Platform over gevels, glas & daken
Optimale samensmelting  tussen oud en nieuw

Optimale samensmelting tussen oud en nieuw

In 2012 gestart vanuit een tijdelijke huisvesting aan de Anderlechtlaan in Amsterdam, heeft het Lumion College sinds schooljaar 2019/2020 de beschikking over een compleet nieuw schoolgebouw aan de Vlaardingenlaan. Daarvoor werd het bestaande gebouw van de voormalige MTS/ROC uit de jaren zeventig gerenoveerd en via een nieuw atrium naadloos verbonden aan de nieuwbouw.

Sinds 1973 stond er aan de Vlaardingenlaan in Amsterdam al een schoolgebouw waarin de voormalige MTS/ROC huisveste. Het gebouw was destijds ontworpen door architect B.J. Ingwersen en werd in 2008 zelfs aan de gemeentelijke monumentenlijst toegevoegd. Een mooie uitdaging dus voor architectenbureau Atelier Pro om met gepaste ingrepen het gebouw te upgraden en uit te breiden naar de huidige normen en eisen: een programma van circa 14.000 m². Het bestaande gebouw met een vloeroppervlakte van 8.500 m², grotendeels ingericht met praktijkhallen, bleek niet geschikt voor voortgezet onderwijs van scholengemeenschap Lumion met onderwijs op Havo-, Atheneum- en Gymnasiumniveau.

Herkenbaar

Het nieuwe scholencomplex bestaat uit vier gebouwen. Er is een compleet nieuw lesgebouw van vijf lagen gebouwd, evenals een nieuwe sporthal. In de oude praktijkruimte bevindt zich tegenwoordig onder meer de administratie en het oude schoolgebouw biedt een mix van functies, waaronder les, directie, kantine en praktijkruimtes. Beide lesgebouwen zijn met elkaar verbonden door een imposant atrium. Om ruimte te creëren voor de nieuwbouw is in overleg met Monumentenzorg besloten om een deel van de vijf praktijkhallen te slopen. Door behoud van twee praktijkhallen aan de straatzijde is de oorspronkelijke opzet toch herkenbaar. Atelier Pro heeft het complex (opnieuw) ontworpen tot een moderne school met veel open ruimte en weinig traditionele klaslokalen. Met veel zorg en aandacht zijn historische elementen van het monumentale schoolgebouw verwerkt in de nieuwbouw.

Eenduidigheid in profilering

Schüco Nederland werd al in een vroeg stadium bij het project betrokken. “Met de architect hebben we gezocht naar eenduidigheid in de profilering,” zegt Geertjan Engelen, architectenadviseur bij Schüco Nederland. “Dat is gelukt door de profilering van de kozijnen en puien zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen, ondanks het verschil in verdiepingshoogte tussen de gebouwen.” Als preferred supplier van Schüco-profielen werd Hermeta Gevelbouw door verschillende partijen in de aanbestedingsfase gevraagd zijn licht te laten schijnen op de gevels van de verschillende gebouwen. “Uiteindelijk werd het project aan Hegeman gegund en kregen wij de opdracht voor het engineeren, leveren en plaatsen van de aluminium kozijnen voor ramen en deuren, de vliesgevels en lichtstraten in het nieuwe complex,” zegt Henry Vos van Hermeta Gevelbouw.

Eyecatcher

De gerenoveerde gevel aan de entree van het schoolgebouw is toch wel dé eyecatcher van het complex, vervolgt Henry Vos. “In samenwerking met de architect hebben we het originele ontwerp in een modern jasje ‘gegoten’. De grote hoeveelheid glas zorgt voor veel natuurlijke lichtinval in de centrale entree en accentueert bovendien de betonnen witte wenteltrap, ook weer een echte eyecatcher.” Voor de productie en montage van imposante vliesgevel heeft Hermeta Gevelbouw de nodige aandacht besteed om alles in goede banen te laten verlopen. “Het zijn immers forse ruiten,” benadrukt Henry Vos. “Neemt niet weg dat zoveel mogelijk is opgelost met een standaard profilering.” Geertjan Engelen vult aan: “Zelfs de forse aluminium vinnen zijn uit standaard matrijzen geproduceerd.”

Op stelten lopen

Behalve de montage van de imposante vliesgevel vroeg ook de montage van de ‘opschroefgevel’ in de oudbouw de nodige aandacht. Hegeman heeft de bestaande houten onderconstructie zoveel mogelijk hergebruikt en waar nodig uitgevlakt, waarop  Hermeta Gevelbouw de nieuwe opschroefgevel kon monteren. Echt millimeterwerk. “De betonnen vinnen vóór de gevel belemmerden de montage van buitenaf, er was ook geen mogelijkheid tot het bouwen van de steiger,” zegt Henry Vos. “De beglazing, toch van enigszins formaat, werd dus eerst van binnenuit naar buiten gestoken en daarna van binnenuit aan de buitenzijde gemonteerd in de gevel. Onze monteurs hebben vervolgens letterlijk op stelten gelopen om de bovenste regels te kunnen afmonteren.”

Hermeta Gevelbouw kijkt terug op een succesvol verlopen project. “De samenwerking met Hegeman en de architect heeft goed uitgepakt,” zegt Henry Vos trots. “Het eindresultaat stemt dan ook naar ieders tevredenheid. Met dank ook aan de samenwerking met Schüco. Het systeemhuis staat ons waar nodig altijd met raad en daad bij, al hebben we daar voor dit project weinig gebruik van hoeven maken, omdat het grotendeels is ingevuld met standaard oplossingen.” Op 1 mei 2019 heeft het Lumion College de sleutel gekregen en is na de zomervakantie gestart met het onderwijs in het schitterende nieuwe gebouw.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details