Platform over gevels, glas & daken
Prefab bouwen wordt prefab afdichten
Ook bij project Grote Beer in Rotterdam worden Celdex-afdichtingsproducten toegepast.

Prefab bouwen wordt prefab afdichten

Efficiënt en duurzaam luchtdicht bouwen 

Prefab bouwen wordt gezien als één van de oplossingen van het woningtekort. Hierdoor kan er sneller en goedkoper gebouwd worden. Terwijl alles wordt geproduceerd in de fabriek kan er op de bouwplaats al worden gestart met de fundering. Ook zijn minder vakkundige handjes op de bouw nodig, worden faalkosten teruggedrongen en is bouwen in de fabriek veiliger. Producenten van HSB-elementen, kozijnen en betoncasco’s zijn steeds beter in staat om aan de vraag te voldoen. In combinatie met een goede luchtdichting kan uitstekend worden voldaan aan eisen zoals BENG, Nul-op-de-Meter en BREEAM-NL.

Celdex EPDM, Pre-Seal M én Butyltape bij Crossroads in Amsterdam.

Celdex produceert, adviseert en levert ruim 40 jaar kunststofschuim afdichtingsproducten die luchtdicht, slagregendicht, waterdicht, thermisch en akoestisch isolerend zijn. De afdichtingsproducten worden ontwikkeld en geproduceerd in een moderne fabriek in Boxtel. Korte lijnen en een maximale flexibiliteit zijn kenmerkend. Zo kan Celdex snel inspelen op klantwensen, trends en marktontwikkelingen binnen de bouw. 

Net als de bouw verplaatst ook het afdichten van bouwelementen zich steeds meer naar de fabriek. Dit stelt niet alleen nieuwe eisen aan de montage en werkvoorbereiding, maar ook aan de afdichtingsproducten. Celdex zag deze trend al enige tijd aankomen en heeft de behoeften en uitdagingen op dit gebied uitgebreid geïnventariseerd. Dit heeft geleid tot het Seal4Prefab concept, waarmee de bouw alle essentiële bouwstenen worden aangereikt om de gewenste prestaties op het gebied van prefab luchtdicht bouwen te behalen en aan te tonen.

Pre-Seal M: een semi-geslotencellig polyurethaan schuimband die dankzij een speciale membraantechnologie voldoet aan de hoogste luchtdichtheidseisen.

‘Droge’ afdichtingsproducten

In de praktijk blijkt nog te vaak dat prefab bouwen niet prefab afdichten is. Complete gevelelementen, binnenspouwbladen en kozijnelementen worden weliswaar geprefabriceerd, maar op de bouw nog te vaak met ‘natte’ afdichtingsproducten zoals purschuimen, kitten en coatings afgedicht. Het belangrijkste doel is om ook de toepasbare afdichtingsproducten in het prefab proces te laten meelopen. Zo worden al diverse ‘droge’ schuimbanden zoals Pre-Seal, Panelseal en Stelkozijnband prefab in de fabriek gemonteerd. Dankzij nieuwe producten kunnen toleranties nog makkelijker worden opgevangen, makkelijker worden gemonteerd en luchtdicht worden afgewerkt. 

Celdex heeft in 2023 een nieuw product gelanceerd, Pre-Seal M. Een semi-geslotencellig polyurethaan schuimband die dankzij een speciale membraantechnologie voldoet aan de hoogste luchtdichtheidseisen. Het product is voorzien van een low-friction toplaag. Hierdoor kunnen gevelelementen eenvoudig worden gepositioneerd en wordt het afdichtingsschuimband extra beschermd. Pre-Seal M is speciaal ontwikkeld voor steigervrij bouwen met zowel prefab betonnen sandwichelementen als met houtskeletbouwelementen. Het combineert een minimale compressie (van slecht 10%) met een maximale luchtdichtheid binnen een groot voegbereik. Het product is binnen systeemcombinaties onafhankelijk getest op duurzaamheid, lucht- en slagregendichtheid.

Gevelelement van project Wonderwoods in Utrecht voorzien van Celdex-afdichting.

De belangrijkste USP’s van Pre-Seal M:

– Geschikt voor prefab
– Grote voegen (5-35 mm)
– Remontabel
– Op grote haspels om efficiënt en economisch te verwerken

Belangrijk onderdeel van Celdex Seal4Prefab zijn kennisoverdracht en kwaliteitsborging, maar ook een goede voorbereiding en engineering. Op basis van de bestekeisen en gebouwtekeningen wordt advies gegeven over de best passende afdichtingsproducten en (prefab) montage. Voordat wordt overgegaan tot de prefab productie, organiseert Celdex een toolboxmeeting voor de verwerkers, waarbij met name inspectie en reparatie bij onverhoopte transportschade centraal staan. Alle processen worden zorgvuldig vastgelegd in deelrapportages, die tezamen één rapport voor private kwaliteitsborging opleveren.

Het Seal4Prefab concept wordt reeds succesvol toegepast bij projecten zoals Wonderwoods in Utrecht, Grote Beer in Rotterdam en Crossroads in Amsterdam.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details