Platform over gevels, glas & daken
Pontkade Amsterdam: Gevelbouwers schouder aan schouder in ‘gevelalliantie’ 

Pontkade Amsterdam: Gevelbouwers schouder aan schouder in ‘gevelalliantie’ 

Op de iconische NDSM-werf direct aan ’t IJ in Amsterdam is de Pontkade gerealiseerd, een fors gebouw met twee woontorens en een totale geveloppervlakte van ongeveer 10.000 m2. Gezien dat forse volume hebben Hermeta Gevelbouw en Alkondor Hengelo de krachten gebundeld in een unieke gelegenheidscombinatie, gevelalliantie
Hermeta-Alkondor vof. Een terugblik met beide partijen op het project.
   

De Pontkade bestaat uit twee woontorens met elkaar verbonden door een grote binnentuin. Op de begane grond van het complex bevinden zich de retail- en horecafuncties, waaronder een grote supermarkt. Ook zijn er kantoren en parkeervoorzieningen gerealiseerd in het gebouw. Op de verdiepingen bevinden zich in totaal 252 koop- en huurwoningen waaronder luxe lofts en penthouses. Voor de engineering, levering en montage van de aluminium kozijnen en vliesgevels hebben Hermeta Gevelbouw en Alkondor Hengelo de handen ineengeslagen.

Fifty fifty

Binnen de gelegenheidscombinatie was Alkondor Hengelo penvoerder, terwijl wij verantwoordelijk waren voor de technische leiding op het project, begint Marcel van der Sluijs, algemeen directeur van Hermeta Gevelbouw. “Voor onze opdrachtgever opereerden we als één bedrijf. Het project hebben we nagenoeg fifty fifty kunnen opsplitsen, we hebben allebei drie bouwdelen onder onze hoede genomen en waren samen verantwoordelijk voor zo’n 5.000 m2 aan gevels.” Jan Bergman van Alkondor Hengelo vult aan: “De bouwdelen werden redelijk gelijktijdig door de aannemer opgetrokken. Dat betekende dat er in een heel kort tijdsbestek veel vierkante meters gevel benodigd waren. Door de krachten te bundelen, konden we daar toch gehoor aangeven.” De kozijnen en vliesgevels in de twee woontorens en dekwoningen zijn door Alkondor Hengelo gerealiseerd, Hermeta Gevelbouw stond in voor het plintgebouw, SML1 en SML2.

Speciale matrijzen

Het hele project is in Schüco uitgevoerd. Van der Sluijs: “Voor de kozijnen hebben we gebruikgemaakt van de profielserie AWS/ADS 70 HI, de vliesgevel in de plint is uitgevoerd in de serie FWS 50. Voor maximale transparantie zijn er grote en zware valramen in het project opgenomen. Gezien de ligging aan de waterkant, waar een windkracht 9 snel is bereikt, vraagt dat wel om de nodige afstemming. Maar ook dat is ons wel toevertrouwd.” Bergman: “De bouwdelen waar wij verantwoordelijk voor waren, zijn uiteraard ook uitgevoerd in Schüco. We hebben de kozijnen eveneens in de profielserie AWS/ADS 70 HI uitgevoerd en voor de vliesgevel gebruikgemaakt van de serie FWS 60. Ook zijn er speciale matrijzen ontwikkeld voor de kozijnen om de beoogde uitstraling van de architect te benaderen als ware het houten kozijnen, maar dan met alle voordelen van aluminium.”

VMRG bedrijven

Het hele project is in 3D BIM uitgewerkt. “Het project kenmerkte zich door hoog geïsoleerde profielen, brandwerende elementen en een specifieke geluidsbelasting die opgelost moest worden,” resumeert Bergman. “Kortom, alle smaakjes van een gevel zitten er wel in. Maar het was toch vooral de hoeveelheid die het project bijzonder maakte. Het is erg prettig dat je dan als twee gevelbouwers met elkaar kunt samenwerken, twee VMRG bedrijven met een filosofie die op elkaar aansluit. Dat staat garant voor een uiterst prettige en constructieve samenwerking, zo hebben we ervaren. We hebben echt schouder aan schouder gestaan, met een open vizier kennis gedeeld en geleerd van elkaar.” Van der Sluijs kan dat beamen en zegt: “Als Hermeta Gevelbouw zijn we absoluut geen kleine speler, maar ook zeker niet de grootste in ons vakgebied. Het is mooi dat we dan samen zo’n groot project kunnen aanvliegen, zonder onze andere klanten te benadelen. Het is absoluut voor herhaling vatbaar.” Ook Bergman sluit een vervolg niet uit. “Het resultaat is prachtig en iets om trots op te zijn, ook nog eens op een locatie die behoorlijk hip aan het worden is.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Pontkade Ontwikkeling BV
  • Architect De Architecten Cie Amsterdam
  • Aannemer Bouwcombinatie Pontkade VOF
  • Gevelbouwers Alkondor Hengelo BV, Hermeta Gevelbouw BV
  • Systeemleverancier Schüco Nederland BV

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details