Platform over gevels, glas & daken
Opvallende ‘landmarks’ in Dordrecht

Opvallende ‘landmarks’ in Dordrecht

Tegenover het Overkamppark in Dordrecht, staan drie opvallende ‘landmarks’. De drie ranke woontorens liggen in Dubbeldam, ook wel bekend als de groene achtertuin van Dordrecht. Het is een dynamisch gebied waar het uitzicht nooit zal vervelen. Maar datzelfde geldt ook voor het zicht op de woontorens zelf.

De ranke torens hebben een moderne uitstraling en ogen aan elke zijde anders. De gevel kent een ritmische afwisseling tussen transparante en meer gesloten delen. Aannemer BAM Woningbouw realiseerde gefaseerd alledrie de torens, maar kwam na de bouw van de eerste toren voor een grote uitdaging te staan.

De aluminium sidings komen van Aluform en zijn in standaard 300mm zonder schaduwvoeg in de kleur Pirite Gold Olive toegepast. Het bijzondere Euramika-coatingsproces zorgt voor het prachtige parelmoereffect.(Beeld: Aluform System GmbH)

 

Hoogwaardige uitstraling

Bernhard Vellinga, Area Manager Benelux bij Aluform System GmbH vertelt: “De op de eerste toren toegepaste aluminium sidings werden door de toenmalige leverancier niet meer geproduceerd. Firma Bijlbouw, specialist in dak- en gevelsystemen en werkzaam bij dit project, heeft Aluform gevraagd om mee te denken en een perfect alternatief aan te bieden.” Guus Hoogland (Bijlbouw) vult aan: “Vooral de specifieke kleur en het parelmoer-effect van deze sidings zijn van groot belang voor de hoogwaardige uitstraling van het gebouw. Dat moet perfect zijn.” Veillinga: “Met de nauwkeurige omschrijving van Bijlbouw van toren 1 zijn wij aan de slag gegaan. Vanuit ons eigen productieontwerp hebben we de standaard 300mm brede siding zonder schaduwvoeg toegepast in de juiste kleur (Pirite Gold Olive) en voorzien van de speciale Euramika-coating waardoor je het parelmoer-effect krijgt.” Als extra in de standaardrange van 200-500mm biedt Aluform variabele afmetingen zodat er een gevelsluitend product qua afmetingen gemaakt kan worden zonder allerlei ingewikkelde details te bedenken.

De vorm, het metselwerk, de kleur stenen in combinatie met het kwalitatief hoogwaardige aluminium in een unieke kleur, geven de woontorens van Overkamppark een unieke uitstraling. (Beeld: Aluform System GmbH)

 

Accenten maken het verschil

“Het unieke zit ‘m in het totaalplaatje,” vindt Vellinga. “Door traditionele baksteen te combineren met glas, open gedeelten én het eigentijdse aluminium, ontstaat er een bijzonder geheel. Zeker met dat parelmoer-effect van de aluminium sidings. Als je naar de gehele gevel kijkt, zijn het de kleine accenten binnen die gevel die het verschil maken.”

Slechts een fractie van de totale gevel (zo’n 10%) bestaat uit de aluminium sidings van Aluform. Maar juist die maken het verschil in het totaalbeeld. (Beeld: Aluform System GmbH)

 

Zorgvuldigheid

“Wij leveren dan misschien wel de juiste materialen,” zegt Vellinga, ”maar dan ben je er nog niet hè…dan moet het ook nog op de juiste manier verwerkt worden. En dát is nou het mooie aan onze langdurige relatie met Bijlbouw: zij zijn zó ervaren dat ik hen hier niet bij hoef te adviseren. Zorgvuldig werken is bij dit soort werk enorm belangrijk en Bijlbouw zet echt de puntjes op de i. Of een opdracht nou simpel of complex is, als ze het doen, doen ze het goed en alleen als het technisch mogelijk is.” Hoogland durft wel toe te geven dat ze bij Bijlbouw werken met aandacht. “Bij dit project was dat vooral belangrijk bij het bouwen van een slanke spouw, die vanaf het beton geïsoleerd moest worden waarna er regelwerk volgde waarop de siding aangebracht werd. Met in het achterhoofd de hoge isolatiewaarden die behaald moesten worden.”

“De expertise van Bijlbouw op het gebied van achterconstructies, torderen en isoleren is top, daar kunnen wij soms nog wat van leren,” vult Vellinga aan. “Bij Aluform gaan we altijd voor goede kwaliteit en zorgvuldig voorbereiden, uitwerken, produceren en leveren. Dat verdient de aandacht en 100% accuraatheid. Net als Bijlbouw die daar ook echt de tijd voor neemt. Zorgvuldigheid zit in ons DNA, zowel bij Aluform als Bijlbouw.”

En dat alles leidt dan tot zoiets moois als de woontorens van Overkamppark. De vorm, het metselwerk, de kleur stenen in combinatie met het kwalitatief hoogwaardige aluminium in een unieke kleur, geven het gebouw een sjieke uitstraling.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details