Platform over gevels, glas & daken
Parametrisch ontworpen gevel voor ASML Gebouw 3
In totaal zijn er maar liefst 1024 elementen verwerkt in het gebouw vanaf de eerste verdieping. Dat komt neer op bijna 9.700 m2.

Parametrisch ontworpen gevel voor ASML Gebouw 3

ASML heeft recent Gebouw 3 in gebruik genomen. De nieuwbouw is onderdeel van het omvangrijke Campus 2.0-project, waarvoor ASML ruim een miljard euro investeert in nieuwe huisvesting om alle 15.000 medewerkers dichter bij elkaar te brengen. TGM werd ingeschakeld om een maakbare oplossing te ontwikkelen voor de parametrisch ontworpen gevel van Gebouw 3. Met de ‘award-winning’ methodiek wist de gevelbouwer het gebouw in een zeer kort tijdsbestek wind- en waterdicht te maken. 

Gebouw 3 bevindt zich direct naast de ASML-toren, het iconische hoofdgebouw van het Nederlandse hightechbedrijf. Het fungeert volgens de architect als een poortgebouw, zowel qua verschijningsvorm als qua functie. Met circa 28.500 m2 BVO over negen bouwlagen biedt het gebouw een werkplek voor zo’n 2.400 medewerkers. “Hoofdaannemer Stam + de Koning heeft ons gevraagd om mee te denken over de invulling van de gevel”, zegt Leon van Osch, commercieel directeur bij TGM-NL B.V. “Er lagen heel wat uitdagingen qua maakbaarheid en doorlooptijd. Wij hebben onderzoek gedaan naar de diverse mogelijkheden voor de geveldichting en uiteindelijk met Stam + de Koning besloten om een elementengevel toe te passen.”

De gevel van Gebouw 3 is grotendeels parametrisch ontworpen om de toetreding van zonlicht te minimaliseren, maar tegelijk daglicht zo diep mogelijk in het gebouw te laten vallen.

1024 elementen

De gevel van Gebouw 3 is grotendeels parametrisch ontworpen om de toetreding van zonlicht te minimaliseren, maar tegelijk daglicht zo diep mogelijk in het gebouw te laten vallen. “De zuidgevel is meer gesloten, terwijl de gevel aan de noordzijde juist meer ‘open’ is met in verhouding meer glas”, legt Ricky van Geldorp, projectmanager bij TGM-NL B.V, uit. “We hebben gekozen voor een relatief traditionele opbouw van de elementengevel, weliswaar in een behoorlijk formaat en oplopend tot wel 5,25 meter hoog bij 2,40 meter breed. In totaal zijn er maar liefst 1024 elementen verwerkt in het gebouw vanaf de eerste verdieping. Dat komt neer op bijna 9.700 m2.”

Unieke hijsbok

TGM ontwikkelde een unieke hijsbok om de forse elementen met een gewicht van 685 kilogram per stuk efficiënt vanaf het maaiveld uit de transportbok omhoog te hijsen en vervolgens direct te monteren. De hijsbok is zelfs beloond met een Best Practice van Bewuste Bouwers. “Met deze methodiek werden beschadigingen aan de elementen voorkomen door het in de hijsbok kantelen van het element, wat ook tot gevolg had dat de fysieke inspanningen van de monteurs beperkt werd. Door de toepassing van de juiste combisafe hekken op de verdiepingen, stelde het ons in staat veilig te werken tijdens de montage van de gevelelementen omdat we op deze manier de permanente valbeveiliging intact konden houden. Met deze twee manieren van werken konden we de doorlooptijd aanzienlijk verkorten”, weet Marcel Hendrikx, hoofduitvoerder bij TGM-NL B.V. 

Gebouw 3 bevindt zich direct naast de ASML-toren, het iconische hoofdgebouw van het Nederlandse hightechbedrijf.

Uitstekende samenwerking

Behalve de elementengevel heeft TGM op de eerste bouwlagen ook nog 1.400 m2 aan vliesgevels gerealiseerd. “Om het profielaanzicht zo slank mogelijk te houden, ondanks overspanningen tot wel 12 meter, hebben we de aluminium vliesgevel op punten versterkt met stalen profielen”, zegt Hendrikx. Maar de grootste uitdaging zat hem volgens van Geldorp toch vooral in de korte doorlooptijd. “In eerste instantie ‘kregen’ we maar twaalf weken voor de geveldichting, maar dat is uiteindelijk in goed overleg opgerekt naar vijftien weken. Nog een hele uitdaging, gezien de omvang van het project, maar het is ons gelukt. Dat is hét grote succes van dit project. Met dank aan de uitstekende samenwerking met het team van Stam + de Koning.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details