geschikt als afdichting van horizontale en verticale aansluitnaden van prefab bouwelementen. De producten worden ten behoeve van prefabricatie met een zo groot mogelijke lengte geproduceerd en uitgerust met een hoogwaardige zelfklever. Om de elementen eenvoudig te positioneren en de afdichtingsbanden extra te beschermen worden de producten voorzien van een low-friction toplaag.”

Toepassing van Airseal Strip bij Amare in Den Haag.

Succesvolle toepassingen

Prefabricatie met Seal4Prefab biedt volgens Den Dunnen belangrijke voordelen. “Het is kwalitatief vanwege de bewezen kwaliteit in luchtdichtheid en duurzaamheid; economisch aantrekkelijk vanwege de verwerking, tijdsbesparing en minder faalkosten; circulair, want herbruikbaar, en tot slot zorgt het voor de nodige snelheid tijdens de bouw. Monteren en afdichten gaan in één handeling, weer of geen weer. Groot voordeel is bovendien dat er op de bouwplaats geen aanvullende schuimbanden of tapes voor luchtdichting aangebracht hoeven te worden.” Het Seal4Prefab-concept is al op diverse projecten succesvol ingezet, zoals het onderwijs- en cultuurcomplex Amare in Den Haag. “Het betroffen hier 8 meter hoge HSB-gevelelementen met een forse stelruimte van telkens 110 millimeter die luchtdicht dienden te worden gemaakt. Door alle hoge eisen werd ons product vooraf uitgebreid getest – met een minimale compressie onder de meest extreme omstandigheden – en akkoord bevonden. Ook bij studentenwooncomplex The Cube met 639 studentenwoningen heeft Seal4Prefab een belangrijke rol gespeeld in de luchtdichting.”

Seal4Prefab is binnen het luchtdicht bouwen specifiek toegespitst op de prefab bouw en industrie waarin advisering, training en begeleiding zijn geïntegreerd. Celdex geeft passend advies over de best passende afdichtingsproducten. “Indien gewenst kunnen onze producten vooraf worden getest op wind- en slagregendichtheid in een kritisch bouwdetail, zoals bij Amare in Den Haag. Voordat er met de montage wordt gestart zal er een toolboxmeeting plaatsvinden voor zowel de verwerkers in de fabriek als voor de monteurs op de bouwplaats. Gedurende het project worden de processen op locatie zorgvuldig vastgelegd in een kwaliteitsborgingsrapportage, waardoor eventuele verbeterpunten al tijdens projecten kunnen worden bijgestuurd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details