Celdex Pre-Seal
01:17
27-05-2016

Prefab afdichtingstechnieken

 

In de bouw vindt een verregaande vorm van industrialisatie plaats, zowel op het gebied van nieuwbouw als ook renovatie. Steeds meer producten worden prefab op de bouw aangeleverd. Celdex speelt daarop in met zijn prefab aan te brengen afdichtingsschuimbanden voor allerlei luchtdichte toepassingen.

De verwachting is dat die industrialisatie zich steeds verder doorzet en dat prefab ontwikkelingen een steeds grotere vlucht nemen, meent Claus den Dunnen van Celdex. “Door in dat concept direct de benodigde afdichtingsproducten mee te nemen, ontstaat een compleet systeem dat op de bouw alleen nog maar gemonteerd hoeft te worden. Een duidelijke meerwaarde dus. We hebben een compleet assortiment aan afdichtingsschuimbanden die perfect in de fabriek aangebracht kunnen worden. Het gecontroleerd aanbrengen van een afdichtingsschuimband in de fabriek betekent dat je niet afhankelijk bent van diverse externe invloeden, zoals weer en wind op de bouwplaats zelf. De eindkwaliteit is dus heel controleerbaar en faalkosten worden tot een minimum beperkt.”

Afdichtingsschuimbanden
Claus den Dunnen geeft enkele voorbeelden van afdichtingsproducten in het assortiment van Celdex. “Voor de kozijnindustrie hebben we het EPDM Stelkozijnband ontwikkeld, die prefab kan worden aangebracht. Als het stelkozijn op de bouw wordt gemonteerd, is het direct luchtdicht afgedicht. Er hoeven op de bouw geen butyltape of andere vloeibare smeersels ingezet te worden om het detail achteraf luchtdicht te maken. Door de unieke celstructuur heeft het EPDM Stelkozijnband ook een relatief groot afdichtingsbereik tussen de 2 en 15 millimeter. Het band is zelfklevend en 25 millimeter breed.”

Voor het luchtdicht afdichten van HSB-elementen heeft Celdex het Panelseal afdichtingsschuimband ontwikkeld, een licht indrukbaar schuimband met semi-gesloten cellen. Zwaardere prefab betonnen casco’s kunnen in de fabriek worden voorzien van Pre-Seal afdichtingsband. “Ook bij geringe indrukking kunnen de prefab delen dankzij dit afdichtingsband perfect luchtdicht worden afgesloten,” benadrukt Den Dunnen.

Binnen de industrialisatie die gaande is in de bouw zal vanuit de techniek op een andere manier naar afdichtingsproducten gekeken worden, stelt Den Dunnen. “Industriële toeleveranciers zijn op zoek naar producten die perfect prefab meegenomen kunnen worden op hun concepten, zodat het op de bouw zelf slechts een kwestie is van monteren van totaalconcepten. Wij varen op die stroom mee door passende producten te leveren om luchtdicht te kunnen bouwen. We leveren op maat geproduceerde producten en kunnen desgewenst het luchtdicht bouwen begeleiden van A tot Z. Celdex Dichtgarant, noemen we dat.”

Tekst: Roel van Gils         Beeld: Celdex

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Gevelbouw partners

Elzendaalcollege Boxmeer