Platform over gevels, glas & daken
Planning is productie. ‘Produceren in de volgorde waarin je levert’
Het BIM4Production platform combineert een integrale planning met een integrale aansturing van de productie.

Planning is productie. ‘Produceren in de volgorde waarin je levert’

Bouwen wordt steeds meer een logistieke uitdaging, waarvoor een ander inzicht op processen nodig is.Industriële elementenbouwers hebben baat bij een actuele planning op basis van real-time data. Want, niet de verkoop bepaalt de planning en productie, maar juist de vrachtindeling. Oftewel: wanneer moet wat geleverd worden? Dat is een wezenlijk andere benadering. Aan het woord is Henk Jan Nieuwenhuis die op het BIM4Production platform één integrale planning combineert met een integrale aansturing van de productie.

In de ideale wereld wil je just-in-time kunnen plannen en produceren, zegt Nieuwenhuis. “De meeste frustratie bij bedrijven zit hem in het feit dat de productie de planning bepaalt in plaats van dat de planning de productie aanstuurt. Je wil geen planning die zes of tien weken op voorhand al in ‘beton is gegoten’. Daarnaast komt veel onduidelijkheid doordat verschillende afdelingen losse planningen hebben waardoor meerdere ‘waarheden’ ontstaan. Dat maakt je allesbehalve flexibel. Projecten verschuiven continu. Als je daarin niet flexibel bent, loop je het risico altijd op het verkeerde moment te produceren, met alle gevolgen van dien. Hoe korter de productie zit op de levering, hoe makkelijker je kunt schuiven in de planning, zodat je produceert wat je levert. En hiermee wordt dus ook een onnodige voorraad gereed product voorkomen. Dat vraagt echter wel inzicht en bovenal een geïntegreerde planning en aansturing van de productie. Dat lossen we op met BIM4Production Planning.”

Grafische productieplanning fabriek.

Elementniveau

BIM4Production Planning is geschikt voor industriële elementenbouwers in de breedste zin van het woord. “De kern van de oplossing zit hem in het vertrekpunt: een los individueel element en niet een project”, verduidelijkt Nieuwenhuis. “Zo’n individueel element ontstaat tijdens de engineeringsfase. Echter, de planning bij industriële elementenbouwers verloopt van grof naar fijn. Van een grove planning op project- of capaciteitsniveau naar een planning op elementniveau, zodra een BIM-model beschikbaar is. In al die fases wil je geen losse planbestanden hebben in allerlei formats, want dat resulteert in twee of meer waarheden. De flow loopt vanuit transport (wanneer heb je iets nodig op de bouw) via productie naar de voorkant: wanneer moet de engineering gereed zijn? Je plant dus als het ware terug. Wanneer heb je een element nodig, wanneer moet het geproduceerd zijn en wanneer moet je beginnen met het bestellen van componenten en onderdelen?”

Van grof naar fijn

Omdat het platform van BIM4Production zowel planning als de aansturing van de productie (via MES) integreert, is er slechts één waarheid. “Eén waarheid, maar wel in verschillende verschijningsvormen”, voegt Nieuwenhuis toe. “In de grove fase plannen we een project in doorlooptijd uit. Er wordt bijvoorbeeld automatisch berekend welke stappen afgevinkt moeten worden om op tijd het definitieve BIM-model klaar te hebben. Om op basis daarvan op tijd te kunnen produceren en leveren. Is het BIM-model binnen, wordt dit als stap vastgelegd. Ook als deze te vroeg of te laat binnen is. En zo worden alle essentiële stappen doorlopen. Daarnaast is er een overall planning van alle verschillende projecten in één weergave. Zodra de engineering gereed is, gaan we over naar de elementenplanning. Daarin wordt het BIM-model geïmporteerd en kunnen we elk individueel element ‘beetpakken’. De afgelopen periode hebben we enorm ingezet op de ontwikkeling van de elementenplanning en deze uitvoerig getest in de fabriek van Danilith in België.”

Grafische vrachtplanning elementen.

Elementen App

In de elementenplanning is de fabriek gevisualiseerd. “Het mooie is dat we nu real-time de positie van de elementen en de bijbehorende statussen uit de productieomgeving terugkrijgen. Elke keer als een element intern naar een andere plek gaat, wordt dat geregistreerd in BIM4Production Planning. Daarmee is dus de planning en productie real-time geworden”, benadrukt Nieuwenhuis. “Je ziet in het dashboard van Danilith de elementen digitaal door de fabriek verplaatsen. De planner weet precies welk element zich in welke productiestap bevindt. Dat komt doordat we een MES-systeem hebben gekoppeld aan het plansysteem. Voorheen waren dat altijd losse systemen. Real-time plannen betekent dat je kunt produceren in de volgorde waarin je levert.” Bedrijven die niet over een MES-systeem beschikken, kunnen diezelfde informatie delen met BIM4Production Planning via de Elementen App. Ook is het volgens Nieuwenhuis mogelijk om met RFID-techniek te werken, waarbij elementen worden herkend door een unieke tag. “Diezelfde tag kunnen we straks ook gebruiken voor kwaliteitscontrole, zowel in productie als tijdens montage. Deze functionaliteit gaan we later dit jaar uitrollen, maar kunnen we nu al tonen in onze demoruimte.”

En ook daar blijft het niet bij. Nieuwenhuis: “De planuitdaging in de prefab- en systeembouw is een planuitdaging van samenwerkende industriële elementenbouwers. We bedienen met BIM4Production vandaag nog individuele elementenbouwers, maar in de komende jaren streven we naar interoperabiliteit; een keten van productiebedrijven die de vraag op elkaar afstemmen. Ook dit is Industrie 4.0.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details