Platform over gevels, glas & daken
Planibel Easy glas vermindert het risico op besmetting Covid-19 bij blootstelling aan daglicht
(c) AGC Glass Europe

Planibel Easy glas vermindert het risico op besmetting Covid-19 bij blootstelling aan daglicht

Glas is een veelzijdig materiaal dat ideaal is voor het onderhouden van een hygiënische leefomgeving. AGC Glass Europe zet haar streven voort naar oplossingen die onze gezondheid beschermen en onze samenleving behouden. In het kader van de wereldwijde Covid-19-crisis heeft AGC Glass Europe nu goed nieuws te melden betreffende gecoat glas, dat bescherming biedt tegen besmetting met Covid-19. 

Getest en geverifieerd door universiteiten en laboratoria   

Respiratoire druppeltjes en aerosolen, die besmet zijn met virusdeeltjes van SARS-CoV-2, vormen een risico op indirecte overdracht van Covid-19. De virale besmettelijkheid van infectieuze druppeltjes op oppervlakken neemt af met de tijd, afhankelijk van het type materiaal en temperatuur.

Een onderzoek(1) dat werd gepubliceerd door het tijdschrift Coatings Journal met steun van AGC, werd uitgevoerd op verschillende materialen, variërend van metalen materialen tot floatglas, acrylglas (zoals Plexiglas®, Perspex® etc.) en gecoat glas (Planibel Easy). Het resultaat geeft aan hoeveel tijd er nodig is om het aantal besmettelijke virusdeeltjes TCID50(2) te doen afnemen en toont aan dat virusdeeltjes van SARS-CoV-2 korter actief blijven op Planibel Easy gecoat glas, dat eerder is blootgesteld aan daglicht (fotokatalytisch effect). Het onderzoek werd uitgevoerd in een experimentele omgeving die levensechte omstandigheden nabootst, onder de verantwoording van Prof. Muylkens(3) van de university van Namen (België) en werd bevestigd door Prof. Lucet(4-5), Dr. Visseaux(4-6) en Dr. Jérémie Guedj(4) van INSERM/Assistance Publique-Hôpitaux de Paris (Frankrijk). Het onderzoek maakte gebruik van echte, menselijke SARS-Co-V-2-virusdeeltjes met dezelfde concentratie als het werkelijke virus, dat geobserveerd werd in een cohort van met Covid-19 besmette patiënten. 

De tijd die nodig is om 90% van de SARS-Cov-2-virusdeeltjes te inactiveren is 37,5% korter met Planibel Easy dat is blootgesteld aan daglicht dan voor floatglas or acrylglas. Dit betekent dat de toepassing van Planibel Easy het risico op virusoverdracht bij aanraking van het oppervlak aanzienlijk vermindert.

Dit maakt Planibel Easy een gepaste keuze voor ramen, scheidingswanden, deuren en een brede variëteit aan gedeelde of vaak aangeraakte oppervlakken, bijvoorbeeld in commerciële en openbare gebouwen, openbaar vervoer, ziekenhuizen, scholen, sportfaciliteiten, recreatievoorzieningen, horeca en dergelijke.

Planibel Easy, eenvoudig te reinigen glas met meerwaarde

Planibel Easy is onafhankelijk getest en gecertificeerd en stond al bekend om de zelfreinigende eigenschappen van de coating. Het is nu aangetoond, dat activering van de coating door daglicht zorgt voor versnelling van de vernietiging van SARS-CoV-2-deeltjes (het virus dat verantwoordelijk is voor Covid-19) op het oppervlak.

AGC en de onderzoeksteams van de universiteit wilden een snelle en effectieve oplossing vinden tegen de verspreiding van het coronavirus. Door publicatie van de eerste resultaten van dit onderzoek op een bestaand product biedt AGC innovatieve glasverwerkers de mogelijkheid om oplossingen te bieden voor een redelijke prijs, om samen een betere en veiligere toekomst te creëren.

Planibel Easy kan worden toegepast in dubbel glas met andere AGC-producten, zoals warmte-isolerend glas. Planibel Easy is bestendig tegen corrosie en chemische reacties en kan worden geleverd in gehard, gelamineerd, gebogen en bewerkte vormen, zelfs in isolerende uitvoeringen zoals dubbel en drievoudig glas. Zolang het glas wordt blootgesteld aan daglicht en/of UV(A)-licht, is er een overvloed aan mogelijkheden om ruimten veiliger te maken.

Met dit nieuwe voordeel bevestigt Planibel Easy de betrokkenheid van AGC Glass Europe bij gezondheid en veiligheid. Het glas is een sociaal verantwoordelijke bijdrage aan onze samenleving, die het leven van mensen wereldwijd elke dag beter maakt.

Voor meer informatie over de nieuwe eigenschappen van Planibel Easy bezoekt u onze website www.agc-yourglass.com.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details